Jean-Dominique Senard, șeful grupului francez Michelin, a fost numit joi succesorul lui Carlos Ghosn în fruntea constructorului auto Renault, și deci, teoretic, al Alianței cu Nissan-Mitsubishi, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este important acum să regăsim o formă de calm după evenimentele extraordinare pe care le-am trăit", a declarat Senard, la ieșirea din consiliul de administrație al Renault, care l-a mai numit pe Thierry Bolloré director general. Numele lui Carlos Ghosn, care a demisionat miercuri seara, nu a fost pronunțat.

Consiliul de administrație a insistat asupra priorității ca noul președinte să conducă alianța cu Nissan și Mitsubishi, pusă la încercare de arestarea lui Ghosn în Japonia.

Statutul alianței prevede că președintele director general să fie numit de Renault, iar Nissan să aleagă vicepreședintele. Renault deține 43% din Nissan, care deține 15% din Renault (dar fără drept de vot) și 34% din Mitsubishi, iar, juridic, puterea este în mâna Renault.

Dar Nissan are o capitalizare bursieră de aproape două ori mai mare ca Renault, iar situația stârnește nemulțumiri în Japonia.

Alianța este numărul unu mondial în auto, cu 10,6 milioane de vehicule vândute în 2017, dintre care 3,76 milioane pentru Renault și 5,81 milioane pentru Nissan.

Jean-Dominique Senard, care va împlini 66 de ani în martie, se bucură de imaginea unui director social.

Carlos Ghosn este vizat de trei capete de acuzare și riscă până la 15 ani de închisoare pentru abuz de încredere și pentru ascunderea veniturilor în fața autorităților bursiere.