Poluarea aerului a fost demult identificată ca fiind o problemă care afectează orașe din întreaga lume.Însă reducerea ei a fost încetinită de o lipsă de voință politică de a se promova forme de transport mai sustenabile, afirmă un studiu privind China și SUA, potrivit Rador care citează Euronews.

Productia mondiala de automobile va ajunge la 85 milioane unitati in 2014Foto: World Fleet Show

În Europa există un curent care îndeamnă să i se ceară socoteală industriei automobilelor.

„Guvernele ajută adesea industria automobilelor. Acum am descoperit că pe tot parcursul Dieselgate [scandalul testelor de poluare măsluite - n.trad.], și tot continuăm să descoperim cum industria automobilelor pur și simplu a mințit, vreme de decenii”, a declarat Nicola da Schio, cercetător în domeniul dezvoltării urbane la Universitatea VUB.

„Cred că industria automobilelor se numără printre marii actori care ne împiedică să rezolvăm problema.”

Comisia Europeană a formulat în mai propuneri pentru îmbunătățirea standardelor de calitate a aerului - restricționând o gamă de surse, de la vehicule și ambarcațiuni până la producția de energie.

Și-a suplimentat de asemenea măsurile legale adoptate împotriva a șapte state membre, de la Regatul Unit și Franța până la Ungaria și România.

Unele au primit scrisori oficiale, altele au fost deferite Curții de Justiție a UE din cauza nerespectării limitelor de poluare și a regulilor privind tipurile de vehicule permise.