Un oficial al Volkswagen spune că grupul nu caută în mod activ alternative pentru uzina care inițial ar fi trebuit să fie construită în Turcia, dar a fost pusă în așteptare. Declarația a fost făcută de un oficial al companiei (citat de Reuters) și pare să dea dreptate zvonurilor care spuneau că germanii așteaptă să vadă cum evoluează situația cu ofensiva turcă în Siria, fiindcă vor să facă uzina tot la Manisa, în Turcia.

Sigla VolkswagenFoto: Volkswagen

Volkswagen anunțase la mijloc de septembrie că suspendă decizia de a construi uzina în Turcia, pe fondul criticilor internaționale la adresa armatei turce și a ofensivei acesteia.

”Urmărim dezvoltările din zonă. Planurile pentru Turcia sunt în așteptare. Nu căutăm în mod activ amplasamente alternative”, spune Andreas Tostmann, director de producție la VW.

După decizia VW se părea că Bulgaria rămâne favorită și oficiali de la Sofia, dar și din România și Serbia, au spus că au reînceput discuțiile cu germanii și speră să obțină investiția.

Au fost însă și voci care au susținut că Volkswagen a pus ”pe hold” investiția până când ofensiva militară va lua sfârșit și apoi tot Turcia va fi aleasă, fiind vorba de o țară cu o industrie auto consistentă și sute de furnizori.

Alte surse au spus și că germanilor li s-a promis că instituțiile statului turc vor cumpăra zeci de mii de mașini Skoda Superb și Volkswagen Passat.