​La final de ianuarie, producătorul german de componente auto Webasto anunța că 16 angajați au contractat coronavirus, dar toți s-au vindecat apoi. Compania a venit recent cu un set de argumente, după ce virusologi din Italia au spus că epidemia din peninsulă ar fi pornit de la un angajat Webasto care ar fi călătorit în Lombardia. Cei de la companie spun că nu a existat o astfel de călătorie și că nu este nicio unitate în zona Milano. Reamintim că Italia este țara europeană cel mai grav lovită de epidemie, cu peste 800 de morți.

HotNews.roFoto: Hotnews

Totul a început pe 20 ianuarie când o angajată Webasto venită din China a mers la sediul din Bavaria, iar pe 21 a început să se simtă rău, dar a pus senzațiile neplăcute pe seama zborului foarte lung.

Pe 23 ianuarie angajata era înapoi în China și starea ei era gravă, iar în Germania au început să se îmbolnăvească mai mulți angajați care intraseră în contact cu ea. Webasto a închis pe 29 ianuarie sediul bavarez timp de două săptămâni și a făcut o dezinfectare serioasă. Au fost testați pentru coronavirus 200 de angajați, iar pentru 16 dintre ei testele au ieșit pozitive. Toți au stat izolați și s-au vindecat, iar Webasto a fost dată ca exemplu pentru modul de a trata o situație specială.

Virusologi de la Spitalul Universitar Luigi Sacco din Milano au spus însă că lucrurile nu au stat așa de bine și că situația nu a fost rezolvată în modul excelent prezentat. Cercetătorii spuneau, citați de Washington Post, că o persoană infectată la Webasto a călătorit în Lombardia și ar putea sta la baza răspândirii infecției în nordul Italiei.

Massimo Galli, specialist în boli infecțioase, spune că probabil virusul s-a răspândit mai rapid decât s-a crezut și că datele de laborator arată faptul că sunt atât de apropiate compozițiile genetice ale tulpinilor virusului din Germania și cele din Italia încât o mare parte a epidemiei declanșată în Lombardia a pornit probabil de la cineva care s-a infectat la Webasto.

Compania neagă vehement și spune că are argumente serioase și explică faptul că nicio persoană de la Webasto Germania și nimeni din grupul celor care au avut contact cu angajații nu a călătorit după 27 ianuarie în Italia. Webasto a explicat că a închis sediul între 29 ianuarie și 12 februarie și niciunul dintre angajați nu a călătorit nicăieri în această perioadă. Germanii mai amintesc faptul că prima infecție confirmată în Lombardia a fost pe 18 februarie la un spital din Milano, ceea ce înseamnă mult peste cele două săptămâni considerate ca perioadă maximă de incubație și aproape trei săptămâni de la închiderea sediului.

Surse: Automotive News, Reuters, Webasto