Cu o investiţie de 41 de miliarde de forinţi (125,95 milioane de euro), Audi îşi extinde infrastructura de producţie a autovehiculelor, centrul de dezvoltare a motoarelor şi fabrica elementelor de acţionare electrică din Győr - a declarat Peter Szijjártó, ministrul ungar pentru afaceri externe şi relaţii economice internaţionale, marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Budapesta, în cadrul căreia a fost anunţată investiţia, potrivit agenției maghiare MTI, citată de Rador.

In uzina Audi din GyorFoto: Audi

Peter Szijjártó a declarat că Guvernul ungar va susţine investiţia cu 6,4 miliarde de forinţi (19,65 milioane euro), investiţie ce va crea 250 de locuri de muncă. Politicianul se aşteaptă ca noua investiţie a companiei Audi să poată contribui la stabilirea unor noi recorduri de producţie şi de export, iar în acest an industria de automobile să poată atinge un nou maxim, deoarece valoarea producţiei în primele 5 luni a avut o creştere de 12%.

Datorită investiţiilor sale din ultimii ani, Ungaria a devenit câştigătoare în urma noii epoci a industriei auto, într-un mediu de concurenţă internaţională puternic, iar prin măsuri de politică economică a reuşit să atragă investitorii atât din Est, cât şi din Vest. În ceea ce priveşte electromobilitatea (alimentarea autoturismelor), Péter Szijjártó a explicat că importanţa noilor tehnologii, pe lângă factorii economici, este sporită şi de procesele politice.

Ministrul consideră că sustenabilitatea nu a fost niciodată atât de decisivă în gândirea europeană şi că abordarea prin prisma protecţiei mediului a creat o nouă concurenţă şi la nivel internaţional. În acelaşi timp, politicianul a subliniat că procesul pentru a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, până în 2050, ar putea fi asumat numai dacă sunt vizibile mijloacele financiare pentru realizarea investiţiilor necesare.

Din punct de vedere raţional, Ungaria consideră că viitorul Terrei şi competitivitatea Europei sunt importante în acelaşi timp şi, prin urmare, va susţine o politică economică la nivelul UE care nu va deteriora nici mediul şi nici industria continentului - a precizat ministrul. Preşedintele Consiliului de Administraţie al “Audi Hungaria Zrt.” a explicat că proiectul companiei de e-transformare acoperă atât producţia, cât şi dezvoltarea.

Producţia sistemelor de propulsie electrică va creşte semnificativ la fabrica din Győr, iar centrul de dezvoltare va avea, până la sfârşitul anului 2022, un nou atelier dotat cu bancuri de testare - a adăugat domnia sa. Achim Heinfling a salutat, de asemenea, faptul că Ungaria creează un mediu favorabil pentru investiţii. În opinia sa, aceste investiţii nu creează doar locuri de muncă atractive şi competitive, ci îmbunătăţeşte şi competitivitatea economiei ungare.

Fabrica “Audi Hungária” din Győr este furnizorul central al concernului Audi şi Volkswagen, care, după anunţul de marţi privind extinderea, va oferi posibilitate de muncă pentru aproximativ 13.000 de angajaţi. Anul trecut, cu o scădere de 2,3%, vânzările au fost de 2.307 miliarde de forinţi (7,08 miliarde euro). Producţia de motoare a scăzut la 1.954.301 de bucăţi, cu aproximativ 10.000 de bucăţi mai puţin faţă de anul precedent.

Compania a justificat această uşoară scădere cu schimbările care afectează industria automobilelor, dar în martie, când au fost anunţate rezultatele anului precedent, a precizat că în acest an nu se aşteaptă la un declin, ci consideră că este posibilă chiar o creştere, potrivit MTI și Rador.