​Tesla Motors a pierdut aproape 2 miliarde de dolari din capitalizarea de piață după ce Musk l-a catalogat drept pedofil pe unul dintre scufundătorii care au salvat copii blocați 18 zile în peștera din Thailanda. Unii analiști spun că Musk face extrem de mult rău business-ului său prin aceste comentarii necugetate și, în cel mai rău caz, oameni care ar fi vrut să-și ia o Tesla vor renunța la idee. Alții spun însă că aceste ieșiri vor fi uitate foarte repede.

Elon MuskFoto: SXSW

Elon Musk este criticat de foarte mulți după ce l-a făcut ”pedofil” într-un mesaj pe Twitter pe scufundătorul britanic Vern Unsworth, considerat unul dintre artizanii salvării celor 12 copii prinși 18 zile în peștera din nordul Thailandei. Unsworth spusese că Musk a venit în Thailanda doar pentru imagine și că mini-submarinul propus nu avea nicio șansă în misiunea de salvare.

Acum, efectele comentariului s-au văzut și pe piața financiară, acțiunile scăzând cu 3,5% luni. Comentariul a venit într-un moment foarte nefericit și pentru Tesla, mai ales că producătorul auto se zbate să atingă țintele de vânzări.

Musk este admirat de foarte mulți și este considerat unul dintre marii vizionari ai acestor timpuri pentru ideile nebunești cu care vine. Foarte mulți îl apreciază, dar și ieșirile nervoase sunt larg mediatizate, iar cearta cu scufundătorul britanic este considerată ca fiind prea mult chiar și pentru stanardele lui Musk, un om deloc străin de scandaluri.

Washington Post scrie că cei mai mari acționari Tesla vor ca Musk să se calmeze și să înceteze cu mesajele nesăbuite pe Twitter. Practic îi cer să se comporte responsabil, ca șeful unei companii evaluată la peste 50 miliarde euro.

CNN citează analiști care spun că Musk nu are disciplina unui șef care vrea să coordoneze producția a sute de mii de mașini/an. În cel mai rău caz, unii clienți s-ar putea răzgândi și ar putea renunța la achiziția unei mașini Tesla.

Săptămâna trecută un reprezentant al Baillie Gifford & Co, unul dintre cei mai mari investitori ai Tesla, a spus că Musk ar trebui să se concentreze în liniște pe adevăratele probleme, și anume creșterea producției și rezolvarea problemelor de producție.