Avertisment pentru românii care merg cu mașina în Grecia: Codul Rutier a devenit extrem de dur și în multe cazuri permisul de conducere poate fi ridicat pe loc

de Vlad Barza     HotNews.ro
Miercuri, 18 iulie 2018, 10:07 Economie | Auto


Autostrada in Grecia
Foto: Wikimedia Commons
Grecia a aplicat o serie de modificări Codului Rutier, potrivit cărora permisul de conducere poate fi ridicat pe loc dacă șoferul depășește cu 30 km/h viteză legală, dacă trece pe roșu, dacă vorbește lșa telefon fără dispozitiv Bluetooth sau chiar și dacă aruncă pe geam ”chiștoace”. Avertismentul a fost postat de Consulatul General al României la Salonic. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro, iar pentru depășirea vitezei legale cu 30 km/h amenda este de 350 euro. În cele mai multe cazuri se reține și talonul pentru 60 de zile.

Iată ce a postat pe Facebook consulatul

Republica Elenă – Modificări aduse Codului Rutier

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă cu privire la modificările aduse de Noul Cod Rutier elen, privind sancțiunile și aplicarea acestora în cazul nerespectării prevederilor legale.

MODIFICĂRI ADUSE CODULUI RUTIER AL REPUBLICII ELENE

1. Neutilizarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție pentru motociclişti se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

2. Utilizarea telefonului mobil de către conducătorul auto în mers, fără dispozitiv Bluetooth sau fără ca telefonul să fie plasat în loc special pentru activarea difuzorului se sancţionează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului pentru o perioadă de 60 de zile.

3. Conducerea autovehiculului de către o persoană având ο concentrație de alcool de:

- 0,50-0,80 g/l ȋn sânge sau de 0,25-0,40 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 200 euro și imobilizarea autovehiculului;
- 0,80-1,10 g/l ȋn sânge sau de 0,40- 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu amendă de 700 euro, ridicarea permisului de conducere timp de 90 de zile și imobilizarea autovehiculului;
- peste 1,10 g/l ȋn sânge sau de peste 0,60 mg/l ȋn aerul expirat se sancţionează cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 180 de zile, cu închisoare de minimum două luni, amendă de 1.200 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare pentru o perioadă de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

Conducătorii auto care recidivează în termen de 2 ani și care sunt depistaţi având o concentrație de alcool în sânge de peste 1,10 g/l sunt sancționați cu ridicarea permisului de conducere pentru o perioadă de 5 ani, cu închisoare de cel puțin 6 luni, amendă de 2.000 euro, ridicarea plăcuțelor de ȋnmatriculare de la 10 zile până la 6 luni (ȋn baza deciziei instanței competente) și imobilizarea autovehiculului.

4. Depășirea limitei de viteză cu peste 30 km/oră se sancţionează cu amendă de 350 euro şi ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

5. Nerespectarea culorii roşii a semaforului se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 60 de zile.

6. Νerespectarea semnificației indicatorului „STOP la intersecţie” se sancționează cu o amendă de 700 euro, ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp 20 de zile.

7. Efectuarea de manevre periculoase se sancţionează cu amendă de 700 euro și ridicarea permisului de conducere timp de 30 de zile, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

8. Staționarea - parcarea ilegală se sancţionează cu amendă de 40-150 euro, după caz, și ridicarea permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 10 zile.

9. Blocarea rampelor de trecere destinate persoanelor cu handicap sau parcarea în locuri destinate persoanelor cu handicap se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

10. Utilizarea pentru deplasare a benzii de urgență, indiferent de durată, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

11. Circulaţia constantă a camioanelor grele și a autobuzelor pe banda din stânga sau utilizarea acestei benzi pentru depăşiri care surprind șoferii care circulă de drept pe această bandă se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere timp de 60 de zile.

