Ce se întâmplă cu ITP-urile care expiră în perioada de carantină națională? - Autoritățile nu au reușit să lămurească problema și oamenii riscă amenzi

de Vlad Barza     HotNews.ro
Joi, 26 martie 2020, 14:26 Economie | Auto


Dezinfectle la RAR
Foto: Registrul Auto Roman
Cei care erau programați la ITP (Inspecția tehnică Periodică) în această perioadă sunt puși în fața unei dificultăți fiindcă prelungirea ITP-ului mașinii nu figurează printre cele zece motive din declarația ce trebuie completată de oricine vrea să părăsească domiciliul. Astfel, cei care merg la programarea făcută la RAR sau la un atelier autorizat riscă să fie amendați, iar autoritățile NU au anunțat prelungirea valabilității ITP-ului, cum s-a făcut pentru alte documente. Cei de la Registrul Auto Român spun că toate reprezentanțele din țară funcționează după programul normal.

Practic, cei cărora le expiră ITP-ul și vor să și-l reînnoiască, nu le rămâne decât varianta deloc normală de a se duce la RAR sau la un service autorizat, riscând însă să fie amendați dacă sunt opriți, fiindcă ITP-ul nu este pe lista urgențelor pentru care ai dreptul să părăsești domiciliul.

Este adevărat că foarte mulți vor alege să nu folosească mașina în această perioadă dacă știu că au ITP expirat, însă dacă lucrul rămâne neclarificat, după terminarea stării de urgență vor fi mulți proprietari de mașini cu ITP expirat și va fi aglomerație la reprezentanțele unde se poate face inspecția. Și nu vor fi puțini, mai ales că ITP-ul se face o dată la un an pentru mașinile ce au mai mult de 12 ani vechime.

Ce spunea RAR pe 23 martie

Deoarece am primit mai multe întrebări în acest sens, facem precizarea că, până în acest moment, autoritățile competente nu au luat nicio decizie care să schimbe în vreun fel legislația în vigoare cu privire la valabilitatea inspecției tehnice periodice (ITP). Orice decizie care privește activitatea RAR în acest sens va fi comunicată cu celeritate pe toate canalele oficiale! (...)
În această perioadă, reprezentanțele Registrului Auto Român din întreaga țară funcționează în condiții normale și conform programului obișnuit.

Contactați de HotNews.ro, cei de la RAR au spus că lucrurile nu s-au schimbat cu nimic față de cele explicate pe 23 martie și au adăugat că la RAR se lucrează în continuare.

UNTRR - UNTRR - Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România ­spune în 25 martie, pe Facebook

Inspecţia Tehnică Periodică (ITP) nu se prelungește conform derogării prevăzute la Art. 14 din DECRET nr. 195 din 16 martie 2020.

Pentru ITP nu se aplică derogarea prevăzută la Art. 14 din decretul nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și anume nu se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă.

În acest sens, Registrul Auto Român lucrează în regim normal și vehiculele se pot programa pentru ITP ca până acum online.

Singura derogare făcută de RAR se referă la „extinderea valabilitații certificatelor de atestare ale inspectorilor ITP și ale conducătorilor de ateliere auto cu 3 luni.

În consecință, toate certificatele de atestare ale inspectorilor ITP și ale conducătorilor de ateliere auto emise până la data de 16.03.2020 își extind valabilitatea cu 3 luni de la data expirării înscrisă în certificatul existent.

Nu vor fi emise noi certificate și nu vor fi modificate cele existente, extinderea efectuându-se informatic.

Nu este necesară contactarea RAR în vederea extinderii valabilității; în cazul apariției unor probleme legate de acest aspect se va contacta personalul RAR – Compartimentul Evaluare și Instruire Personal prin mijloacele de contact prevăzute pe site-ul RAR www.rarom.ro, la rubrica Informatii utile / Atestarea inspectorilor ITP; Reatestarea inspectorilor ITP, respectiv Informații utile / Atestări conducători ateliere.

