Yandex, una dintre cele mai mari companii ruse de tehnologie, are aproape 100 de mașini autonome la test și spune că ar vrea să ajungă la o flotă de 1.000 în doi ani, notează Reuters. Yandex, supranumită Google rusesc, face din 2016 teste cu mașini autonome în Rusia și spune că prețul tehnologiei a scăzut cu peste 30%. Yandex a intrat recent și pe piața românească prin compania de ride-sharing Yango.

Masina autonoma a YandexFoto: yandex

Yandex are la test 90 de mașini autonome, dintre care 35 pe străzile Moscovei și restul într-un orășel de lângă Kazan și într-un parc tehnologic de lângă capitală. Testele se fac cu un angajat prezent la volan și pregătit să intervină dacă este cazul.

Compania vrea să adauge încă 100 de mașini în acest an și să ajungă la o flotă de 1.000 în doi ani. Un director al Yandex spune că acum costul unei mașini a ajuns la aproximativ 100.000 de dolari, cu 30% mai puțin decât a costat primul prototip. În acest timp tehnologia montată pe mașini a devenit tot mai performantă.

Cei de la Yandex speră să obțină autorizația de a testa mașinile și în SUA unde peste 30 de companii fac teste, California fiind statul cel mai deschis către acest domeniu.

Mașina ”știe”, datorită senzorilor, computerului și camerelor video, cu precizie de câțiva centimetri, unde se află în orice moment și ”înțelege” ce este în jur, fie că este vorba de alte mașini, de pietoni, de semne de circulație și de marcaje rutiere. Soft-ul calculează în detaliu distanțele dintre tot ce vede pe drum și folosește apoi informațiile la condus.

Compară tot ce vede cu lucrurile aflate în harta încarcată în sistem, dar cel mai greu lucru, la care mai este de muncă, este să anticipeze ce se va întâmpla în jur.