Comisarul european pentru industrie, Elzbieta Bienkowska, a fost foarte tranșantă, într-un interviu pentru Bloomberg, pe tema mașinilor diesel.
Ea spune că, la început, producătorii auto au tratat cu aroganță propunerea CE de a modifica modul în care sunt omologate mașinile. Bienkowska mai spune că producătorii auto erau foarte apropiați de guvernele naționale și mereu au susținut că au greșit foarte puțin, minimizând gravitatea unor scandaluri precum Dieselgate.
Comisarul mai spune că industria auto a trecut printr-o fază de negare, dar acum lucrurile stau mult mai bine.
Totuși, situația nu este deloc simplă. Mai mulți constructori auto au spus că diesel-urile pot deveni ”curate” și că nu sunt la final de drum. Companiile sunt supărate și că, după 2000, guvernele le-au încurajat enorm să investească în diesel, consumatorii fiind stimulați să cumpere diesel, prin taxe și impozite mai mici.
Efectele s-au văzut rapid în piață. În 2011 diesel-urile reprezentau 36% din mașinile noi vândute în Europa de Vest, în 2006 depășeau în premieră 50%, iar în 2011 era atins maximul: 55,7%. De atunci dieselul este în scădere și anul trecut a ajuns la 44,4%,
Dintre țările mari, Franța a adoptat cel mai rapid diesel-ul, în 2008 cota ajungând la 77%, în timp ce acum este la sub 50%. Anul trecut Irlanda era țara din Vest cu cea mai mare cotă de piață pentru diesel (65%), iar Olanda avea cea mai redusă cotă (sub 18% din vânzările de mașini noi).
Ca am uitat de unde am pornit, adica de la emisia de gaze de sera, in speta CO2.
Stiam si inainte ca dieselul emite oxizi de azot in cantitati mari.
Se pare că până la urmă până și entuziaștii comuniști eco-globaliști de la UE și-au dat seama că mai degrabă ne vom îmbolnăvi de la noxe și microparticule decât de la CO2, care e un gaz prezent natural în atmosferă.
Dar tu ce esti, fascist petro-nativist ?
"și-au dat seama că mai degrabă ne vom îmbolnăvi de la noxe și microparticule decât de la CO2, care e un gaz prezent natural în atmosferă."
Doar pentru ca ne putem imbolnavi de la noxe nu inseamna ca CO2 nu reprezinta o problema, daca temperatura tot creste o sa mori din alte cauze, foamete, saracie, razboaie.
Asa ca da, e clar ca vom deveni paradisul diesel-urilor la mana a doua.
PS. Azi noapte timp de 20 de minute, cam asa, undeva pe langa bloc a stationat un bivol care a lasat motorul sa mearga. M-am uitat - parea o Skoda. Facea un zgomot oribil. Intrucat in perioada asta dorm cu geamurile deschise, m-a trezit - tac-tac-tac-tac, tare, cu ecou. A trebuit sa inchid geamul ca sa pot adormi.
Le urasc !
https://www.bosch-presse.de/pressportal/de/en/breakthrough-new-bosch-diesel-technology-provides-solution-to-nox-problem-155524.html
In contextul in care eu ma tot uit ca, daca nu am garaj, nu-mi iau masina electrica, pot totusi afirma ca nu vom vedea masinile electrice fiind adoptate suficient de repede cat sa putem afirma ca diesel-ul si motoarele pe combustie interna in general sunt de domeniul trecutului. Ne hazardam aiurea daca facem asta.
https://www.bosch-presse.de/pressportal/de/media/dam_images/pi10648/bz1802-en-s18-19-diesel-uebersetzung_img_h900.jpg
Practic, ai evoie de AdBlue, un aditiv pe care Mercedes si altii il folosesc de ceva vreme si e un consumabil (il pui in masina ca benzina sau lichidul de parbriz, mult mai rar insa).
Avand in vedere ca sistemul e complex si are nevoie de AdBlue, de ce nu o masina 100% electrica? O bagi in priza si atat. Mai schimbi lichidul de parbriz si placutele de frana din cand in cand. Toate ansamblele unei masini electrice sunt mult mai simple decat cele ale unei masini cu ICE.
Si nu inteleg de ce ai nevoie de garaj pentru masina electrica? Nu cred ca fiecare masina electrica e tinuta in garaj in tarile nordice si au unele dintre cele mai mari rate de penetrare pentru masini electrice.