Un comunicat al MAI vorbește despre o derogare pentru o serie de documente care expiră pe perioada stării de urgență.

In conformitate cu prevederile art.14 din Decretul Președintelui României nr.195 din data de 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, se menține valabilitatea documentelor eliberate de autoritățile publice care expira pe perioada stării de urgență.

În acest context, documentele eliberate de serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor teritoriale, respectiv: permisele de conducere, autorizațiile de circulație provizorie precum și dovezile înlocuitoare ale certificatelor de înmatriculare și permiselor de conducere care vor expira pe perioada stării de urgență vor fi considerate valabile pe întreg teritoriul României, până la încetarea stării de urgență.

Cererile de preschimbare pot fi depuse într-un termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgență – conform dispozițiilor art.12 alin.(1) din Ordonanța Militară nr.3 din 24.03.2020.

Aceleași reglementări se vor aplica și documentelor necesare operațiunilor de înmatriculare/ examinare/ preschimbare permis de conducere (ex.certificat de autenticitate, documentul emis de unitatea medicală autorizată - fisa medicală, dosar școlarizare etc.,) care vor expira pe perioada stării de urgență.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33342 vizualizari

 • +5 (11 voturi)    
  Daca situatia nu este reglementata (inca), (Joi, 26 martie 2020, 14:38)

  achvp [utilizator]

  MAI ar putea emite macar o dispozitie interna tranzitorie (pana la clarificarea legala cuvenita), prin care alde Garcea sa nu mai sanctioneze pe cei cu ITP-ul expirat la limita - desigur, fara ca aceasta sa se aplice la aia care il au expirat de dinainte de declararea SU.
  • +2 (2 voturi)    
   plus Certificatul de Autenticitate expira (Joi, 26 martie 2020, 15:15)

   Boham [utilizator] i-a raspuns lui achvp

   Certificat de Autenticitate care e valabil 60 de z\ile
   • +4 (8 voturi)    
    iohanis si orban = 2 diletanti (Joi, 26 martie 2020, 16:30)

    snowflake [utilizator] i-a raspuns lui Boham

    iohanis si orban sunt 2 diletanti ce sunt in permanenta luati prin surprindere si dau din balba in balba.
    Daca diletantii nu reglementeaza in curand situatia trebuie intentat un proces colectiv de catre toti cei sanctionati impotriva statului.

    PS: Mai sunt si alte cazuri de lucruri care expira. De exemplu un card bancar.
    Reinnoirea cardului bancar nu este reglementat ca motiv de deplasare acceptat. Iar daca fara masina poti sa mai ajungi pe jos sau cu mijloacele de transport in comun sa vad cu ce mai platesti daca a expirat cardul.
    • 0 (4 voturi)    
     Probabil ca matale... (Joi, 26 martie 2020, 17:30)

     grongobar [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

     ...iti e dor de Dancila & Dragnea,2 laureati ai premiului Nobel.In ceeace priveste cardul bancar e de competenta bancilor emitente sa le prelungeasca valabilitatea,nu a guvernului.Acesta poate maxim recomanda.
  • 0 (2 voturi)    
   bunuri necesare desfășurării activității profesion (Joi, 26 martie 2020, 18:25)

   alibaba_zeul_meu [utilizator] i-a raspuns lui achvp

   "deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;"
 • +1 (5 voturi)    
  Au si astia (Joi, 26 martie 2020, 14:45)

  gugurila [utilizator]

  ... plan de amenzi, ca la ANAF nu?
 • +3 (11 voturi)    
  simplu (Joi, 26 martie 2020, 14:45)

  nash pandelica [utilizator]

  iti faci o declaratie cu deplasarea pe traseul de la domiciliu la inspectia rar si mergi acolo.
  esti in masina, iar acolo poti sta deoparte in er liber, pana se termina revizia si iti iese masina. daca atelierele sunt deschise, unde e problema.
  conf. ordinului militar, poti merge, cu declaratia semnata, oriunde este necesar sa mergi.
  ca, dara nu mergi la plimbare.
  • +6 (14 voturi)    
   Sigur? (Joi, 26 martie 2020, 15:14)

   gugurila [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Unde scrie "reparatii auto" sau "inspectie tehnica auto" in declaratia aia?

