Hyundai Motor a prezentat la târgul CES Las Vegas un concept de ”mașină umblătoare” care poate urca ziduri și poate străbate orice fel de teren. Un astfel de vehicul poate fi folosit în misiuni de salvare după dezastre.

Hyundai Elevate Walking Car ConceptFoto: Hyundai Motor Co

Conceptul numit Elevate este descris de companie ca fiind prima mașină cu picioare, combinând tehnologii întâlnite la roboți, cu cele din domeniul mașinilor electrice.

Fiecare dintre cele patru picioare conține un ansamblu de cinci îmbinări care permit vehiculului să schimbe distanța dintre picioare și să meargă pe diverse suprafețe ce nu pot fi urcate de un automobil convențional. Ca o insectă, se poate deplasa ușor în orice direcție.

Mașina poate urca ziduri de 1,5 metri înălțime, poate rula cu viteză pe autostradă, dar poate și să-și crească lățimea la 5 metri, fără ca pasagerii să simtă vreun disconfort.

Un astfel de concept este bun pentru intervenții de salvare în caz de dezastru - incendii de pădure, cutremur, inundații, tornade - dar un alt scenariu este că o astfel de mașină, dacă derapează într-un șant, poate ieși de acolo... pe propriile picioare.