Acțiunile Tesla au scăzut cu 13% la începerea ședinței bursiere de vineri, după ce autoritatea americană Securities and Exchange Commission (SEC) a anunțat că i-a intentat un proces lui Elon Musk, directorul general al companiei, pentru fraude prin inducerea în eroare a investitorilor în legătură cu intenția de delistare a companiei. Reuters notează că investitorii sunt îngrijorați de faptul că Musk ar putea fi forțat să părăsească compania, iar fără el Tesla ar atrage mult mai greu finanțare și viitorul companiei auto ar fi extrem de nesigur.

Tesla Model XFoto: Tesla Motors

Mulți se tem că acțiunea SEC reprezintă doar începutul unei bătălii în tribunale cu autoritățile și cu investitorii, din cauza acțiunilor lui Musk care i-ar putea costa enorm pe cei de la Tesla Motors. Compania este evaluată la 46 miliarde dolari și soarta ei este legată de excentricul Elon Musk, mulți fiind de părere că fără el viitorul Tesla ar fi incert.

Cinci note diferite emise de analiști și firme de brokeraj de pe Wall Street avansează ideea că Musk ar trebui să demisioneze.

Musk spunea pe Twitter pe 7 august că vrea să scoată compania de pe bursă și că are asigurată finanțarea, dar o lună mai târziu spunea că nu are de gând să facă așa ceva.

Acest lucru a creat confuzie pe piața de capital și a afectat investitorii, potrivit celor de la SEC.

SEC cere ca Musk să nu mai poată ocupa poziții de director în cadrul vreunei companii listate la bursă, dar și impunerea de penalități financiare.

Elon Musk este acuzat că luna trecută a făcut declarații false cu privire la investitorii care ar fi urmat să finanţeze Tesla. Miliardarul american a anunțat atunci că se gândește la delistarea companiei.

"În realitate, Elon Musk nici măcar nu a discutat, cu atât mai puţin să primească vreo confirmare despre tranzacţie, inclusiv preţul acesteia, de la vreo potenţială sursă de finanţare", se arată în plângerea depusă de SEC la un tribunal din Manhattan.

Musk a respins acuzațiile, afirmând că acțiunea este "nejustificată" și adăugând că a acționat "în interesul adevărului, transparenței și investitorilor".