În Norvegia s-a întâmplat în martie ceva cu totul special: dintre cele 18.300 de mașini noi înmatriculate în țară, peste 10.700, adică 58%, au fost mașini 100% electrice. Este un record chiar și pentru Norvegia și este uimitor, dacă ținem cont că în țările UE electricele au cam 1% din piață.
Drumul până aici a fost lung și a conținut încurajări, dar și constrângeri, Norvegia fiind, alături de Danemarca, țara unde mașinile pe benzină și motorină sunt cele mai scumpe din Europa.
În Norvegia se vând cam 150.000 de mașini noi/an, iar ponderea electricelor a crescut fantastic, de la 5% din vânzări în 2013, la peste 30% anul trecut și 60% în martie 2019.
În Norvegia s-au vândut anul trecut 147.000 de mașini noi, iar cel mai bun an a fost 2017, cu 158.000 de mașini. În ultimul deceniu, cel mai slab an a fost 2009, cu 98.000 de mașini vândute.
Ei bine, anul trecut în Norvegia s-au vândut 46.000 de mașini full-electrice, adică de 70 de ori mai multe decât în România, de trei ori mai multe decât în Regatul Unit și cu 10.000 peste cifrele din Germania. Valoarea este impresionantă dacă ținem cont de faptul că Norvegia are doar 5,3 milioane de locuitori.
Pe de altă parte, vânzările de mașini diesel noi au scăzut cu 28% anul trecut, iar la benzină, cu 17%. Cele mai vândute mașini electrice sunt Model 3 și Model S de la Tesla, Volkswagen e-Golf, BMW i3, Nissan Leaf și Renault Zoe.
Cifrele din martie 2019 au o explicație: au sosit, după o lungă așteptare, primele mașini Tesla Model 3, care costă de la 45.000 euro. Și Audi a lansat SUV-ul e-tron, de la 65.000 euro. Consiliul pentru trafic rutier, care a comunicat datele, estimează că mașinile electrice pot încheia anul la o cotă de 50% din piață.
Norvegia și-a propus ca în 2025 să interzică vânzarea de mașini pe benzină și motorină, dar sunt multe voci care spun că acest lucru nu are cum să se întâmple atât de repede.
Țara scandinavă a decis acum 15 ani să transforme parcul auto și să ajute în mod eficient introducerea mașinilor electrice. În Oslo a început încă din 2008 crearea unei infrastructuri de încarcare, iar mașinile electrice au început să se vândă bine după 2010 când au apărut și modele precum Nissan Leaf și mai târziu Tesla.

În afară de subvenții, cumpărătorii de electrice sunt scutiți și de taxa la cumpărare, care poate depăși 25% din valoarea vehiculului și au o mulțime de gratuități zi de zi: parcare în centrul orașului, scutiri de taxe la intrarea în tuneluri și pe ferryboat și dreptul de a merge pe banda de autouz. Într-o țară cu autostrăzi, tunele și tarife mari de parcare, aceste scutiri pot aduce, arată unele calcule, chiar și economii de peste 8.000 de euro/an, dar media este cam la 3.000 - 4.000 de euro.
Norvegia a ales această cale și fiindcă are o mulțime de râuri și de hidrocentrale, peste 98% din energia electrică fiind produsă de acestea la un cost foarte mic și într-un mod cu adevărat curat. Având electricitate ieftină, Norvegia își poate permite să încurajeze mașinile electrice mult mai mult decât țările unde electricitatea este obținută din combustibili fosili, deci nu prea ecologic.
Modelul norvegian nu ar avea succes în majoritatea țărilor fiindcă nu ar fi posibilă introducerea rapidă a unor taxe uriașe pentru mașinile pe benzină și motorină.
În plus, prea puține țări pot produce energie electrică la un cost atât de mic precum Norvegia, astfel că nu ar fi viabil.

Întrebarea care se pune este următoarea: un astfel de model agresiv de promovare a mașinilor electrice este viabil și normal, mai ales că suprataxează celelalte tipuri de mașini?
Despre obiectivul 2025, an în care să se vândă doar mașini electrice în țară, se poartă discuții aprinse și nu este clar dacă propunerea este fezabilă.
De exemplu, consultanții de la Institute of Transport Economics spun că, cel mai probabil, se va atinge o cotă de 75% fiindcă sunt mai mulți factori care-i pun pe gânduri pe potențialii cumpărători. De exemplu mulți nu au propriul loc de parcare și deci nu își pot pune o stație de încarcare pe care să o folosească oricând au nevoie.
Cei de la Norwegian Electric Vehicle Association (NEVA) spun că ținta 100% este fezabilă, dar spun că riscul este ca mașinile dorite să nu fie disponibile pentru clienți. În acest moment timpul de așteptare poate trece și de un an.
