Nissan a recunoscut oficial luni că la o mare parte dintre uzinele japoneze au fost folosite metode improprii de control și inspecție a emisiilor poluante, scrie AFP. Nissan nu a spus despre câte mașini este vorba, dar a admis că raporturile de inspecție au fost bazate pe valori eronate de măsurare.

Un centru tehnic al NissanFoto: Nissan

Nissan a fost obligată de autorități în septembrie anul trecut să demareze o anchetă pentru a vedea cum a fost posibil ca persoane care nu dețineau certificare șă-i pună semnătura pe documente legate de testele de emisii. Ancheta internă a arătat că există și alte practici necorespunzătoare în unitățile de fabricație ale companiei.

Practic, măsurătorile legate de emisiile de gaze de eșapament și testele de economie de carburant nu au fost efectuate conform cu protocul agreat de companie.

Grupul nipon promite că pe viitor va lua măsuri, astfel încât să nu se mai repete aceste lucruri.

Acțiunile Nissan au scăzut cu 4,5% când compania a anunțat că va da declarații despre emisii.

Autoritățile din Japonia au descoperit în toamna lui 2017 că mașinile au primit certificările finale la ieșirea din fabrică de la muncitori care nu erau autorizați să facă asta. Compania a oprit timp de două săptămâni producția și a rechemat 1,2 milioane de mașini.

Nissan a admis în toamna lui 2017 că vehiculele pe care le-a produs în ultimii trei ani în Japonia au fost certificate la ieșirea de pe liniile de asamblare de către oameni care nu erau calificați să acorde aceste ceritificări.

Sursa: AFP