Carlos Ghosn, cel mai influent om din industria auto, este în arest din 19 noiembrie și lucrurile se precipită în cadrul alianței unde ies la iveală tot mai multe neînțelegeri între Renault și Nissan. Tot mai mulți spun că Ghosn nu va mai putea reveni nici dacă acuzațiile se vor dovedi nefondate. În plus, opulența casei lui Ghosn de la Beirut, cumpărată și renovată pe banii Nissan, a uimit multă lume în compania unde stilul luxos de viață a lui Ghosn nu era privit cu ochi buni.

Carlos GhosnFoto: Hotnews

Lupta de idei este la vârful alianței, fiindcă Nissan trebuie să aleagă un succesor pentru funcția de CEO, iar Renault presează Nissan să facă acest lucru cât mai repede, fiindcă echilibrul alianței poate fi în pericol.

Apoi se pune problema noului CEO al alianței, iar presa franceză înaintează două nume: Didier Leroy, un francez care este acum numărul doi al Toyota în Japonia și Jean-Dominique Senard, șeful producătorului de anvelope Michelin. Este de așteptat ca cei de la Nissan să nu fie de acord cu aceste propuneri.

Cum notează RTL.fr într-un editorial, este imposibilă reîntoarcerea lui Ghosn la șefia alianței, chiar dacă justiția niponă îl va exonera, fiindcă deja relațiile cu șefii Nissan au atins un grad de animozitate în care revenirea nu mai este posibilă.

Scandalul Ghosn, legat de faptul că ar fi omis să declare autorităților bursiere japoneze venituri totale de 38 milioane euro pentru cinci ani, arată cu degetul și spre Nissan și regulile sale interne. Se pun mai multe întrebări; cum de au ieșit abia acum la lumină aceste ilegalități și cum de a fost ales exact acest moment. Apoi, dacă Ghosn chiar a cerut companiei să investească multe milioane de dolari în casele sale de pe mai multe continente, se pune întrebarea cum de cei de la companie au făcut acest lucru, dacă era ilegal.

Wall Street Journal a scris luni despre uriașa casă din Beirut (Liban), cumpărată și renovată de Nissan cu 15 milioane dolari., Este într-un cartier de lux și două sarcofage găsite în timpul lucrărilor au fost puse într-o vitrină de sticlă în drumul către camera cu vinuri. Pereții sunt plini de portrete ale lui Ghosn. Se pare că mulți știau la Nissan de opulența în care îi place lui Ghosn să trăiască și nu le convenea deloc.

Au apărut informații și despre certuri în interiorul Nissan și despre posibile ilegalități la alte filiale ale companiei. În orice caz, ”telenovela” de la Nissan este tot mai interesantă și mai imprevizibilă.

Rămâne în continuare incredibil faptul că Ghosn este de atât timp la închisoare, de aproape o lună, dar justiția japoneză este specială și strictețea ei este proverbială. Lucrurile nu puteau sta mai diferit în cazul scandalului Volkswagen la care acuzațiile erau mult mai grave și cu impact mult mai mare, dar șefii companiei nu au ajuns în arest.