Administraţia Donald Trump propune Uniunii Europene eliminarea totală, pe bază de reciprocitate, a taxelor vamale pentru importurile de autovehicule, afirmă surse citate de site-ul publicaţiei germane Handelsblatt, citează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat recent că va impune taxe vamale de 20% pentru importurile de autovehicule fabricate în ţările Uniunii Europene. Însă, în contextul în care UE a adoptat deja măsuri de retorsiune după ce Donald Trump a impus tarife la importurile de oţel şi aluminiu, Administraţia de la Washington a formulat acum noi propuneri.

Ambasadorul american la Berlin, Richard Grenell, a avut o întrevedere cu Dieter Zetsche, directorul general al grupului auto Daimler, cu Harald Krüger, şeful Consiliului de administraţie al firmei BMW, şi cu preşedintele grupului Volkswagen, Herbert Diess.

Potrivit unor surse citate de revista germană Handelsblatt, Administraţia de la Washington este pregătită să accepte eliminarea totală a taxelor pentru importurile auto în relaţia cu Uniunea Europeană. Un astfel de acord ar necesita o decizie a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene şi înregistrarea condiţiilor la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

În prezent, Statele Unite aplică taxe vamale de 2,5% la importurile de autoturisme şi de 25% la cele de autocamioane. Uniunea Europeană impune taxe de 10% pentru importurile auto din Statele Unite, informează agenţia Reuters.

Comisia Europeană a refuzat să facă vreun comentariu pe această temă. Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, se va întâlni cu Donald Trump în curând, la Washington. "Va fi o oportunitate pentru discutarea multor probleme de interes comun, mai ales cele în domeniul comercial", a declarat, pentru Reuters, un purtător de cuvânt al Executivului UE.

UE amenință cu represalii comerciale de 294 miliarde dolari dacă Trump impune taxe vamale pentru mașinile europene

Statele Unite riscă represalii din partea partenerilor săi comerciali care pot ajunge până la 294 de miliarde de dolari dacă președintele Donald Trump pune în practică amenințarea de a impune taxe la importurile de mașini, a avertizat luni Uniunea Europeană, potrivit AFP.

Într-o scrisoare adresată autorităților americane, Comisia Europeană afirmă că produse americane a căror valoare ar putea ajunge până la 294 miliarde de dolari (respectiv 19% din exporturile americane în 2017) ar putea fi afectate de măsurile luate de UE și alți parteneri comerciali ai Statelor Unite.

Această scrisoare a executivului european intervine într-un context deosebit de tensionat, după ce Trump a acuzat duminică seara UE că "UE face (SUA) probabil tot atât de mult rău ca și China" în materie de comerț.

În urmă cu zece zile, în 22 iunie, Donald Trump a amenințat că va impune taxe vamale de 20% pe mașinile importate din UE.

Europenii ”au făcut anul trecut un excedent comercial de 151 de miliarde de dolari (...). Iar pe deasupra noi cheltuim o avere la NATO pentru a-i proteja”, a continuat el.

”Este teribil ce ne-au făcut”, a acuzat miliardarul republican, înainte de adăuga: ”Nouă ne place tuturor Uniunea Europeană într-un fel, dar aceste ţări ne tratează foarte rău. Ne tratează nedrept”.

Camera Comerţului din SUA a lansat o campanie contra taxelor vamale impuse de Donald Trump

Camera americană a Comerţului, cel mai mare grup de lobby în domeniul afacerilor din SUA şi un aliat tradiţional al Partidului Republican, a lansat o campanie împotriva taxelor vamale aplicate de preşedintele Donald Trump, informează site-ul agenţiei Reuters.

Campania de lobby va analiza impactul pe care măsurile de retorsiune dispuse de Uniunea Europeană, China, Canada sau Mexic îl vor avea asupra companiilor şi locurilor de muncă din Statele Unite, potrivit Mediafax.

"Actuala Administraţie ameninţă să submineze progresele economice pe care le-a obţinut atât de greu. Trebuie să încercăm să obţinem relaţii comerciale libere şi corecte, dar nu acesta este modul prin care să facem acest lucru", a declarat Tom Donohue, preşedintele Camerei de Comerţ din SUA.

Preşedintele Donald Trump a invocat practici comerciale internaţionale incorecte pentru a impune o serie de taxe vamale vizând importuri din China, Uniunea Europeană, Mexic şi Canada, atrăgând măsuri simetrice împotriva Statelor Unite.

Potrivit datelor sondajelor de opinie prezentate de site-ul Axios.com, rata de aprobare a politicilor lui Donald Trump este cea mai ridicată în statele Louisiana, Alabama şi Dakota de Sud.

Însă, conform analizelor elaborate de Camera de Comerţ din SUA, efectele tarifelor vamale impuse de Donald Trump ar putea fi următoarele:

- în Louisiana, există riscuri vizând 553.000 de locuri de muncă şi asupra exporturilor în valoare de 5,3 miliarde de dolari;

- în Alabama, Camera de Comerţ estimează riscuri asupra a 567.500 de locuri de muncă şi asupra exporturilor în valoare de 3,6 miliarde de dolari;

- în Dakota de Sud, sunt expuse riscurilor 130.000 de locuri de muncă şi exporturi în valoare de 129 de milioane de dolari.