Constructorii germani BMW și Daimler au semnat joi o nouă înțelegere strategică pe termen lung pentru dezvoltarea de mașini autonome și pentru a face economii financiare în domeniu. Cele două companii rivale au semnat un acord recent pentru servicii de mobilitate urbană și acum merg un pas mai departe. Goldman Sachs estima că piața mașinilor autonome și a sistemelor de asistență la condus valora 3 miliarde dolari în 2015 și va ajunge la 290 miliarde în 2035.

BMW si Daimler anunta o noua aliantaFoto: BMW

Costurile foarte mari de dezvoltare în domeniul mașinilor autonome au determinat mai multe companii să facă alianțe: Honda și General Motors sunt un exemplu, iar altul este între Ford și Volkswagen.

Dezvoltarea mașinilor autonome este comparată cu urcarea unui munte de către Michael Hafner. șeful diviziei de condus autonom la Mercedes-Benz. ”Primi pași după plecarea de la bază par foarte ușori, dar cu cât te apropii de vârf, cu atât aerul se rarefiază în jur, ai nevoie de mai multă forță pentru fiecare pas și provocările devin tot mai complexe”, spune Hafner.

Primele tehnologii la care companiile vor lucra sunt legate de sisteme autonome de gradul 3 și gradul 4 și la condusul în regim de autostradă. Nivelul 5, cel în care mașina poate face totul singură, nu a fost menționat.

BMW și Daimler speră că tehnologia va deveni accesibilă pe scară largă spre 2025.