Diesel is dead. ICE is dead. Singurul motiv pentru care producatorii de masini inca mai bat calul mort e pentru ca au investit deja in tehnologie, tot ce vand de acum inainte este mult mai profitabil pentru ei. O masina electrica trebuie dezvoltata, testata, optimizata, etc, ceea ce inseamna banii in R&D. De ce sa investesti daca ai o vaca buna de muls cu masinile cu ICE? Parerea mea.
In al doilea rand, fara infrastructura mai prietenoasa cu masinile electrice (recte, drum neted; cu cat ai mai multe obstacole, cu atat consumi energie pe combatarea efectelor lor asupra caltoriei tale - varierea regimului de viteze din cauza gropilor, extinderea calatoriei prin devieri etc.), ele nu vor fi prea eficiente in viata de zi cu zi.
In al treilea rand, de acord cu tine. Daca tot facem un efort, de ce nu in directia inevitabila / evident mai buna, a masinilor electrice? Insa vorba aia - you're preaching to the converted.
"Si nu inteleg de ce ai nevoie de garaj pentru masina electrica?"
Strict opinia mea. Nu am masina oricum si ma doare sufletul de masinile vecinilor cand vine o grindina. Si cum fenomenele meteo nu se prefigureaza sa se calmeze, ci dimpotriva, de-aia nu am masina inca. Plus alte motive mai relevante, insa asta e primul pe care-l invoc, ca motiv arbitrar, personal: vreau o electrica si nu o vreau afara - unde stau in chirie, proprietarul are 3 masini si, deci, nu poate subinchiria garajul.
Asadar, ce afirmam eu este ca, in ciuda faptului ca sunt in tabara electrica, inteleg din ce vad ca electricele nu vor deveni atat de comune prea curand.
Nu ne contrazicem, dimpotriva.
Nu prea am multe de adaugat. Un singur lucru legat de drumuri fara gropi - asta e adeavarat si pentru consumul unei masini cu ICE. Cand ai o masina electrica cu autonomie de 400 km, nu prea te mai uiti la cat pierzi cand dai cu roata intr-o groapa.
Ce mi se pare de-a dreptul deprimant e ca primul meu comentariu o sa intre in curand in balanta negativa. De ce? nu pot sa-mi dau seama...
2. Deocamdata probabl nu-s suficiente masini electric pentru a avea infrastructura dezvoltata. Dar in momentul in care giganti precum VW sau Toyota migreaza puternic spre electrice, in mod sigur va creste si autonomia si infrastructura de incarcare. Parerea mea e ca in 10 ani prin vestul europei electricele nu vor mai fi nici pe departe masini exotice.
3. E adevarat, dar au avantajul ca muti poluarea din orase in locurile de und eextragi.
4. marea majoritate au 10 ani garantie, cam cit e si durata maxima de vita a masinii prin tarile cu apa calda.
5. http://www.solar-magazin.ro/solare/romania-pe-locul-10-in-uniunea-europeana-la-consumul-de-energie-regenerabila.html
"Cea mai mare pondere a energiei obţinute din surse regenerabile în consumul total în 2016 s-a înregistrat în Suedia (53,8%), Finlanda (38,7%), Letonia (37,2%), Austria (33,5%), Danemarca (32,2%), Estonia (28,8%), Portugalia (28,5%), Croaţia (28,3%), Lituania (25,6%) şi România (25%),"
si procentele de energie verde sunt in crestere continua
Deocamdata tehnologia e inca la inceput, dar in momentul in care VW si Toyota au desic ca migreaza spre electric, cu bugetele lor uriase pentru cercetare, in mod sigur se vor face progrese serioase.
Mai mare este avantajul ca acea poluare este brusc foarte localizata - ai o singura sursa de poluare, fabrica respectiva. Asa, ai sansa de-a controla emisiile si poate chiar anula / stoca, fara a le mai permite sa scape in atmosfera.
Adica, tot am polua, insa comparat cu ce facem acum, cu 1 miliard de masini in lume... (sigur, nu toate cu ICE/MCI, dar, noh, majoritatea asa sunt).
https://www.forbes.com/sites/quora/2016/04/22/the-carbon-footprint-of-tesla-manufacturing/#45d848060964
Si chiar de-ar fi probleme, tot e mai bine decit sa arzi zilnic tone de benzina si mototrina in fiecare oras mare.
2. Cu ceva mai multe investitii in industria din spatele bateriilor, ar fi mai ieftine si ne-am preta la inlocuiri care sa dureze cateva minute in "benzinarii". Ai avea un cont, ti s-ar contoriza acolo schimbarile etc. Nu e imposibil, e doar complicat, data "aversiunea" curenta fata de electrice.