Surse: Automotive News, Reuters, Bloomberg, AFP
25% din gazul natural consumat în UE e asigurat de Norvegia, pe bani adevărați. În 2017, exporturile de petrol și gaz au fost de 44 de miliarde de euro, cam jumătate din exporturile totale ale țării.
Extrapoland si exagerand, norvegienii ar putea deveni primul popor din lume care sa traiasca strict ecologic, in deplina armonie cu natura. Tot ce trebuie este ca statul norvegian sa introduca taxe prohibitive pe locuinte, utilitati si orice produs procesat.
Urmarea ar fi ca 60% din norvegieni se vor muta in bordeie din chirpici cu WC in curte.
Restul de 40%, adica oamenii suficienti de bogati care inca isi permit acum sa plateasca taxele aferente masinilor cu motor clasic, vor continua probabil sa locuiasca in case normale.
Halal comunism nordic.
astea fiind spuse... daca nu mergi mult (sub 10-15k/an) s-ar putea sa nu fie mare chilipir pt poluare masinile electrice... dar na e de viitor.
Dar nu la Campulung sau Feldioara.
Smiorcaielile voastre pentru scutirea de TVA din Norvegia pentru masini electrice si suprataxarea celor care scot fum sunt similare smiorcaielilor fumatorilor pentru ca tigarile sunt suprataxate.
Nu, nu-i doar o chestiune de bani facuti din petrol. Este si o chestiune de bani ne-furati de coruptii din "elita" Romaniei.
Dar nu va faceti voi probleme, ca lumea avanseaza si fara romani. Asa cum a avansat de la carul cu boi la motoare termice, asa va avansa de la motoare termice la cele electrice. Voi in schimb ramaneti linistiti la sobele mobile, atata timp cat nu iesiti din tara este OK (ca deja in o gramada de orase in vest nu va mai lasa sa intrati cu sobele fumatoare).
Din pacate, nu doar in Romania masinile electrice reprezinta o parte insignifianta din piata totala a masinilor noi.
Pe langa Romania, mai sunt multe alte tari de tot rahatul si pline de retarzi, cum ar fi Germania (1,05% masini electrice din total masini noi in 2018), US (2,1%), Danemarca (2,0%).
Discrepanta intre Norvegia si restul lumii este enorma si is are radacina in politica guvernului, nu in convingerea sincera a norvegienilor privind protectia mediului.
Adica nu din convingerea sincera a germanilor ca fumul de esapament le face bine. Ci din politica guvernului german.
Evident ca politica guvernului este cea care conteaza. Dar eu nu am vazut guverne norvegiene rasturnate de popor din cauza ca voiau fumul de esapament.
Tehnologia masinilor electrice este noua, este normal ca unii sa se comporte ca profesorii de informatica din Romania - dinozaurii de prin licee si facultati care inca mai predau Pascal sau Fortran. Pentru ca unii prefera sa faca ceea ce stiu sa faca de o viata. Asta nu inseamna ca lumea va sta dupa ei.
Te-ai gandit vreo secunda de ce acela motoare electrice nu au inlocuit combustia interna in cei aproape 100 de ani de existenta? Sau fizica si ingineria sunt prea cah sa iti murdaresti creierul cu ele?
Poti sa nominalizezi in ce oras din EU nu pot sa intru cu "soba fumatoare " EURO 6?
Daca soba ta fumatoare este Euro 6 Diesel, vezi marcajele rosii. Daca soba ti-i pe benzina mai ai cativa ani la dispozitie.
Iar cum romanasii sunt maaari amatori de diesel, cred ca link-ul este cu atat mai relevant.
Sigur ca daca iei in considerare producatori ca Nissan, care nu au facut o masina electrica de la zero ci au facut-o pe aceeasi linie de productie a masinilor cu combustie interna si nu au investit nimic in tehnologia bateriilor din primele modele, atunci ai dreptate.
Dar ia care Tesla vrei tu si zi-mi care baterie "tine pe 2000 de cicluri incarcare/descarcare".
Sau ia ultimul model de Nissan Leaf (ca intre timp au invatat si ei lectia de la Tesla) si vei vedea ca sunt mult mai bune decat primele modele de Leaf (la care cred ca te referi tu).
Te las, ca nu aveam de gand sa te tin.
Cum arata un motor termic dupa 800000km.?
Realitatea este ca nu.
https://www.thedrive.com/news/24242/tesla-shows-off-model-3-drive-unit-after-one-million-miles-of-driving
Un motor diesel sau benzinar la cati km zici ca ajunge?
Dar Tesla 50000 Euro +6000 Euro energie. Dupa 300000km (nu are rost mai mult, asta e media)
Toyota 18000 + 18000 benzina Euro.
Stii care e varianta mai ecologica? Aia care dupa toata viata ei a necesitat mai putin petrol de la productie la utilizare, iar petrol = bani.
