Președintele american Donald Trump a promis că nu va impune taxe suplimentare la importurile de automobile din Europa, a declarat luni președintele Comsiei Europene Jean-Claude Juncker, relatează site-ul agenției Reuters.

Juncker si TrumpFoto: Colaj foto

"Donald Trump mi-a dat cuvântul său că nu vor exista tarife la importurile de automobile. Consider că angajamentul său este ceva pe care mă pot baza", a declarat Juncker.

Oficialul UE a adăugat că, cu toate acestea, dacă Donald Trump decide să impună taxe suplimentare la importurile de automobile, Uniunea Europeană va reacționa imediat și va impune măsuri de retorsiune.

"Uniunea Europeană va respecta înțelegerea, cât timp Statele Unite vor face același lucru", a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Margaritis Schinas, potrivit Mediafax.

​Comisia Europeană a promis un răspuns ”rapid și adecvat” dacă SUA pun în practică amenințările de a suprataxa automobilele importate din Europa, scrie AFP. Ministrul american al comerțului a trimis duminică la Casa Albă un raport despre industria auto care ar putea duce la creșterea taxelor pentru mașinile europene ce ajung în SUA și va duce și la noi tensiuni între cele două părți. SUA este principala destinație de export pentru mașinile din UE.

Președintele Trump are 90 de zile la dispoziție pentru a decide dacă este sau nu cazul să impună taxe suplimentare pentru importurile de mașini și echipamente auto. Dacă va alege să pună aceste taxe, vor avea de suferit afacerile multor companii europene, în special din German

Sâmbătă, cancelarul german Merkel a catalogat ca ”înfricoșător” faptul că americanii consideră că automobilele europene importate reprezintă o amenințare la securitatea națională SUA. Măsura nu poate decât să agraveze tensiunile dintre SUA și Europa.