Inginerul francez a fost plăcut surprins de disponibilitatea autorităților din România. ”Cei de la RAR au fost foarte deschiși și ne-au ajutat foarte mult. Bineînțeles, ne-au cerut foarte multe informații despre ce modificări am făcut mașinii, ce am montat pe ea. Când a fost ceva în neregulă ne-au spus și așa am mers mai departe. Prima omologare a fost o omologare individuala si a durat în jur de o lună. Mașina este un model din 2014, are tot ce-i trebuie: aer condiționat, servodirecție și o baterie mult mai mare.
Dacia ar putea dezvolta o mașină electrică în 6-12 luni
Uzinele Dacia ar putea face Loganul electric într-o perioadă relativ scurtă, de o jumătate – un an de zile, dar comercializarea acestei mașini depinde, în primul rând, de cererea de pe piață. ”Momentan, Dacia are un bussines care merge foarte bine și va produce ceea ce vor oamenii: Sandero, Duster, masini Logan termice. Dacă aceste modele nu se vor mai cumpăra, atunci vor fi obligați să treacă la altceva. Oamenii nu sunt încă convinși și aici este munca mea. Uitați-vă, eu merg cu un Logan electric, are 16.000 de kilometri și este foarte bun!”
Dacia are o productie foarte mare, de 300.000 de masini pe an - spune Marc Areny - oferta este mare, toate tipurile de masini sunt vândute. Este foarte important și ajutorul de la stat, dacă mâine, Dacia isi va da seama că va castiga și mai mult din vanzarea masinilor electrice, atunci se va apuca de fabricat mașini electrice” - crede inginerul francez.
”Ca să dezvolt această mașină, m-a costat 25.000 de euro, ceea ce este puțin, în opinia mea. Acum, reușim să facem conversia în jur de 15.000 de euro. Cred că fiecare service din România ar putea realiza această conversie, noi îi putem ajuta să facă acest lucru. Cel mai avantajos este să cumperi un Logan second hand si apoi să faci mașina electrică”.
Marc Areny spune că mașina cu care circulă în prezent este al doilea Logan electric pe care l-a făcut. ”Pe primul, l-am dezmembrat. Am mers cu el aproximativ 30.000 de km, apoi am montat totul pe o broscuta, model Beetle din 1962. În prezent, lucrăm la conceptul celui de-al treilea Logan electric”.
”20 de mii de euro pe o mașină electrică? Mai bine îmi iau un BMW!”.
Marc Areny este conștient că sunt foarte mulți care consideră că prețul unei mașini electrice este mare și sunt tentați să cumpere, cu aceiași bani, mașini de la firme consacrate. ”Sunt mulți care spun : decât ceva electric, mai bine cumpăr un BMW. Dar cine are o mașină electrică (și în București sunt mulți șoferi de la Uber care merg cu ele) se poate convinge cum stau lucrurile. O mașină electrică nu costă nimic din punctul de vedere al mentenaței. În Kaufland, de exemplu, încărcarea este gratis. Să îți cumperi o mașină electrică nouă, costă foarte mult. Și ce facem? Iar așteptăm să vină mașini electrice din afară? E păcat! Eu aș dori să găsim o soluție ca să fabricăm mașini electrice ori să le convertim aici, în România!”.
”
Câteva detalii tehnice:
Loganul electric nu mai are schimbător de viteză. Acesta este înlocuit cu două butoane, pentru mersul înainte și înapoi. Nu poți merge cu un Logan electric cu o viteză mai mare de 100 - 110 km/h. ”De fapt, nici nu este indicat să mergi cu viteze mai mari, pentru că se consumă mai repede bateria. Acest lucru este valabil pentru orice tip de mașină electrică”- afirmă Marc Areny. Autonomia mașinii este de 200 km, iar bateria este de 35 kWh.
”În orice condiții, fac 200 km fără niciun fel de problemă - de ajuns pentru a veni în București. O încarc puțin și apoi plec, înapoi acasă, la Pitești. (n.r. unde locuiește). Avem doar un singur încărcător, s-ar putea trece la trifazat sau fast charge, însă luăm în calcul acest lucru pentru următorul model. Acesta se încarcă peste noapte: 5-6 ore, în funcție de cât este de descărcat” - a adăugat inginerul francez.
- Vezi in video câteva date tehnice, cum arată bordul și motorul Loganului electric
Cine este Marc Areny
Marc Areny a studiat Ingineria civilă și transport rutier internațional. Este un francez de origine catalană, pasionat de mașini. În țara sa natală, a făcut prima conversie pe un Porche 944, mașină pe care nu a reușit să o omologheze din cauza ”birocrației franceze” - spune el.
