​Comisia Europeană a promis un răspuns ”rapid și adecvat” dacă SUA pun în practică amenințările de a suprataxa automobilele importate din Europa, scrie AFP. Ministrul american al comerțului a trimis duminică la Casa Albă un raport despre industria auto care ar putea duce la creșterea taxelor pentru mașinile europene ce ajung în SUA și va duce și la noi tensiuni între cele două părți. SUA este principala destinație de export pentru mașinile din UE.

Masini in SUAFoto: Hotnews

Președintele Trump are 90 de zile la dispoziție pentru a decide dacă este sau nu cazul să impună taxe suplimentare pentru importurile de mașini și echipamente auto. Dacă va alege să pună aceste taxe, vor avea de suferit afacerile multor companii europene, în special din Germania.

Sâmbătă, cancelarul german Merkel a catalogat ca ”înfricoșător” faptul că americanii consideră că automobilele europene importate reprezintă o amenințare la securitatea națională SUA. Măsura nu poate decât să agraveze tensiunile dintre SUA și Europa.

UE exportă mașini în valoare de 130 miliarde euro/an, dintre care de 40 mld euro către SUA.

Administrația Trump consideră că importurile de mașini reprezintă un risc pentru securitatea națională, prin faptul că slăbesc industria auto americană, ceea ce ar putea deschide calea unor noi taxe vamale, a declarat săptămâna trecută sursă din industria auto europeană.

Președintele Donald Trump a cerut la sfârșitul lui mai 2018 Departamentului american al Comerțului să lanseze o anchetă aprofundată asupra importurilor de mașini "pentru a determina impactul lor asupra securității naționale".

Pentru a proteja industriașii americani, acesta agită spectrul impunerii unor tarife vamale suplimentare care ar putea ajunge la 25% pentru importurile de mașini și echipamente auto, o nouă povară pentru industria auto și în special cea germană.

Surse: AFP, Reuters