Hotnews utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența Dumneavoastra pe site-ul nostru. Am actualizat politicile pentru a integra în acestea modificările specificate de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Va rugam sa cititi modul in care Hotnews.ro prelucreaza datele cu caracte personal. Prin continuarea navigării pe site-ul nostru confirmati acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de prelucrare a datelor. Datele Dumneavoastra pot fi oricand sterse urmand instructiunile din document.
Mazda a prezentat la Salonul Auto de la Tokyo primul său model full-electric, MX-30 care va ajunge la primii clienți europeni în a doua parte din 2020 și va avea o autonomie de 200 km. SUV-ul are cinci locuri, 4,39 metri lungime și baterie de 35 kWh. MX-30 are și un amănunt special de design: portierele din spate sunt foarte mici și se deschid în sens opus față de cele din față, precum la RX-8. ”Ușile freestyle îi oferă Mazdei MX-30 o siluetă distinctivă și elegantă, iar pasagerilor le asigură acces mai ușor atât la scaunele din față, cât și la cele din spate”, spun cei de la Mazda.
Motorul dezvoltă echivalentul a 141 CP, iar autonomia este mai mică decât la modelul Hyundai Kona electric.
Primul model electric de serie Mazda, Mazda MX-30, este de astăzi disponibil pentru precomandă odată cu premiera de la Salonul Auto de la Tokyo, spune compania. Mazda MX-30 este disponibilă pentru precomandă în mai multe piețe din Europa și va sosi în reprezentanțe în a doua jumătate a anului 2020.
”Cu portierele sale unice, materialele ecologice și bateria de dimensiuni corecte care oferă o autonomie de aproximativ 200 km, peste media zilnică de 48 km de condus a șoferului european (...) Ca orice alt model Mazda, Mazda MX-30 oferă o senzație de condus foarte naturală cu un răspuns rapid al accelerației, pe viraje și la frânare, exact așa cum te aștepți în situații cotidiene.”, mai spune compania.
MX-30 va fi un fel de mașină de rezervă în familie. ”Fiind un producător mai mic, ne-am concentrat toate eforturile pe crearea unei mașini electrice care anticipăm că va fi o a doua mașină pentru poseori”, spun cei de la Mazda.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.
Dar oare si solutia tehnica este cea buna? (Miercuri, 23 octombrie 2019, 13:38) IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui delco
Ma tem ca industria auto a ales solutia tehnica mai simplu de implementat dar cu limitari care, mai devreme sau mai tarziu, vor crea mari probleme de scalabilitate. Cred ca solutia cu pile de combustie (hidrogen) are un potential mult mai mare si nu doar pentru autoturisme ci si pentru transportul de marfa.
Spre surprinderea ta, sunt deja... (Miercuri, 23 octombrie 2019, 15:45) IoPaNet [utilizator] i-a raspuns lui MAGArusul
In California, singura regiune care are infrastructura necesara pentru masini cu hidrogen, sunt peste 40 de statii de incarcare si peste 5.000 de masini. Nu au existat probleme de siguranta la masini iar aceste "butelii", cum le spui tu, sunt niste recipiente extrem de solide, concepute special pentru a nu exista probleme in caz de accident auto. Problemele sunt deocamdata altele, si anume: - Sunt putine modele pe piata - sunt doar trei producatori care fac astfel de masini (Toyota, Honda, Hyundai). - Lipsa infrastructurii - in afara de California, doar in Quebec se investeste momentan in infrastructura. In schimb, potentialul exista - autonomia este mult mai mare decat la cele cu baterie iar timpul de incarcare este sub 5 minute (practic, ca la combustibilii traditionali). Plus greutatea mult mai mica.
După înscrierea pe site-ul HotNews.ro, poţi deschide secţiunea MyHotNews ca să completezi sau să schimbi profilul de utilizator.
Atenţie! Logarea pe site se face cu adresa de email, nu cu nickname-ul. Adresa ta de email va rămâne confidenţiala şi nu va fi niciodată dată unor terţe persoane sau instituţii.
Înainte de a te înscrie pe site te rugăm să parcurgi „termenii şi condiţiile” ataşate unui cont HotNews.ro.
Primeşti pe email, în fiecare dimineaţă, o sinteză a ştirilor din ziua precedentă
Daca doriti sa va personalizati newsletter-ul si sa primiti alerta pe mail pentru aparitia acelor articole care va intereseaza sau doriti sa va dezabonati de la newsletter intrati dupa logare pe MyHotnews.
Nu au existat probleme de siguranta la masini iar aceste "butelii", cum le spui tu, sunt niste recipiente extrem de solide, concepute special pentru a nu exista probleme in caz de accident auto.
Problemele sunt deocamdata altele, si anume:
- Sunt putine modele pe piata - sunt doar trei producatori care fac astfel de masini (Toyota, Honda, Hyundai).
- Lipsa infrastructurii - in afara de California, doar in Quebec se investeste momentan in infrastructura.
In schimb, potentialul exista - autonomia este mult mai mare decat la cele cu baterie iar timpul de incarcare este sub 5 minute (practic, ca la combustibilii traditionali). Plus greutatea mult mai mica.