”Dacă vedeți acest mesaj înseamnă că nu am reușit să țin conferința programată pentru 11 aprilie”. Așa începe un video pe care Carlos Ghosn, fostul șef al Renault-Nissan, l-a înregistrat pentru orice eventualitate. Și într-adevăr, nu a ajuns la conferință, fiindcă a fost arestat pentru a patra oară, pe 4 aprilie. În mesajul de 7 minute, Ghosn i-a atacat pe directorii Nissan și a spus că nu vede cu optimism viitorul alianței. Reamintim că Ghosn a fost arestat pentru fraudă fiscală.

Carlos GhosnFoto: YouTube

Ghosn a acuzat ”jocuri murdare” ale câtorva directori de la Nissan care au constituit ”un complot” pentru înlăturarea sa. ”Iubirea mea pentru Japonia și pentru Nissan a rămas neschimbată”, a spus Ghosn, cel care a salvat Nissan de la faliment acum 20 de ani, însă cu prețul închiderii a cinci uzine.

Carlos Ghosn spune că directorii care au condus complotul au acționat dintr-o ”frică egoistă” și acțiunile rol vor crea multe distrugeri.

”Sunt îngrijorat fiindcă performanța Nissan este în declin și nu cred că alianța va continua cu o viziune clară”, mai spune Ghosn.

El a respis acuzațiile cum că ar fi condus compania precum un dictator, precizând că dictatura nu trebuie confundată cu leadership-ul. El a spus că a fost ”cel mai mare apărător al autonomiei Nissan”, precizând însă că ”autonomia trebuie să se bazeze pe performanță”, iar performanțele Nissan nu au fost prea grozave în ultimii ani. O problemă, spune fostul șef al alianței, este că cei de la Nissan au pretins că au rezolvat problemele, dar în realitate nu le-au rezolvat. Referindu-se la autonomie, Ghosn le răspunde celor care spuneau că Nissan a devenit subordonata Renault în cadrul alianței, deși compania japoneză vinde mult mai mult decât cea franceză.

La final, Ghosn a spus că speră să aibă parte de un proces corect, adăugând că avocații săi nu sunt chiar încrezători că acest lucru se va întâmpla.

Ghosn a stat peste trei luni la închisoare și a fost eliberat pe 6 martie, după plata unei cauțiuni de 8 milioane de euro. Pe 4 aprilie a fost din nou arestat la Tokyo. Declinul lui Ghosn s-a petrecut rapid și poate fi explicat prin două scenarii: fie șefii Nissan s-au mobilizat pentru a-l îndepărta fiindcă nu voiau ca Renault să preia ”frâiele” alianței, fie cei de la Nissan nu mai suportau stilul dictatorial lui Ghosn și au considerat că alianța ar avea de suferit dacă Ghosn rămâne la șefia ei.

Într-un articol recent, Wall Street Journal a scris pe larg despre cum șefii Nissan s-au întâlnit în repetate rânduri și cu oficiali guvernamentali japonezi și au discutat despre îndepărtarea lui Ghosn. Teama lor era că o potențială fuziune între Nissan și Renault va face ca celebra marcă japoneză să ajungă sub control francez.

Trebuie spus că Ghosn a devenit celebru acum peste 15 ani tocmai pentru că a salvat Nissan de la faliment, prin închiderea unor uzine și renunțarea la 20.000 de angajați. Atunci a primit și supranumele ”le cost killer”, pentru duritatea cu care a tăiat în ”carne vie” pentru a duce planul la bun sfârșit.

Șefii Nissan insistau pe faptul că brandul japonez vinde mult mai bine decât Renault și că ar trebui să aibă rol mai important în alianță. În plus, ar fi fost o ”terfelire” a mândriei naționale dacă Nissan ar ajunge să fie subordonată celor de la Renault, spun japonezii.