Jaguar-Land Rover. companie cu 40.000 de angajați în UK, a amenințat că va reduce drastic planul de investiții în regat dacă guvernul nu va reuși să negocieze un Brexit cu condiții favorabile. JLR spune că a făcut achiziții de 50 miliarde dolari de la furnizorii britanici în ultimii cinci și că ar vrea să fie de 80 de miliarde în următorii cinci ani, însă suma ar putea fi mult mai mică dacă Brexit-ul va fi dur.

Fabrica JaguarFoto: Jaguar

Ralf Speth, șeful companiei, spune că trebuie negociat un Brexit în care să se mențină relații comerciale cu țările UE, fără să se introducă taxe vamale. Un Brexit dur, cu condiții nefavorabile pentru Marea Britanie, ar duce la profit anual cu 1,2 miliarde lire mai mic pentru companie, spune șeful ei, care se teme de un ”viitor imprevizibil”.

Speth a spus că planurile de cheltuieli vor fi drastic reduse, dacă nu se ajunge la un Brexit convenabil pentru UK și a cerut o clarificare pentru ce va urma, fiindcă altfel multe companii se vor gândi de două ori înainte să investească.

Mesajul vine îniainte de o întâlnire crucială a guvernului britanic care trebuie să-și stabilească vineri mai clar poziția.

JLR se alătură unor companii precum Airbus, BMW și Nissan care au avertizat că își vor schimba planurile de investiți dacă Brexit-ul va fi dur.

Sursa: AFP