12. Aruncarea pe geam, ȋn timpul mersului, de obiecte sau substanțe care poluează sau pot provoca un incendiu sau accident, inclusiv țigările, se sancționează cu ridicarea pe loc a permisului de conducere, precum şi a plăcuțelor şi a certificatului de înmatriculare ale vehiculului timp de 60 de zile.

13. Plata a jumătate din cuantumul amenzii în termen de 10 zile a fost abrogată. Amenda se plătește în termen de 15 zile la Poșta Elenă sau la sediul primăriei pe raza căreia se află secția de poliție rutieră care aplică amenda.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.14294 vizualizari

 • -23 (43 voturi)    
  hai tatziki (Miercuri, 18 iulie 2018, 10:18)

  mandalau [utilizator]

  Cine a fost cu masina in grecia stie ca nici un grec nu respecta regulile de circulatie........
  Ar fi sinucidere curata sa se apuce sa-i penalizeze pe straini mai ales ca vorbim de sume cu 7-8 zerouri bagate de romani in turismul grecesc....
  • +31 (41 voturi)    
   daaa (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:13)

   Hans Metter [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   ca toate tarile is asa ca Romania unde legea e optionala... eu am venit de 1 saptamana de acolo si grecii mi se par soferi destul de responsabili... oricum cu mult peste romani... pe autostrada pe banda 2 cu peste 150km/h doar romani.
   • -5 (15 voturi)    
    Are dreptate! (Miercuri, 18 iulie 2018, 13:48)

    Landser [utilizator] i-a raspuns lui Hans Metter

    In grecia pe sosele e haos!Soferii greci sunt mult mai indisciplinati ca noi!Depasirile pe banda continua in grecia sunt la ordinea zilei ,depasirea fara semnal e la fel, opritul pe stada exact unde are nevoie(asta e si la noi)!
    Iar referitor la faptul ca pe autostrada romanii merg tare explicatia e simpla grecii au masini slabute .benzinare in majoritatea cazurilor si cu motoare mici!
    • +8 (14 voturi)    
     nu cred (Miercuri, 18 iulie 2018, 15:08)

     Motanul_incaltat [utilizator] i-a raspuns lui Landser

     poate esti satean prin ardeal...
     Vino la noi la Bucuresti sa vezi 150 in oras pe linia de tramvai peste trecere de pietoni...
     Trebuie mers pe alt continent pentru a gasi soferi mai indisciplinati decat romanii
  • +30 (38 voturi)    
   Reguli elementare (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:18)

   Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   Hai ca este simplu.

   1. Nu te sinucide.
   2 - 3 Nu te sinucide si nu ucide nici pe altii.
   4 - 12 Fii si tu educat, nu fi taranoi coclit si nici cocalar sau meltean prost.
   13. Daca totusi esti taranoi coclit, cocalar sau meltean prost, atunci trebuie sa faci asta.

   Greu?
 • +16 (24 voturi)    
  Radare semnalizate (Miercuri, 18 iulie 2018, 10:41)

  ww [utilizator]

  Precis au introdus si ei prima data semnalizarea radarelor, abia apoi amenzile. Sau in Grecia nu se doreste instaurarea domniei haosului si terorii, ca in Romania?
 • +30 (38 voturi)    
  ce bine (Miercuri, 18 iulie 2018, 10:43)

  mumuishere [utilizator]

  Ce buna ar fi o lege din asta si la noi! Pentru Chistocul aruncat pe geam 700 de euro si placutele retinute. 5 ani fara permis pentru recidiva in cazul conducerii in stare de ebrietate!? Sau talon retinut pentru telefon!? Dar nu avem noi norocul asta... As vota cu amandoua mainile o asemenea lege...
  • +4 (8 voturi)    
   Nu se vrea asta la noi (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:49)

   Frankie [utilizator] i-a raspuns lui mumuishere

   Pentru ca beizadelele sunt protejate de parlamentarii fosti securisti
 • +13 (17 voturi)    
  Tragedia greaca (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:01)

  Vaka [utilizator]

  Regulile sunt in primul rand pentru ai lor. Cine a condus in Grecia "domestica" Atena, de exemplu, si nu vara cand este goala, stie ce haos si lipsa de disciplina este acolo. Din punctul meu de vedere trebuia sa stranga surubul mult mai tare la alcool. Orice peste 0% => amenda, peste o limita => penal.
  Cred ca si noua ne-ar fi bune asemenea reguli.

