
Ce spune Dacia despre modelul electric Spring
Fidelă reputației sale de ingeniozitate, Dacia deschide o nouă pagină din istoria sa, odată cu prezentarea showcar-ului Dacia Spring care prefigurează primul model 100% electric al mărcii.
O nouă rEVoluție Dacia
Dacia Spring electric se înscrie în viziunea Grupului Renault de a oferi o mobilitate durabilă, accesibilă tuturor, respectând valorile și filozofia mărcii Dacia. Acest showcar prefigurează un model de segment mini cu 5 uși și 4 locuri, beneficiind de o motorizare 100% electrică. Spațios, vehiculul afișează atributele recunoscute ale mărcii : simplitate, robustețe și accesibilitate.
Ușoară și compactă, versiunea de serie vizează o autonomie de circa 200 km conform normelor WLTP, fapt care garantează o utilizare polivalentă, atât în mediul urban, cât și pe trasee interurbane. Modelul de serie va fi disponibil în 2021.





Despre mașinile electrice din țară
Cel mai ieftin model electric de la noi este Skoda Citigoe iV care costă 20.000 de euro (10.000 euro dacă includem și subvenția)
Anul trecut s-au înmatriculat în România 1.500 de mașini electrice noi. Cum arată ultimii șapte ani
2013: 4
2014: 7
2015: 24
2016: 74
2017: 137
2018: 605
2019: 1.506
Mașini electrice în UE
2013: 24.586
2014: 38.495
2015: 59.165
2016: 63.479
2017: 97.920
2018: 150.003
2019: 285.347
Istoria de 10 ani a Daciei electrice în declarații ale șefilor Renault și Dacia
2009
Renault a prezentat în 2009 primele mașini electrice și le-a lansat în 2011, iar despre Dacia electrică s-a vorbit încă de acum 10 ani, dar nu a venit timpul nici acum.
Ce spunea în 2009 Jacques Chauvet, care atunci era director pe regiunea Euromed la Renault
Mașinile electrice nu au cum să se dezvolte rapid în vreo țară. În România, dacă este vorba de București, este multă poluare, iar clienții de automobile trebuie sa conștientizeze faptul că mașinile electrice vor deveni acceptabile ca preț și comparabile cu cele cu motor termic. Este clar că unele țări, cum ar fi Franța, îi subvenționează pe cei care își iau mașini electrice și costul mașinii scade chiar sub cele cu motor termic. Subvențiile nu pot dura la nesfârșit din păcate, dar mașina electrică are nevoie de timp să se dezvolte ca tehnologie și se va ieftini, astfel încât să merite a fi produsă în volume mari.
Când am putea vedea o Dacie cu motor electric? ”În niciun caz imediat, însă pe termen lung este posibil să vedem o Dacie cu motor electric, nimic nu împiedică montarea unui astfel de motor pe platforma Dacia, însă e vorba de o marcă low-cost iar bateria este foarte scumpă, dar peste câțiva ani va exista o Dacie electrică în momentul în care prețul bateriei se va diminua. (...) În orice caz, Dacia va rămâne marcă low-cost, nu va devia de la strategia sa.
Câteva luni mai târziu, la final de 2009 în interviul său ”de adio”, Francois Fourmont vorbea despre Dacia electrică ce ar putea apărea peste un deceniu, adică în 2019. Fourmont a fost unul dintre cei mai carismatici directori ai Dacia pe care a condus-o într-o perioadă grea, dar de creștere.
Francois Fourmont, director general Dacia: Nu avem vocația să lansăm mașini de 30.000 de euro precum Skoda. Dacia cu motor electric ar putea apărea peste un deceniu.
Un model Dacia cu motor electric este o soluție pe termen scurt și mediu?
Francos Fourmont
”Pe termen scurt cu siguranță nu este o soluție, pe termen mediu, depinde ce înțelegem prin termen mediu, prioritatea în cadrul grupului este lansarea modelelor electrice anunțate de Renault, însă la un orizont de zece ani, de ce nu o Dacie electrică?”
2013
În 2013 Carlos Ghosn, CEO Renault-Nissan, explica pentru HotNews că o mașină electrică marca Dacia va putea fi construită și ar putea să aibă un preț acceptabil, însă obstacolul cel mai mare este că nu există cerere pentru așa ceva.
El a dat exemplu diverse ințelegeri pe care Nissan le-a făcut cu orașe mari, precum Barcelona, orașe care sunt dispuse să investească în stații de încarcare și alte lucruri necesare acestor mașini.
