Fostul șef al Volkswagen, Martin Winterkorn, a fost inculpat pentru fraudă de procurorii germani în scandalul emisiilor mașinilor diesel, scrie AFP. Winterkorn a demisionat în septembrie 2015, imediat după izbucnirea uriașului scandal. Alți patru directori au fost inculpați de procurorii din Braunschweig.

Martin WinterkornFoto: Volkswagen

Parchetul a invocat fraude și încălcarea legilor concurenței și îl acuză pe Winterkorn că nu a divulgat nici autorităților și nici clienților din Europa manipulările ilegale de la motoarele diesel, nici măcar după ce aflase de ele.

Martin Winterkorn, fostul șef al Volkswagen, spusese în ianuarie 2017, în prima sa apariție publică de la izbucnirea uriașului scandal al trucării testelor de emisii, că n-a știut nimic despre el până în august 2015, cu o lună înainte ca totul să fie făcut public.

Winterkorn spunea că nu a știut despre instalarea soft-ului de păcălire a testelor de emisii care a fost pus pe 11 milioane de mașini. Comitetul de conducere a Volkswagen susține că a aflat în august 2015 de scandal, cu doar o lună înainte ca totul să „explodeze” ca cel mai mare scandal din istoria companiei.

Întrebat de ce nu a știut din timp despre ce s-a întâmplat, Winterkorn spusese că „aplicațiile software reprezintă o nișă extrem de specializată în domeniul dezvoltării motoarelor”.

Mulți au făcut o paralelă între cât de rapid s-a procedat în cazul Ghosn și cât de lent merge totul în cazul Volkswagen, la care scandalul a fost de amploare. Justiția japoneză este mult diferită de cea germană și cele două cazuri au foarte multe diferențe.