Honda confirmă anunțurile apărute luni și spune că va închide în 2021 uzina de la Swindon unde lucrează 3.500 de oameni. Compania spune că tot atunci va opri producția Civic sedan în Turcia. Uzina de la Swindon este a patra cea mai mare fabrică auto din UK. Compania niponă nu a dat vina pe Brexit, ci pe întregul climat în schimbare din industria auto mondială.

Honda Civic hatchbackFoto: Honda

Honda și-a justificat decizia prin nevoia de a-și schimba modelul de producție sub influența modificărilor ce au loc pe o piață unde toți constructorii trebuie să meargă spre electrificare.

Honda își restructurează operațiunile în toată lumea, a anunțat că va renunța la producția Civic sedan în Turcia și va face schimbări și la operațiunile din Japonia.

La Swindon, Honda are singura sa uzină din UE care produce anual peste 150.000 de mașini Civic ce sunt exportate în peste 70 de țări.

Decizia este încă o lovitură pentru guvernul de la Londra care se străduiește să convingă mediul de afaceri că Brexitul nu va avea efecte grave. Marile companii sunt însă foarte îngrijorate de faptul că un Brexit fără acord le va afecta grav profitabilitatea din cauza taxelor de export.

Cea mai mare uzină auto din Regatul Unit este Nissan Sunderland, oraș care a votat pentru Brexit la referendumul din 2016. A doua cea mai mare uzină este Jaguar Land Rover din Solihull, a treia este BMW-Mini de la Oxford, a patra este uzina Honda Swindon, iar a cincea este o altă uzină Jaguar-Land Rover (Halewood).

Sursa: Bloomberg