„Mașinile electrice nu sunt net mai scumpe decât cele cu combustie internă, însă problema este că nu avem volume foarte mari cu electricele, iar asta împiedică și apariția unei Dacia electrice. Nu va apărea în prezent fiindcă nu se cere în piață, dar în ziua când va exista cerere, vom produce o mașină electrică marca Dacia la un preț acceptabil. Pentru moment însă clar nu există cerere”, spunea Ghosn.
2017
În vara lui 2017 au apărut în presa franceză noi știri despre Dacia electrică ce urma să apară. Compania a negat însă că ar exista planuri pentru așa ceva. ”Nu există în prezent proiecte legate de Dacia cu tehnologie electrică. Tehnologia electrică dezvoltată de Alianța Renault-Nissan este costisitoare pentru clienții mărcii Dacia, care vor sa facă o achiziție inteligentă, optând pentru vehicule fiabile, accesibile ca preț și moderne”, spunea compania, într-un răspuns transmis HotNews.ro.
Tot puternic nega în toamna lui 2017 și directorul de atunci al companiei
Antoine Doucerain spunea că apartenența mărcii Dacia în cadrul unei alianțe auto atât de mari cum este cea formată din Renault, Nissan și Mitsubishi este o cartelă de acces către orice tehnologie, însă „nu există planuri pentru o Dacia hibridă sau electrică, dar putem să visăm la asta”.
2018
În septembrie 2018 unul dintre directorii importanți ai Renault spunea că Dacia va fi pusă și în fața nevoii de a se conforma cu noile standarde de emisii din 2020 - 2021 și va trebui să decidă dacă va lansa hibride sau electrice, decizia fiind grea, deoarece astfel de mașini ar fi prea scumpe pentru clienții mărcii.
”Suntem deschiși către toate tehnologiile, dar trebuie să aibă sens. Dacia este pentru clienți o alegere foarte pragmatică și rațională, așa că dacă vor scădea suficient de mult costurile cu bateria și se pot face economii cu carburanții, o vom face”, spunea Marc Suss, șef al gamei Global Access la Renault.
Suss a vorbit și în toamna lui 2017 despre o Dacia electrică ”Majoritatea producătorilor auto spun că în 2025-2027 circa 20-30% din vânzări vor fi reprezentate de mașini electrice. Știind asta, este evident că într-o zi va trebui să ne gândim la o Dacia electrică. Altfel n-am putea să asigurăm supraviețuirea mărcii.
Întrebarea ar fi când se va intampla. Nu vă pot răspunde direct la asta, ce pot spune este că se va întâmpla odată ce va avea sens pentru un client Dacia. În prezent este prea devreme, iar tehnologia este prea scumpa.
decembrie 2019
Dacia va lansa mai întâi mașini hibride, fiind primul pas către cele electrice, spunea într-o întâlnire cu presa, Christophe Dridi, șeful companiei. ”Am văzut că au apărut multe știri despre Dacia electrică în ultima vreme. Sigur va exista o Dacia hibridă și sigur va exista și un model electric. Întrebarea este când va fi lansat acest model electric (...) O vom aduce când piața este pregătită”, spunea Dridi, șeful Dacia.
”Vom produce la Mioveni mașini hibride plug-in, mergem pas cu pas, nu vom merge din prima să facem un model 100% electric”, a spus Dridi care a adăugat că va fi utilizată platforma pe care este construit și noul Clio, platformă care permite și construirea de hibride plug-in. ”Suntem parte a alianței și ne putem adapta rapid. Știți cât ne-a luat să facem Logan Stepway? Doar patru luni. Așa este lumea modernă, trebuie să fii agil, să te adaptezi la context foarte rapid”.
Ianuarie 2020
Dacia va începe în 2-3 ani electrificarea gamei, a spus șeful Renault pentru Europa care a adăugat însă că o mașină electrică Dacia va trebui să fie mai ieftină decât un model Renault și trebuie să păstreze situația din prezent în care mașinile Dacia sunt cu cel puțin 20% mai ieftine decât modelele concurente, scria Automotive News.
Philippe Buros, președintele regiunii Europa la Renault. a explicat că marca Dacia trece printr-o perioadă de tranziție fiindcă trebuie să vină și cu modele noi, să investească pentru reducerea emisiilor de CO2 și să înceapă și lansarea de hibride și electrice, fiindcă va exista cerere. Totul trebuie să se întâmple însă în așa fel încât mașinile Dacia să nu devină mult prea scumpe, fiindcă vânzările ar scădea.