Nu aduc in discutie intretinerea pentru ca e vadit in defavoarea Tesla. Incerc sa ii dau o sansa.
Si lasa "calitatea interioara" ca cine cumpara o Tesla nu o cumpara pentru mobilier si decoratiuni interioara, ci pentru electronica de ultima generatie.
Iar in privinta intretinerii, hai nu-mi da o sansa. La Tesla intretinerea este fix ZERO. Ca doar nu tre sa-i schimbi uleiul, ca la soba ta fumatoare.
Bateriile se pot recicla fara probleme. Iar pentru asta in vest bateriile folosite se aduna separat, nu se arunca la gunoi ca in Romania.
Dar nah... pentru vulpe strugurii sunt acrii. Adica daca nu va permiteti o Tesla, atunci Tesla este rea, periculoasa si toxica.
Nu stiu cum sa iti spun dar exceptand Romania, cam 80% din umanitate nu traieste la standardele de viata din US sau Norvegia si ca atare nu isi permite nici Tesla nici PowerWall.
De altfel cred ca nici 80% din US nu isi permite Tesla!
Dar stiu, voi vreti sa salvati umanitatea. Cu forta daca se poate.
Stii cate au fost comandate de firme de transport pana acum?
Intre timp, lumea merge inainte: https://www.businessinsider.com/companies-that-ordered-tesla-semi-2017-12?IR=T
Pai de 15 ani de cand exista, tot falimenteaza.
Credeam ca romanii s-au nascut poeti si i-au lasat pe altii sa fie profeti. Evident m-am inselat, romanii sunt multilateral si multilongitudinal calificati.
Deci... cum ziceam, wishful thinking nu tine de skills de profet.
In fiecare an ies modele noi de electrice, tot mai ieftine si cu performante si autonomie tot mai buna.
1kWh in anul curent este 120Euro. Un kWh costa aprox 0.6 RONI. Asadar banii din baterie sunt echivalentul a 950 de incarcari/descarcari complete. Daca 2000 de incarcari descarcari este un termen inseamna ca pentru 2000 kWh ai platit aproape 1.5x pretul din piata pentru curent. Daca adaogi faptul ca randamentele nu sunt 100% si bateria are si descarcare in gol.
La Tesla modele vechi plateai cam 2.5x pretul pe curent ceea ce te pune in aceeasi economie cu o masina pe benzina de aceelasi volum. Fara sa mai spun ca la benzina platesti si taxe pentru scoli si spitale. La curent nu.
In fine, inca nu bate cu economia. De unde si reticenta oamenilor de a pune banu jos.
Asta inseamna un cost de 1RON/10km.
Benzina costa 5,61 la Cluj. Rotunjesc in jos in favoarea fumului de esapament, ca sa nu te plangi:
5RON/l x 5litri/100km => 125RON (cu muuulta indulgenta) pentru aceeasi distanta de 523km care cu Tesla o parcurgi cu 52RON.
Cum iti dadea tie cu virgula? :))))
Cool pana aici. Dar daca adaogi bateria in pret la modelele vechi ajungi la un cost per km de 2.5x pretul curentului. 2.5 versus 2.5 da paritate. Vezi ca ai fost dragutz si mi-ai confirmat.
Chiar daca la modelele noi vorbim de o reducere de 40% la consum financiar a unei electrice versus benzina, inca nu merita sa faci efortul deoarece ai de incarcat, ai de cautat statii, nu poti merge departe etc.
Cu taxele ti-am mai spus? Cum benzina este la aproximativ 2.5 Roni pretul neaccizat. Curentul este aproape subventionat. Daca se trezesc gubernantii sa ceara taxe egale ( pun pariu ca o vor face cand vor fi destule) electricul e proper fuc***.
Sigur ca pentru cei de la bloc nu este posibil, dar statiile de incarcare tind sa fie mai multe prin orase.
In fine, bunavointa mea s-a cam terminat si - cum ziceam - n-am de gand sa-ti schimb religia.
Eu fac ca mine, tu fa ca tine. Apoi fiecare va suporta consecintele deciziei sale.
Un lucru-i sigur: pana ce vor face majoritatea ca mine, eu cu bicicleta in spatele tevilor de esapament nu ma duc. De bine de rau, Tesla are HEPA Filter si Bioweapon Defense Mode in timp ce ma duc prin fumul vostru.
Sau nu mai cheltui bani pe energie pentru ca i-ai dat deja la cumparare.
Iluzia progresista persista.
Deci asa dupa capul tau cam cum se produce un panou solar?
Nu de altceva dar mie nu-mi trebuie demonstratia ta ca sa stiu daca vreau sa respir fum de esapament sau nu.
https://electrek.co/2019/04/01/tesla-model-3-europe-numbers-march/