Nissan prezintă la târgul CES Las Vegas o tehnologie care combină datele furnizate de senzorii mașinii cu cele din cloud și cu soft-uri de inteligență artificială, pentru a-l ajuta pe șofer să vadă lucruri pe care în mod normal nu le poate vedea cu ochiul liber. Tehnologia le va arăta șoferilor că cineva este pe cale să treacă strada prin loc nepermis sau că la etajul 3 al unei parcări este un loc liber. Tehnologia se va aplica și mașinilor autonome și este gândită să simplifice sarcinile șoferilor la mașinile convenționale. Partea negativă este că mașinile vor strânge cantități uriașe de date despre posesorii lor și despre locurile unde merg.

Nissan si tehnologia care transforma invizibilul in vizibilFoto: Nissan

Tehnologia este numită I2V, adică Invisible-to-Visible și mașina va colecta date din jurul ei - cu ajutorul senzorilor - și le va combina cu date din cloud despre acele locuri, dar și cu soft-uri de inteligență artificială.

Informațiile vor fi afișate în interiorul mașinii, fie pe parbriz, fie sub forma unor avataruri umane. De exemplu, pe parbriz ar putea apărea proiecția unei mașini care să-i arate șoferului drumul pe o șosea sinuoasă sau pe timp de ceață, acesta trebuind să urmărească avatarul unei mașini.

Soft-ul îl poate avertiza pe șofer că, undeva la mare distanță, cineva este pe cale să treacă strada sau că în parcarea supraetajată din apropiere există un loc liber la etajul trei, informația fiind obținută din surse accesate de mașină în cloud.

Informațiile creează un fel de hartă 3D la 360 de grade a ceea ce se află în jurul mașinii și poate lua legătura și cu persoane reale, tot prin cloud, dacă șoferul are nevoie de ghidaj într-o zonă unde nu a mai fost.

O tehnologie denumită Omni-Sensing afișează în câmpul vizual al șoferilor informații utile precum apariția curbelor cu vizibilitate scăzută, suprafața de drum dificilă sau chiar și informații despre traficul de pe sensul opus.

”Tehnologia I2V îi va ajuta pe șoferi, combinând informații de la senzorii din vehicul și din afara lui, cu date din cloud. Sistemul nu doar că monitorizează ce se află în apropierea vehiculului, ci poate anticipa și ce se află în fața lui, arătând chiar și ce este dincolo de o clădire sau după o curbă. Pentru a face condusul cât mai plăcut se oferă ghidaj într-un mod interactiv și cât mai uman, cum ar fi prin avataruri ce apar la interiorul mașinii”, spun cei de la Nissan.