Întrebat dacă Dacia va avea propria versiune a mașinii electrice Renault Zoe, Buros a răspuns că poate acest lucru se va întâmpla, dar va trebui să fie aceeași diferență de preț ca între Sandero și Clio în prezent.
”Clienții Dacia sunt mai puțin interesați de noutăți decât cei ai Renault. Sunt pragmatici și vor o mașină care să-i poarte pe ei și familiile lor în siguranță, dar nu sunt preocupați atât de mult de ce este la modă”.
14 februarie 2020
Primul automobil electric Dacia va fi lansat pe piață în 2021-2022 și va fi o mașină mică, de oraș, reieșea dintr-un anunț oficial al Grupului Renault. Modelul Dacia electric va fi cel mai probabil bazat pe versiunea electrică a lui Renault Twingo, numită Twingo Z.E. Cel mai probabil acest model Dacia Z.E. va fi prezentat la final de 2021, iar comercializarea efectivă va demara în 2022, după cum rezulta din anunțul grupului auto francez.
19 februarie 2020
Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș de pe piață, 100% electrică”. Va fi doar un concept, iar până la versiunea de serie va mai trece ceva timp.
succesuri :)
Parerea mea strict personala este ca autonomia reala nu va fi mai mare de 150km, poate chiar mai putin daca merge pe autostrada cu viteza.
Problema este ca se discuta de o medie generica, dar WLTP vine cu numere distincte pentru vara/iarna si urban/interurban. Cand le stii pe toate 4, e mult mai clar.
Ar fi o masina electrica de oras, excelenta pentru un serviciu de car sharing. Singura problema ramane parcarea.
comparand de pilda ce masina a fost Skoda inainte de 90 si ce a ajuns raportat la gluma de Dacie - asa cum a fost de-a lungul timpului tot asa a ramas....
200km autonomie in oras ??? sa o conduca cine afacut-o
pai trebuie sa stingi becurile, muzica inchisa , aerul conditionat sau incalzirea inchise, semnalizare ioc - se face cu mana , fara stergatoare de parbriz , ...samd
- taxe minime sau zero
- costuri de mentenanta minime
- posibilitatea de a merge la munca la cumparaturi sau prin oras fara un strop de benzina & motorina.
cand vrei sa pelci in vacanta cu masina poti inchiria o masina. majoritatea oamenilor nu au timp si bani de mai mult de 2 vacante pe an oricum.
daca vrei sa mergi peste 500+ km pe an fara benzina, masina electrica low cost nu e solutia. nu inca cel putin.
o astfel de masina low cost daca o sa fie in jur de 25k euro o sa fie foarte foarte vanduta in europa si nu numai. poate nu in romania dar lumea e mai mare decat Ro.
Cand esti in trafic "bara la bara", bateria recupereaza o mare parte din energie la franare.
WLTP este un ciclu de testare destul de realist. 200km medie inseamna 250km in oras si 150km pe autostrada. Daca iti place sa te sui pe pedala de acceleratie, vei consuma mai mult. Daca esti atent, veci depasi estimarea WLTP.
Fara un salt calitativ major al bateriilor electrice, nu mi-as cumpara masina electrica. Prin oras as avea curaj sa ies, dar la drum lung nu mai am.
cum am zis initial, masina este facuta pt mers la birou, inapoi, cumparaturi si alte treburi prin oras.
pt orice altceva, nu exista solutie 100% electrica lowcost! Nu inca cel putin.
In ceea ce priveste masinile electrice, nimic nu e realist. Consumul depinde de prea multi factori, si te poti trezi ca iti dispare pur si simplu curentul din baterie.
pana la un salt tehnologic major al acumulatorilor din portbagaj, eu nu ma bag la asa ceva.
Pana cand nu se va vorbi de o autonomie de 800-900 km, la preturi decente, eu unul sunt in stand-by.
Asa ca eu nu ma mai iau dupa ce scriu revistele si jurnalistii, si prefer sa testez temeinic masinile inainte sa le cumpar.
la fel si cu autonomia electricelor. Trebuie sa fii foarte miop sa crezi ca au autonomie reala cat scrie in carte.
https://www.youtube.com/watch?v=eQDb0zj87IU
In realitate este bazata pe K-ZE, o masina de oras electica pe care Renault o fabrica in China si o vinde strict in China . Pe piata este pozitionata sub Renault Twingo electric, deci va fi mai slab la finisaje, dotari si performanta (ca si fapt divers, Twingo electric are viteza maxima de 138km/h si autonomie de 250 km).