  In mod sigur vor fi ceva mai indulgenti cu turistii, tocmai pentru ca inteleg foarte bine importanta lor. Dar asta nu inseamna ca regulile nu trebuie respectate.
 • +20 (26 voturi)    
  N-are nimic... (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:07)

  modream [utilizator]

  ...la noi au obligat poliția sa pună anunț cu 1000m înainte de radar ca să poți frâna să nu iei nici o amendă.
  Foarte bine că grecii au înăsprit amenzile.
 • +20 (30 voturi)    
  alo (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:07)

  tudor74 [utilizator]

  Se aude/vede si la palatul hotilor din parlament de la noi?

  Romanii fac legi sa le usureze bizonilor viata (ca mna, bizonii tin unii cu altii) la volan sa scape de amenzi si de ridicarea permisului ... mortii de pe strazi si treceri de pietoni nu conteaza in romanistan!


  Bravo grecilor, le multumesc din inima daca ridica cateva permise bizonilor mioritici, fac ceeea ce politistii romani nu fac.
 • +11 (15 voturi)    
  da (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:09)

  gazpefoc [utilizator]

  si oricum romanii cand merg afara respecta toate regulile de circulatie, toate limitele de viteza, nu fac live pe facebook, nu merg pe contrasens..
 • +9 (19 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:33)

  [anonim]

 • +4 (8 voturi)    
  Ce bine ar pica in Romania un cod d-asta (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:52)

  Frankie [utilizator]

  Insa nu suntem noi asa norocosi.
  Romanii sunt un popor umilit, sclavagit, oropsit, chinuit, plin de sclavi si slugi
 • -7 (11 voturi)    
  se intampla cu extremisti la putere (Miercuri, 18 iulie 2018, 11:55)

  jescu [utilizator]

  Probabil ca o vreme o sa mearga in Grecia, dar cand or avea cateva mii de soferi(mai ales profesionisti) cu permisul suspendat pe 60-180 de zile, o sa descopere ca si economia poate fi afectata, nu doar oamenii. O masina de firma cu placute suspendate 60 de zile nu mai produce nimic, dar o sa afle si ei. Iar la multe dintre fapte se poate gresi involuntar, fara sa-ti dai seama pentru scurta durata. Turistii prea relaxati sunt candidati ideali sa faca mici greseli.
 • -7 (13 voturi)    
  Ce suferinta printre soriceii de tastatura (Miercuri, 18 iulie 2018, 12:15)

  mmmircea [utilizator]

  Care rontaie in gol visand la o vacanta in Grecia.
  Una la Mamaia e interzisa chiar si in vis pentru majoritatea care comenteaza aici.
  Mirosul de bara de la Citaro nu se curata cu una cu doua de pe maini, iar din creieras nu mai iese niciodata, oricate ture cu bicicleta ai da ulterior.
 • +6 (8 voturi)    
  Romania (Miercuri, 18 iulie 2018, 12:45)

  Martinezu [utilizator]

  La noi, unde legile circulatiei sunt pur optionale respectete de fraieri, aceste averismente sunt obligatorii:
  Nu mergeti in afara tarii cu masina ca legile sunt aspre!
 • +6 (6 voturi)    
  Frustrati romanii (Miercuri, 18 iulie 2018, 23:50)

  Fu Leng [utilizator]

  Ei care fac racing in tara se caina acum? Ei care merg cu 170km viteza de croaziera, care iti dau flash-uri si claxoane, care parcheaza oriunde este loc liber, pe trotuar, pe spatii verzi, pe trecere de pietoni, care depasesc pe linie continua sau in curbe periculoase fara vizibilitate, etc.....sufera ca grecii le interzic astea???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by