”În Franța a fost imposibil și încă este imposibil să omologhezi o mașină convertită. Acolo e clar: nu vor! Pur și simplu, nu m-au primit, nu au vrut să vadă exact ceea ce am făcut. Acolo e lobby, e o lume foarte închisă. Dar sunt multe țări în Europa unde se face conversie: Spania, Italia, Anglia, Germania, Elveția, Bulgaria sau Polonia”
Marc Areny a ajuns în România, în urmă cu câțiva ani, decis să facă voluntariat, dar a rămas aici și s-a căsătorit cu o româncă.
Reacții:
Românii nu sunt obișnuiți cu Loganul electric și sunt surpinși atunci când vad o mașină electrică autohtonă. ”Așteptam la stația de încărcat și am vrut să le atrag atenția că parcheză un Logan pe un loc destinat mașinilor electrice. Dar am văzut cablurile ieșind din mașină și am rămas foarte suprins. Desigur, i-am făcut o poză pentru că nu m-ar fi crezut nimeni că am văzut un Logan electric” – susține unul dintre șoferii UBER aflat într-una dintre parcările de la marginea Bucureștiului.
Mai dureaza pana ajunge la ceva concret - ma indoiesc ca vrea cineva sa cumpere ceva cu 35kW (48 cai putere) in ziua de azi...
In articol nu se specifica puterea motorului. Putem incerca sa o deducem din viteza maxima, desi e posibil ca viteza maxima sa fie limitata electronic pentru a reduce consumul.
Chiar ca orice service poate sa realizeze o asemenea improvizație.
Nu cunosc cine este Marc Areny și nici gradul sau de seriozitate ca inginer dar sa nu cumva sa avem de-a face cu un Justin Capra. Ideea lui este prea simpla pentru a mai fi și rentabila.
vezi:
http://ecoprofit.ro/test-dacia-logan-electric/
Densitatea benzinei este 0.75g/cm3, energia stocata într-un kg 47.5 MJ iar randamentul motorului termic 25%.
In condițiile acestea, 60 litri benzina furnizează 148.43 kWh utili:
(0.75g/cm^3*60liters*47.5MJ/kg*25%=148.43kWh)
Masina electrica are randament global baterie+motor maxim 90% iar energia stocata în baterie 0.3 MJ/kg.
Asta înseamna ca 45 kg baterii (o masa egala cu a 60 litri benzina) nu stocheaza decât: 3.37 kWh utili.
(45kg*0.3MJ/kg*90%=3.37kWh)
Cu alte cuvinte este nevoie de 45kg*(148.43/3.37)=1982 kg (doua tone baterii!!) ca sa mergi cu mașina tot atât cât cu 60 litri de benzina! Ridicol.
------------------
Daca cauți pe internet cu: "How to Convert Your Car From Gas to Electric" găsești nenumărați amatori care au făcut astfel de transformări.
Exemplu:
https://www.youtube.com/watch?v=QBBUNUNz-3Q
Masina electrica este neserioasa din start. Nu concurează nici pe departe cu cea pe benzina.
Citat:
Stored energy in fuel is considerable: gasoline is the champion at 47.5 MJ/kg and 34.6 MJ/liter.
A lithium-ion battery pack has about 0.3 MJ/kg and about 0.4 MJ/liter"
Bateriile moderne au o capacitate de ~0.6-0.7MJ/kg.
Poti sa o calculezi practic... O Tesla Model 3 "Long Range" are o capacitate totala de ~75kWh. Conform estimarii tale, doar bateriile ar cantari fix o tona. In realitate, toata masina cantareste 1.7 tone, desi este ca marime aproximativ egala cu un BMW Seria 3, care cantareste ~1.5 tone.
Deci masina fara baterie ar fi doar 700kg!? Nici daca ar fi toata masina din fibra de carbon nu ar fi asa usoara.
------
Nu va luați după parametrii Tesla. Masina aceasta este o înșelătorie.
Asta înseamnă ca poți merge vreme de 11 ani făcând 100 km/zi! (400000km/100km/day/365day/year=10.95 years)
Am serioase dubii.
Vezi:
https://www.youtube.com/watch?v=fxayqjQOlS4
Totusi versiunea de 35k$ nu are decat 350 km autonomie, dar merge cu 210 la ora - nu cred ca are cineva vreodata nevoie de mai mult.
