”Am văzut că au apărut multe știri despre Dacia electrică în ultima vreme. Sigur va exista o Dacia hibridă și sigur va exista și un model electric. Întrebarea este când va fi lansat acest model electric (...) O vom aduce când piața este pregătită”, spune Dridi, șeful Dacia.
”Vom produce la Mioveni mașini hibride plug-in, mergem pas cu pas, nu vom merge din prima să facem un model 100% electric”, a spus Dridi care a adăugat că va fi utilizată platforma pe care este construit și noul Clio, platformă care permite și construirea de hibride plug-in. ”Suntem parte a alianței și ne putem adapta rapid. Știți cât ne-a luat să facem Logan Stepway? Doar patru luni. Așa este lumea modernă, trebuie să fii agil, să te adaptezi la context foarte rapid”.
SUV-ul Captur va avea din 2020 și o versiune plug-in hybrid, prin tehnologia numită numită E-TECH. Sistemul combină un motor termic de 1,6 litri și 90 CP cu două motoare electrice de tracțiune. Bateria de 9,8 kWh promite o autonomie electrică mixtă de 45 km și de 65 km în oraș, cu viteză maximă de 135 km/h.
Întrebat ce tip de caroserie ar fi cel mai potrivit pentru prima Dacie electrică, Dridi a spus că ar fi vorba de o mașină de mici dimensiuni, pentru circulația în marile orașe. El a precizat că nu are cum să dea detalii despre când va fi lansată mașina electrică și nici despre ce fel de model va fi.
Dridi a spus că hibridele și electricele Dacia vor respecta filozofia mărcii, în senul că vor fi la preț acceptabil și vor fi de calitate.
Tot mai multe informații, mai ales din Franța, indică faptul că Dacia va lansa în anii următori versiuni hibride ale modelelor sale, mai ales că trebuie să scadă emisiile de CO2 pentru a se conforma noilor reguli. Despre primul hibrid Dacia, francezii au scris că ar putea fi vorba de Sandero Stepway.
Principalul obstacol în calea lansării unei Dacii electrice ține de preț, fiindcă ar fi cu câteva mii de euro peste prețurile actuale din gamă. Șeful Dacia spune că aceasta nu este o problemă și că modelul nu va avea concurență.

si la cate zeci de mii de Km, e nevoie de o noua baterie?
si care e costul infrastructurii de incarcare? ca banui ca pentru noi statii si retea electrica, se consuma tot combustibili fosili, correct?
Nu zic ca e rau sa se treaca la automobilul electric, dar de aici si pana la a-l vinde ca panaceul poluarii, mai e mult
Costul infrastructurii e mai scazut, nu trebuie sa arzi combustibil transportand combustibilul si multe altele..
Iesi mai verde in functie de cat mergi sau dupa 3-4 ani.
Daca energia cu care incarci e in procent mare din regenerabile vei deveni verde si mai repede.
Deocmadata: bateriile sunt produse la mama naibii in China cu niste costuri energetice si de mediu nemasurabile. Apoi cica "incarcat cu energii regenerabile". De unde atatea? Pai daca poti produce atatea regenerabile le pui in coinsumul normal sau industrial, nu neaparat in masini si tot bine iesi. Iluzia lui perpeetum mobile bantuie mintile neomarxiste.
PS. De acord ca orasele trebuiesc "detoxificate" dar eu zic sa incepem in felul urmator: scoti delivery tracks si gasesti alte solutii de aprovizionare (benzi rulante, masini electrice), scoti camioanele de gunoi, escavatoarele, camioanele (unul escavator egaleaza la noxe intr-o saptamana de lucru o masina normala (Euro 5) pe un an. Ne legam de maruntisuri in timp ce marii poluatori (centrale nemodernixzate, chinezisme uracioase etc) sunt incurajate sa existe...
Treaba-i asta?
4000 euroi inseamna cam 3500 litri benzina. Inseamna cam peste 150000 de km. Inseamna cam...multi ani. Crezi ca asta e "ieconomie"??? Eu nu. Dar ma pot da mare ca am hibrida. Si cam atat.
sa nu mai vorbim de autonoimie, adica de folosirea in concediu, la drumetii.
Apoi vorbim. Nu pui presiunea pe prostii cei mici si in rest lafaiala.
astea-s masini pentru oameni care nu vor sa se amestece printre talpasii, muritorii de rand cu Dacii.. masina straina dom'le...