România a depășit Ungaria și Polonia la producția auto. Cum stăm în UE și către ce piețe merg cele mai multe mașini produse în Uniune
Raportul ACEA pe 2018 arată că în UE s-au produs anul trecut 16,1 milioane de mașini, iar România este pe locul opt, cu 471.000 unități (creștere de 30% față de 2017 datorată primului an de producție a lui EcoSport la Craiova, dar și cererii mari pentru Duster).
Germania este cel mai mare producător, cu 4,9 milioane mașini, iar Spania este pe locul doi, cu 2,1 milioane. Cehia este pe cinci, cu un record de peste 1,4 milioane mașini, iar Ungaria și Polonia au ”căzut” pe locurile nouă. respectiv zece.
În 2018 statele UE au importat 3,65 milioane de automobile în valoare de 46 miliarde euro și au exportat 5,4 milioane, în valoare de 127 miliarde euro. Cele mai multe mașini importate de Uniune au fost din Turcia, peste 780.000, în timp ce Japonia, Coreea de Sud, China și Maroc au completat top 5.
Importurile din China au crescut cu 142%, iar cele din Maroc, cu 18%.
La export cele mai multe mașini au luat drumul SUA (1,15 milioane), la mare distanță de China (545.000) și de Turcia (291.000). Top 5 a fost completat de Japonia și Elveția.
La vehicule comerciale producția din UE a crescut cu 3%, spre 2,8 milioane unități. Importurile au fost de 8 miliarde euro, iar exporturile, de 10,8 mld euro. De unde vin cele mai multe vehicule comerciale în UE? Turcia este, de departe, principalul furnizor, valoare fiind de 5,5 miliarde euro în 2018, lucru deloc de mirare dacă ne gândim că Turcia este o forță în producția de autobuze și microbuze.
Dacă importurile din Turcia au totalizat 5,5 mld, locurile doi și trei au fost la extrem de mare distanța: Africa de Sud (809 milioane euro) și Thailanda (532 milioane euro). Topul destinațiilor de export este format din Norvegia, Elveția, Australia, SUA și China.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Frumoasa casă neoromânească de pe strada Stirbei Voda, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe finalul mandatului, este deocamdată salvată: Prefectul a atacat autorizația în instanță
Discursul de adio al lui Donald Trump: Am făcut ceea ce am venit să facem. Am dus cele mai grele bătălii VIDEO
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Concluzia e destul de clara.
Ne lăudăm degeaba, fă plus valoarea şi atunci poţi spune că eşti mai competitiv
S-ar putea şi la numărul de căruţe 8faitoane) să fim pe primul loc în Europa...şi la ce folos!?
Producţia constructorilor auto a atins o valoare de 8,08 miliarde de forinţi (29,45 miliarde de dolari) anul trecut, sau aproximativ 21% din PIB-ul Ungaria,
Decizia BMW de a construi o fabrică de 1 mld. euro în localitatea Debreţin din Ungaria va majora decisiv ponderea sectorului auto în economia din ţara vecină.
Anual se vor putea produce la Debrecen 150.000 de autoturisme.
Impozitul pe profit de 9 procente in Ungaria este cel mai scazut din UE.
Industria auto asigura peste 100.000 de locuri de munca si este responsabila pentru o treime din productia industriala a Ungariei.
Mercedes-Benz a luat in calcul, in 2008, constructia unei fabrici de automobile in Romania, insa a preferat sa investeasca in Ungaria.????????????????
România e cu 30 de ani în urmă chiar și la nivel de concepție, de realizare nici nu mai vorbim.