Partea buna este ca peste tot poti beneficia de diverse eco-vouchere si reduceri de taxe. Daca Loganul asta electric s-ar califica pentru programul romanesc, ar insemna ca te costa doar 5000 de euro conversia. Probabil nu renteaza economic, dar sunt alte beneficii de luat in seama.
Prin urmare, cât cântărește, ce volum are și cât costă înlocuirea bateriei?
Cumpărați Da Cia ! Bhai fraților , o încărcați la blocul făcut de Balbaitul cizmar acum 50 de ani...
Brâncuși “ când am plecat V-am lăsat săraci și prosti, m-am întors, V-am regăsit mai săraci și mai prosti “
Pretul e neclar: 25k a fost cercetarea. 15k, cat ar costa conversia, pare foarte mult fata de cat costa o conversie intr-un atelier cu experienta in domeniu.
Renault ar putea sa vinda kituri de Logane gata de conversie (adica fara motor, cutie de viteze, radiator etc) si in felul asta costul operatiunii de conversie ar fi mult redus (trebuie doar sa montezi, nu si sa desfaci) si nici nu ar trebui sa cumperi un Logan complet. S-ar ajunge la costuri strict legate de ce pui pe el, ti-ai alege tu autonomia dorita, puterea motorului etc. Romanilor, care intotdeauna au mesterit la Daciile lor, le-ar surade.
PS: producatorii de ulei nu se bucura deloc pt masinile electrice.
Masinile aste electrice au prea multa pacate si nu-s spuse.
Intai ca utilizeaza materiale scumpe pentru baterie, mai energofage si mai poluante ca benzina.
Apoi ca fac ca randamentul global energie primara-energie electrica-baterie-motor sa fie mult mai mic decit decit ciclul cu benzina sau cel diesel.
Nu uitati ca bateriile sunt grele si mari si nu prea mai ai porbagaj. Bateriile au durata de viata relativ mica si ca sa le schimbi te costa o palarie de bani - peste jumatate din costul masinii.
Chiar daca exista masini cu autonomie mare la baterii (Tesla aia ieftina n-are atita autonomie si dai banii azi ca sa ti-o dea nenea Musk peste 3 ani), nu se pot reincarca repejor. Daca reincarcarea se face cam intr-o ora (pauza de toaleta cafea si-o dezmortire) merita, altfel...
Intr-o statie de benzina cu parcare mare intri, faci plinul in 5-6 minute si te muti in parcare, mergi la restaurant... Pentru astea electrice trebuie sa fie practic fiecare loc de parcare cu priza de incarcare sau la patru locuri un stilp in mijloc cu 4 prize.
Si toata lumea stie ca iarna nu-i ca vara. Iarna bateria isi reduce drastic autonomia. Iar daca pui in functiune incalzirea, ai pus-o rau de tot.
Daca in trafic faci "pana prostului" mai gasesti unul sa-ti dea 2-3 litri de benzina sa ajungi la prima statie, dar la asta electrica ce faci? Nu de alta, dar in marile orase sunt multe ambuteiaje...
Par totusi interesante hibridele, desi nici ele nu-s prea convingatoare, din lipsa de spatiu ce apare...baterie + motor.
Bateriile moderne de masina au durata de viata foarte mare. Conteaza si cum le folosesti, la ce putere le incarci, cat de des calci acceleratia etc, dar o baterie noua cu racire pe aer o sa ajunga la ~80% din capacitate dupa 8 ani/150.000 km. Moment in care poti sa o schimbi. Dar o schimbi, nu doar cumperi una noua. Platesti pentru aia 20% si instalare. Bateria veche nu este moarta. La rata la care evolueaza tehnologia azi, s-ar putea ca peste 8 ani sa schimbi bateria cu una care are capacitate dubla la aceleasi marimi si greutate. BMW i3 s-a lansat in 2013 cu baterie de 22kWh si acum se vinde fix aceeasi caroserie cu baterie de 42kWh.
Bateriile sunt grele daca vrei masina de drum lung. Pentru o masina de oras nu ai nevoie de mai mult de 20kWh. Ceva gen Smart EQ Fortwo ar rezolva toate probleme de trafic din Bucuresti.
Problema cea mare este ca Loganul nu merita "electrificat". Pentru drum lung, din punct de vedere aerodinamic, este o cutie pe roti. La masinile electrice conteaza mult mai mult frecarea cu aerul la viteze mari. Daca mergi cu o masina pe benzina cu acceleratia la podea, vei intra in benzinarie dupa 150-200 de km. Dar vei iesi in 5 minute. Cu una electrica stai o ora sau mai mult. Nici pentru oras nu este practica. E prea mare si grea.