Cu o asemenea abordare, am putea aplica si un fel de wear-leveling, similar cu ce fac controller-ele din dispozitivele de stocare bazate pe celule flash/NAND, astfel incat sa marim cat mai mult posibil durata de viata a unei baterii (care nu e altceva decat un grup de celule 18650).
3. Input-ul de energie ar putea fi usor furnizat de energia nuclear (fisiune, pana punem la punct fuziunea...). Litiul ca litiul, cobaltul s-ar putea sa fie mai dureros. Oricum, mai mult R&D in baterii ar furniza solutii la aceste probleme - acuma, daca am si finanta acel R&D, stii?...
4, Ce-am zis la 2. Cu wear leveling, ar putea elimina celulele individuale care trec de un anumit nivel de "sanatate", apoi recicla / salvage. R&D aici ar ajuta...
5. Iarasi, energia nucleara ar ajuta. Da, deseuri etc. - R&D aici ar fi util. In cosmos, unde nu ne putem baza pe medii prea prietenoase cu noi, un reactor ar fi cu mult mai fiabil. Vezi cele mai noi, de 1kW+, cu reactie controlata (spre deosebire de RTG-urile folosite de misiunile spatiale mai vechi, unde le dai drumul si pe urma aia e, nu le mai poti opri).
"Da, carbunele este tot energie solara"
Mmm nu. E mai aproape de combustia interna -> arzi carbune, ai deasupra un cazan, dinamul e actionat de aburi. Asta e valabila si in cazul reactoarelor nucleare, insa diferenta dintre nivelurile de energie este semnificativa. Ar fi misto sa putem transforma energia eliberata direct in electroni, insa pana una alta acea conversie din energie termica in efort mecanic si apoi in curent produs de dinam constituie o limitare.
Sper sa nu fi gresit mai sus, au trecut niste ani de cand am citit despre astea... damn...
Electricele cauzeaza poluare cu bateriile lor cat nu face, benzina emite CO2 cat nu inlocuiesc mii de copaci iar dieselul emite alte particule poluante.
ai vazut vreun benzinar sa scoata funingine pe toba de esapament cand accelereaza ? alea care scot fum alb au probleme cu uleiul... in rest...
eu am o masina 1.4 TSI de 170cp si la relanti poti pune mana pe teava de esapament si sa o tii acolo.. fara sa te umple de fum
https://www.forbes.com/sites/quora/2016/04/22/the-carbon-footprint-of-tesla-manufacturing/#5b40a9116096
Per total, pamantul ar duce-o mul mai bine daca toti am conduce masini electrice.
http://jurnalspiritual.eu/ce-sunt-gazele-cu-efect-de-sera/
According to a new NOAA analysis, the warming trend during that period was somewhat smaller than the longer-term (1951-2012) trend, but it wasn’t zero. And with the latest data calibrations and the most recent two years of global temperatures added to the series—including record-warm 2014—the warming experienced since 1998 is on par with the rate observed in the second half of the 20th century.
Basically, the new analysis confirms what climate scientists have said all along: natural variability (such as the patterns described in this article) may cause the rate of warming to change from one decade to the next, but global warming is still underway.
https://www.climate.gov/news-features/climate-qa/why-did-earth%E2%80%99s-surface-temperature-stop-rising-past-decade
Si totusi nu inteleg cum natural variability poate sa determine schimbari in rata de incalzire dar nu este cauza principala. A doua observatie ar fi ca desi termenul de incalzire globala a fost inlocuit de multisor de "schimbari climatice" Pe cat pariem ca atunci cand temperaturile vor incepe sa scada tot activitatea umana va fi de vina si nu "natural variability"
Intreb pentru un prieten!
1- nu stiu raspunsul la intrebare
2- au gasit raspunsul dar nu le place ce au gasit.
Nu am nimic cu persoana- dar cred ca toti sunt la fel, si vred ca este o grava problema a Europei.
Nu stim inca impactul asupra mediului generat de tonele de acumulatori, dar viitorul in mod sigur va fi hibrid/electric.
constul pe km este foarte scazut. La electrice nici nu mai vorbim de cost pe km...
Vezi acolo cat 6-7% papa Yaris hibrid in oras.
Sau vezi cat papa un RAV4 hibrid.
http://www.forumtoyota.ro/showpost.php?p=41385&postcount=9
Lasati-o moarta cu hibridele ca nu tine.
Ce spun ei in oferte e vrajeala, 4% poate daca mergi cu 30 km pe ora in medie fara aer vara , fara caldura iarna, ventilatorul inchis, faruri inchise, fara radio fara nimic consum suplimentar. Vezi poti sa mergi asa...
