Un director al Renault compară Dacia cu mărci precum Lidl, H&M și Ryanair. ”Mașinile devin tot mai grele, mai puternice și mai scumpe, Dacia se opune acestor tendințe”
Automotive News notează că vânzările Dacia au crescut puternic, chiar dacă nu a fost adăugat din 2012 un model cu totul nou în gamă și chiar dacă nu au fost lansate modele electrice sau hibride. În 2012 Dacia vindea în lume 345.000 de mașini, iar anul acesta se va apropia de 700.000 de unități.
Compania are o rețetă clară: folosește tehnologii existente, lista de opționale nu este foarte lungă, iar campaniile de reduceri nu țin foarte mult. Dacia a fost ajutată și de faptul că nu au existat scandaluri legate de fiabilitatea mașinilor.
Coursimault spune că Dacia are clienți loiali, 55% alegând marca și când își iau a doua oară mașină. El mai spune că tot mai mulți trec de la Logan sau Sandero, la Duster.
Acum aproximativ 6-7 ani directorii Renault au renunțat la formula ”low cost” când se refereau la Dacia, înlocuind-o cu ”smart buy” (cumpără inteligent), iar mai nou apare tot mai des sloganul "Shockingly affordable".
Coursimault vorbește despre un ”fenomen smart buy” și pune Dacia alături de brand-uri precum Lidl, H&M and Ryanair. ”Mașinile devin tot mai grele, mai puternice și mai scumpe, Poziția Dacia este să contreze toate aceste tendințe”.
Automotive News scrie că în viitor va fi lansată o versiune facelift de Lodgy, un nou Sandero care va avea elemente în comun cu Clio și, probabil, o nouă variantă de Duster. deși versiunea cu șapte locuri despre care s-a vorbit pe surse a fost exclusă de cei de la Renault.
Dacia va fi pusă și în fața nevoii de a se conforma cu noile standarde de emisii din 2020 - 2021 și va trebui să decidă dacă va lansa hibride sau electrice, decizia fiind grea, deoarece astfel de mașini ar fi prea scumpe pentru clienții mărcii.
”Suntem deschiși către toate tehnologiile, dar trebuie să aibă sens. Dacia este pentru clienți o alegere foarte pragmatică și rațională, așa că dacă vor scădea suficient de mult costurile cu bateria și se pot face economii cu carburanții, o vom face”, spune Marc Suss, șef al gamei Global Access la Renault.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
In ce priveste asocierea cu Lidl sau H&M, mi se pare din nou o atitudine corecta: nu toti sunt pasionati si dispusi sa dea zeci de mii de eur pe o masina; nu toata lumea isi permite o masina scumpa. Vestea ca sunt multi clienti care se duc spre Dacia din zona second-hand e din nou un lucru pozitiv. Si eu am fost personal intotdeauna de parerea ca decat sa iau o vechitura prajita din germania, mai bine o Dacie noua de la noi. Sper ca tot mai multi clienti sa gandeasca asa si sa se reduca importul de rable din germania.
Oricum, Bravo Dacia!
Dar așa vor alții, mai ales din partea Dacia, și turbo și dotări și 7 stele și aproape gratis. Chit că prețurile altora sunt muuuult departe în sus.
Iar cine compară cinstit, să se gândească și cât costă întreținerea la ”brandul” ăla vechi, iar dacă mai pică ceva piese (că de, vechime), bucurie maximă! Vorbim de durabilitate dar comparăm nou cu sh, mai mare râsul!
era atomica e over,sunt avioane,barci,trenuri,etc
nu sunt drumuri in tara asta samd
nu e nici o diferenta intre o dacie de azi si un ford de acu 200 de ani facut de Henri Ford in america
si aia inlocuiau masinele negre la fiecare an
consumerism la maxim
e total fara sens sa inlocuiesti masina,calculatorul,etc decat bineinteles daca pica:)))