Din fericire am un hibrid si fac zilnic 50 km pana la munca si 50 km inapoi. Noaptea se incarca acxasa, ziua se incarca la serviciu. Am consum vara de 1,5-1,7 litri motorina / 100 km. si iarna creste consumul la 3,4-3,5 litri / 100 km. Si asta la un motor de 3000 cm. Viteza normala de 110-120 km, unde pot.
Deci merita?
ce norma de poluare are o masina electrica la 4.500-6.000 g CO2/100 km?
se muta poluarea in afara oraselor atita tot
Doi. Hibridele. Bugetul meu mi-a permis o Toyota Auris Touring Sport (break) Hybrid. Are 1260 kg (e mai usoara decat Golful 4 variant TDI pe care l-a inlocuit), are portbagajul muuuult mai mare si bareria e sub bancheta spate, neocupand loc in portbagaj. Bancheta se pliaza la orizontal ca la orice alt break, iar bareria tine cat masina, cat o Toyota adica, sa nu existe confuzii ( in state se folosesc Prius la taxi si sunt firme care le schimba la 300.000 mile, adica peste 450.000km, fara probleme la ele, asa ca fiabilitatea este incredibila). Ca un alt argument, a mea are 176.000 km, iar placutele de frana sunt uzate mai putin de un sfert, si sunt cele originale. Iar consumul meu mediu, de cand am luat-o pana acum, este de 5,2l/100km, cu consumul in oras in jur de 4, pe drumuri nationale cam la fel, si de 5-6 pe autostrada, in functie de viteza si incarcatura. Cu motorul deja cald, in oras are niste consumuri incredibile (3,2-3,5-3,7) constant.
Sper sa gasesc buget pentru ca urmatoarea masina sa fie electrica.
Si ca argumentul suprem, felul in care se conduce, silentiozitatea, puterea motorului electric, cutia automata cu variatie continua sunt imbatabile, pur si simplu pentru mine nu mai exista motoare cu benzina sau motorina, nici cutie de viteze manuala. Acum ma uit cu mila la masini care acum un an mi se pareau super tari (adica un Audi A6 mi se pare acum perimat). Asta e mutatia pe care a facut-o in mine hibridul si testele cu Leaf si i3.
cand ai ajuns la 150.000 km, bagi mana adanc in buzunar si mai scoti 10-12.000 de euro (minim) ca sa schimbi bateria dupa care ii "economisesti" din nou in urmatorii 150.000 km...
ai dreptate in schimb cu poluarea.
e corect, dar... problema nu poate fi rezolvata prin cateva masini electrice. problema s-ar rezolva cand majoritatea masinilor termice ar fi inlocuite de electrice. dar chestia asta nu se poate intampla cat timp pretul electricelor nu devine un pret popular comparabil cu al termicelor... din pacate asta e si asta va ramane realitatea.
Cu tichetul Rabla Plus de la AFM, 45.000 de lei se scad din prețul mașinii la cumpărare. Fără eco-tichet nu prea se merită, dar acum EXISTĂ eco-tichet pentru cine vrea așa ceva.
Problema reală e că românii preferă diesele bengoase, ”cu cai mulți, să-i ajute în depășire”, luate acum ieftin de la ”fraierii” de vestici care au decis că nu vor să moară cu zile.
Bagi taxa de poluare in oras si gata! Un plan bine pus la punct, cu informare prealabila a publicului, cu o crestere graduala a taxei, cu controale mai severe la ITP, sigur va da rezultate mai bune decat "gandeste-te la viitorul copiilor tai!".
un Logan electric... pret de conversie 15000 euro (plus ce dai pe Loganul original).... autonomie 200 km... o baterie care va trebui schimbata la un moment dat cu niste costuri non neglijabile...
doar daca vrei sa faci taxi in oras. dar si asa nu stiu daca renteaza economic. mai probabil nu.
altfel, masina e prea mare pentru oras in utilizare privata si are o autonomie prea mica pentru utilizare privata sau profesionala in extra oras.
nu vad cui s-ar putea adresa masina asta.
Usor de verificat dar desigur ca nu intereseaza pe nimeni !
Da mai bine in poza decit d aca scriai un articol despre un drumar care a pus un motoras pe o rabla !
La 2000$.
Acum 13 ani.
Dacă aș găsi un kit la banii ăștia, mâine aș pune.
deci se poate si la preturi normale daca se vrea.