Nush cum o fi dupa 4 ani, eventual te poti interesa cit te-ar costa un schimb de baterie. Mai conteaza si unde conduci... consumul in oras nu e calculat la stilul de condus si aglomeratia din Bucuresti.
Despre vapoare si avioane nici nu vorbeste nimeni ca folosesc cea mai nerafinata versiune de produs petrolier, similara cu cea folosita la incalzire.
fata de masinile mici care chiar daca sunt euro5 sau 6 nu au aditiv adblue, iar generarea se face prin arderea de motorina suplimentara ca sa se ajunga la 700-800 grade prin catalizator...
deci un camion de 14.000cmc polueaza la fel de mult precum un bmw sau vw de 2000cmc... iar astea din urma sunt evident mult mai multe.. 1 milion de camioane euro5/6 la 50 milioane de diesel-uri mici
https://www.mtcmagazin.ro/inovatie-revolutionara-noua-tehnologie-diesel-bosch-ofera-solutii-pentru-problema-oxizilor-de-azot/
Decizia este una pur politica pt inlaturarea competitiei
Tehnologia masinilor electrice mai are mult pana sa ajunga disponibila pentru buzunarul tuturor, plus studiile foarte recente care demonstreaza ca de fapt masinile electrice polueaza mai mult decat masinile cu motoare cu combustie interna.
Vorbesc unii doar sa nu taca...
Chestia asta cu motoarele diesel e o ipocrizie ecologista dusa la extrem.
Mai exact, in numele unei ipotetice incalzirii globale, rebotezata intre timp "schimbare climatica", au declarat CO2 inamicul public nr 1 si cel mai periculos poluant. Cu ocazia au impins in fata Diesel-urile care produc mai putin Co2 dar ceva mai multe NoX, adica oxizi de azot si alte chestii naspa(care chiar polueaza). Frecologistii stiau chestia asta dar cum inamicul era CO2-iul s-au facut ca se uita in alta parte.
Acum , dupa vreo 10-15 ani de nebunie incalzirista s-au trezit brusc la realitate si vin si ne spun ca Diesel-ul e satana pe pamant si ca trebuie eliminate cat mai repede.
Pe scurt, dobitocii au creat o problema din prostie si acum vor sa o "rezolve" asa cum stiu ei, prin interzicere totala. Ce conteaza pagubele economice aduse consumatorilor si producatorilor.
PS ma mir ca nu promoveaza motorul cu aburi ca ala cica e eco rau de tot.
Hai, te rog, punct cu punct!
motoarele diesel e o ipocrizie ecologista dusa la extrem - e realitate, diesel emit mai multe noxe
in numele unei ipotetice incalzirii globale - nu e ipotetica, e reala, demonstrata de oamenii de stiinta
Frecologistii stiau chestia asta - nu stiau, producatori precum Volvo, Renault, Jeep, Hyundai, Citroën and Fiat au falsificat rapoartele de noxe, in realitate motoarele Diesel emit de pana la 10 ori mai mult Nox decat raportau acestia
nebunie incalzirista - fapt dovedit stiintific
dobitocii au creat o problema din prostie - jigniri, nu argumente
Cat despre doamna comisar... la nivelul alaeia cu MTO-ul!
Viitorul ESTE electric, dar nu asa de apropiat. Pana una alta, electrica este la nivel de divertisment.
Sunt multe obstacole tehnice practice de depasit pentru exploatare normala.
Poluarea chimica nu pare sa-i preocupe pe pseudoecologisti, dar reciclarea a sute de milioane de acumulatori la 2-4 ani trebuie imaginat ca ceva imens pe langa care noxele dieselului poate vor parea inocente.
Daca trebuie sa o incarci la "benzinarie" ai de stat cateva ore acolo - eventual o lasi si te intorci acasa cu un taxi daca statia nu e foarte aproape. Daca vrei s-o incarci acasa trebuie sa redimensionezi instalatia electrica cu furnizorul la care esti abonat.
In orice caz, trebuie sa o pui in priza din cand in cand pentru ca bateria are prostul obicei sa se descarce stand. Ceea ce nu se intampla cu carburantul din rezervor.
Cea mai practica solutie ar fi bateria modulara pe care s-o schimbi direct (ca pe butelii de aragaz) din statia de incarcare, platind numai energia continuta... Dar, iarasi, suntem departe de asa ceva, fiindca asta ar insemna compatibilitate intre producatori. Ori, momentan, pentru partea asta exista doar competitie nu si schimb reciproc de experienta. Tehnologia acumulatorilor este departe de a fi atins nivelul de certitudine, dar secrete si necunoscute - cu duiumul.
