​Operatorul uman care ar fi trebuit să intervină când mașina autonomă a Uber are probleme nu a făcut acest lucru fiindcă se uita pe telefon la o emisiune de televiziune, arată un amplu raport al Poliției din Tempe, Arizona. Reamintim că pe 18 aprilie o mașină autonomă a Uber a lovit mortal în Arizona o femeie care traversa strada noaptea prin loc nepermis, incidentul ducând și la terminarea programului de teste Uber cu mașinile care se conduc singure.

Masina autonoma testata de UberFoto: Uber

Raportul de 318 pagini al Tempe Police Department spune că operatorul Rafaela Vasquez nu a fost atent și nu se uita la drum, ci urmărea pe telefon o ediție a emisiunii TV The Voice pe aplicația de streaming Hulu. Raportul arată că Vasquez s-a uitat în telefon în șapte din cele 22 de minute dinaintea accidentului și că acesta ar fi putut fi evitat dacă Vasquez s-ar fi uitat la drum, așa cum ar fi fost normal. Femeia s-a uitat la aproape toată emisiunea de 42 de minute.

Mai precis, operatorul a ridicat ochii din telefon cu jumătate de secundă înainte de coliziune și nu a mai putut interveni. Îniante de a ridica ochii din telefon se uitase 5,3 secunde la ecran și mașina a lovit-o pe victimă la o viteză de 70 km/h.

Raportul NTSB spunea că sistemul informatic al mașinii a detectat cu șase secunde înainte de impact că este cineva pe drum, fiind vorba de femeia de 49 de ani care traversa șoseaua și își împingea bicicleta. Sistemul a detectat ”obstacolul” apărut în fața mașinii ca fiind mai întâi un ”obiect necunoscut”, apoi un ”vehicul” și apoi o ”bicicletă”. Sistemul care-i dă mașinii un grad ridicat de autonomie a detectat cu 1,3 secunde înainte de impact că este nevoie de frânare de urgență.

Mașina nu a frânat însă, fiindcă sistemul de frânare automată a Volvo a fost dezactivat de Uber pentru ca mașina să nu frâneze când nu este cazul în timpul testelor, cum ar fi de exemplu dacă în fața mașinii este o pungă de plastic. Uber a crezut că sistemele sale sunt suficiente, dar s-a dovedit că nu a fost destul.

Femeia lovită era om fără adăpost și a traversat pe lângă bicicletă, noaptea o șosea cu patru benzi, într-un loc nepermis.

Sursa: Reuters