Dar hai sa nu mai dam cu parul, sa asteptam pana apare modelul pe piata (model care, asa cum am spus mai sus, nu va mai avea (aproape) nimic in comun cu conceptul prezentat azi).
La 2.42m, cred ca stai mai prost decat in Tico.
Toti producatorii fac asa, cu mari diferente intre concept si masina reala. Pana nu o vezi in magazin si nu te sui in ea, nu te poti pronunta de cum arata.
Poti s-o lasi la incarcat peste noapte si dimineata e incarcata (mai ales daca treci la abonament cu pret mai mic noaptea la curent).
Iar daca va costa 15.000-16.000 de euro si-ti da statul jumatate (maxim 10.000), inseamna ca o cumperi cu maxim 8.000 de euro, mai ieftin decat un Sandero.
-daca incarci la 11kw, dureaza 2 ore
-daca incarci la priza de 3.7kw dureaza 8 ore.
Fiind aceleasi baterii, cred ca si la Dacia va fi la fel.
Probabil ca vor fi unii care la inceput vor fi fortati inclusiv sa-si traga prelungitor din casa, dar mult mai probabil ca va exista initial o "selectie" naturala a clientelei in functie de accesul la un loc de parcare cu priza. Practic, Romania are mai multi locuitori "la casa" decat "la bloc". Si multe blocuri noi au spatii de parcare la subsol.
Partea buna este ca va fi si mai mare presiunea pe dezvoltatori sa vanda locuinte cu locuri de parcare.
stau la curte, seara o pun in priza a 2-a zi plec, doar sa aibe optiunea ca la plecare sa fie calda/rece iar curentul sa il ia din priza nu din baterie.
cei ce vb de autonomie ca e mica (200 km sunt WLPT, vedeti ce inseamna), NU stiu ce inseamna masina de oras.
pt familiile unde 2 masini sunt necesare, MOMENTAN se va merge o perioada pe varianta asta, una de familie, clasica, cu portbagaj generos, si una mica, electrica cu autonomie reala de 100 km, nu ai nevoie de altceva.
Ce nu socoti matale e ca pomana cu 10.000 euro va disparea pana apare dacia electrica. Pomana grasa e totusi pentru cei cu ceva mai multa dare de mana.
PS: incarcarea unei masini electrice la priza dureaza min 8 ore.
In China Renault K-ZE se vinde intre 8.000-10.000 de dolari cu autonomie de 260 km.
Dacia vrea sa vanda in Romania o masina >15.000 si cu autonomie de 200 km.
Autonomia WLTP tine cont de un regim de condus mai sportiv si eventual de consumatori
https://en.wikipedia.org/wiki/Renault_City_K-ZE
Cam la asta o sa ne asteptam daca dacia ori muta productia de K-ze la mioveni, ori le importa direct din china ca rebranduri...
Electrica moare de drum lung si prostul de grija altuia.
Pe scurt, nu va place nu va luati. Si la Dacia Logan si Duster strambau multi din nas la inceput.
Ai nostri tot cu bombardierele si cu SH-ul...
Pentru informarea ta o masina electrica are in medie de 3 ori mai putine piese. Nu are nevoie de revizie clasica cu schimbat uleiuri, filtre, etc. Nu are transmisie clasica, deci nu-i faci distributie, etc, etc
O masina noua, electrica sau nu, are si o perioada de garantie care iti acopera macar o parte din posibilele defectiuni.
Si oricum ai mai multe sanse sa-ti pice diverse la o masina SH deja alergata pe drumurile de care zici, mai ales daca are kilometrajul dat nitel peste cap...
Nu mai vorbesc de ce bagi in plamani in urma unui diesel cu cateva sute de mii de km la bord.
Deci succes la SH!
PS
Bag si io un leu sau ceva de genul acesta.
Renault se pricep la masini electrice, cand oare o sa invete si Dacia?
2. Masina PHEV de capacitate mare in regim de subscriptie "pay per usage" pentru drumuri medii si lungi (peste 400 km dus intors) folosita exclusiv in afara orasului
3. Masina full electric f mica si cu autonomie pana in 200 km pentru folosire strict in oras.
Dacia Spring, ca si eHonda sau conceptul AMI One de la PSA ar putea juca pe segmentul micutelor citadine.