O companie chineză a făcut la Viena în premieră europeană un scurt test cu un taxi zburător autonom care poate zbura cu viteza de 150 km/h, scrie Reuters. De ani de zile se vorbește de mașini zburătoare și de taxi-uri zburătoare, mai multe companii mari având în plan să lanseze servicii. Un obstacol ține însă de legislație, fiindcă nu multe orașe au curaj să lase pe cer sute de mici aeronave. În plus ar mai fi și prețul, astfel de vehicule costând peste 200.000 de euro și în unele cazuri peste 400.000 euro.

Taxi zburator de la eHAngFoto: urban-air-mobility.io

Drona autonomă în care încape un pasager este produsă de chinezii de la Ehang și a fost testată câteva minute pe stadionul Generali Arena al echipei de fotbal Austria Viena. Taxi-ul zburător cântărește 340 kg și testul a durat câteva minute.

Mica aeronavă poate zbura cu maxim 150 km/h, poate sta în aer jumătate de oră și autonomia este între 50 și 70 de minute, în funcție de sarcina transportată. Prețul unitar este de 300.000 euro.

Companii precum Uber și Airbus vor să lanseze un fel de mașini zburătoare, iar în regiune la așa ceva lucrează și o companie slovacă: Aeromobil.

Cei de la Ehang spun că modelul este gata de a intra în producția de serie, cu condiția ca legislația să se schimbe pentru ca astfel de aeronave să poată zbură în legalitate.

Norbert Hofer, ministrul austriac al transporturilor, spune că speră că sute de astfel de maxi-drone vor fi construite în țară și speră că în curând va vedea multe de astfel de taxi-uri pe cer.