Problema este INCA si va mai fi acumularea. Acumulatoarele nu sunt inca gata pentru viata reala. Cand vor fi, le vor face si chinezii in bucatarie.
Deocamdata cea mai eficienta metoda de stocare a energiei este patent geo: hidrocarburile. Sunt depozitate de n'spe milioane de ani si nu se degradeaza. Cand vom inventa ceva la fel de stabil, dar curat, atunci totul va fi bine. Se lucreaza la asta dar, intre timp, hidrocarburile isi fac treaba. Si nici nu este asa de evident ca sunt pe sfarsite. Cele mai adanci foraje, abia daca au zgariat straturile geologice care s-au tot miscat in sus si-n jos milioane de ani.
pana la o majoritate "electrica" iti trebuie o intreaga infrastructura de productie, transport, stocare si transfer la consumator pe care nu o s-o c..e nimeni in aia 2 3 ani cum estimeaza cativa cunoscatori intimi ai fenomenului de pe aici ca ar mai dura pana vw si toyota si mai stiu eu cine vor scoate milioane de electrice.
Cargourile si navele de croaziera sunt Diesel, un super-trans container Maersk polueaza cat 5 milioane automobile, sau ceva de genul asta.
Ideea e să scăpăm de ele în orașe, exact acolo unde produc cele mai mari ravagii dpdv al sănătății și unde alternativa benzinei e perfect viabilă.
Aș mai glosa și pe tema eficienței motorului de TIR (inclusiv eficiența metodelor de-poluante folosite) vs. motorul de autoturism, dar nu cred că are sens să o fac până nu înțelegeți măcar bazele problemei.
- guvernul mondial a decis ca trebuie dat drumul la autoturisme electrice. Ca seaca petrolul, ca nu stiu ce, dar asta e decizia
- de aia au fost lasati Tesla sa apara. Si ca sa se vada ce impact are, dar si cum merg masinile, etc
- apoi s-a zis: "Bah, cum facem sa nu mai vrea lumea diesel si sa treaca pe electrice?" si si-au raspuns "facem un scandal anti-diesel". Si i-au chemat pe producatori si i-au intrebat cine se baga. Si Volkswagen a zis "lasa, boss, ma bag eu, am bani"
- si asa a ramas.
Acum, e o problema de timp pana marii producatori vor scoate pe piata electrice (cam 2020 se anunta un an cu multe lansari)
Iar apoi, inca un efort de marketing sa le vinzi. Aici vor angaja pe cineva de la Apple, care sa convinga lumea sa dea o gramada de bani pe o masina care trebuie incarcata la fiecare 3-400 km si la care trebuie sa schimbi bateria dupa 3-4 ani.
Alti bani se vor face din statiile de incarcare electrica.
Si tot asa. Dar asta se va vedea in timp.
Orizontul de timp pentru electrice nu-i asa apropiat.
Fortarea este facuta ca sa finantam si noi efortul asta de inovare. Pana una alta cotizeaza (slava domnului!) mai mult fitosii care pot sa plateasca jdemii de euro pe o masina care nu merge decat prin oras si din cand in cand la probe de drum lung (adica dus si-ntors lung), ... ca nu stii unde gasesti o priza cand ajungi la socri.
Mai e una buna: garantie 10 ani la baterii: poate la carcase. Nimeni nu poate spune ce va face bateria din al 3-4-lea an de viata. Daca nu pica inainte ...
"Aici vor angaja pe cineva de la Apple, care sa convinga lumea sa dea o gramada de bani pe o masina care trebuie incarcata la fiecare 3-400 km si la care trebuie sa schimbi bateria dupa 3-4 ani." - si la masinile cu ICE pui combustibil cam pe la 500 de km si schimbi curele, filtre si alte consumabile la motor constant. Per total masinile electrice au mai putine costuri de mentenanta decat cele cu ICE. Cauta TCO pentru Tesla Model 3 in comparatie cu o masina clasica.
"Alti bani se vor face din statiile de incarcare electrica." - asa cum acum se fac bani din statiile de benzina? Intr-adevar, e o conspiratie mondiala :)
daca o sa se interzica dieselurile.... o sa se treaca pe harburi din vesc , dar pe benzina....
PS: nu a cumparat firutza tocmai acu 400 autobuze pe motorina?!
Va suna bine insa "Mașinile diesel sunt terminate." ?
Numai o actiune poate fi terminata !
Poate: Masinile Diesel nu mai au viitor.
Sau: In viitor nu se vor mai construi masini cu motoare Diesel.
Sau: Va inceta constructia motoarelor Diesel.
tot ce fac nemtii e bun
super
halo !