Elon Musk a anunțat că Tesla Motors va începe la Shanghai construcția unei mega-uzine (Gigafactory) unde, dacă totul va merge bine, vor fi construite 500.000 de mașini/an. Va fi prima mare uzină auto din China unde o companie străină va avea 100% din acțiuni, dar rămâne de văzut dacă planurile lui Musk se vor concretiza, în condițiile războiului comercial dintre China și SUA. Reuters scrie că investițiile vor fi de 2 miliarde dolari, iar Bloomberg estimează 5 miliarde dolari.

Tesla Model 3Foto: Tesla Motors

Musk a scris pe Twitter că așteaptă momentul începerii lucrărilor cu nerăbdare și estimează că în această vară se va termina prima fază de construcție, la final de an va începe asamblarea Model 3 și la mijloc de 2020 va fi atins un volum ridicat de producție.

Musk participa la evenimentul de începere a construcției, alături de primarul orașului Shanghai. La uzină vor fi construite mașinile Model 3 și Model Y și într-o primă fază capacitatea anuală va fi de 250.000 de unități, în faza maximă urmând să fie 500.000.

Dacă până acum toate companiile străine care investeau în China erau obligate să o facă alături de un partener local, uzina Tesla va fi prima de proporții care va fi deținută de compania din afara Chinei.

Anunțul vine într-un moment delicat pentru relațiile economice dintre SUA și China, ambele țări impunând taxe celeilalte, domeniul auto fiind o țintă specială. Acum se poartă negocieri pentru o ”îndulcire” a conflictului.

Surse: Reuters, AFP