   Completezi un motiv fals si iei amenda... sau inchisoare pentru fals in declaratii.

   Sau iei amenda pentru ca circuli cu masina fara ITP.

   Afacere buna pe ambele ramuri.
  • +6 (6 voturi)    
   Formularul nou nu permite! (Joi, 26 martie 2020, 15:19)

   mfilip91 [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

   Noul formular nu are o rubrica cu "rezolvarea unor situatii urgente ......". Deci: din situatiile enumerate in noul formular, nu ai de unde sa alegi ITP!!!
   • 0 (0 voturi)    
    poate merge pct 10 (Sâmbătă, 28 martie 2020, 23:29)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui mfilip91

    asigurarea de bunuri pt activ profesionala, daca mergi cu masina la lucru ?
 • +15 (15 voturi)    
  IN ATENTIA REDACTIEI! (Joi, 26 martie 2020, 14:52)

  mfilip91 [utilizator]

  Avind in vedere importanta problemei si a faptului ca sintem multi interesati, va rugam sa contactati Ministerul Transporturilor pentru o clarificare pe care sa o faca urgent, publica! Azi, am incercat personal sa sun la minister. Am fost plimbat la patru (!!!) numere de telefon diferite. La ultimul dintre ele, un domn amabil mi-a explicat ca ITP-ul nu ese document asa ca nu se prelungeste! Sint de acord ca operatiunea de ITP sa nu se prelugeasca ci, doar, termenul de valabilitate (sau de expirare). Poate daca o redactie de stiri serioasa se intereseaza, vor gindi putin!
 • +8 (8 voturi)    
  Pe ce lume (Joi, 26 martie 2020, 14:58)

  Zache58 [utilizator]

  traiesc acesti oameni?Chiar trebuie sa primeasca indicatii ''mura in gura'' de la Vela.
  Asa este cand sefii sunt numiti pe criterii politice.
  Prostia chiar ucide.Ce nu este clar: toate actele se prelungesc cu 90 zile.A,poate nu vor sa plece in somaj tehnic si acum isi fac de lucru....
 • +6 (6 voturi)    
  incercati sa aflati o pozitie oficiala (Joi, 26 martie 2020, 14:58)

  leeloo2 [utilizator]

  de la minister sau de undeva, sa spuna clar cum procedam.
 • +8 (10 voturi)    
  Daca (Joi, 26 martie 2020, 15:34)

  Cetateanu [utilizator]

  Daca am peste 65 ani trebuie sa ma incadrez si in cele 2 ore cand am voie sa ma deplasez !?
 • 0 (0 voturi)    
  ORICE FORMULAR (Joi, 26 martie 2020, 16:08)

  Vic_Tor [utilizator]

  se poate folosi si formularul vechi. Ordonanta nu spune care e formularul bun, spune in schimb ce motive se pot folosi pentru deplasare. si formularul vechi este valabil chiar daca nu are antetul ministerului
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 26 martie 2020, 16:17)

  [anonim]

  • 0 (2 voturi)    
   eu zic sa-i cheme la preschimbare (Joi, 26 martie 2020, 17:39)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui

   si sa faca poza cu masca pe figura
 • +1 (1 vot)    
  verificare itp (Joi, 26 martie 2020, 21:35)

  Ion al Glanetasului [utilizator]

  Este foarte bine ca statiile sunt deschise, intrebarea este :CUM AJUNG LA STATIA ITP? deoarece situatia nu este stipulata in declaratia pe proprie raspundere...
  • 0 (0 voturi)    
   ar fi (Vineri, 27 martie 2020, 8:44)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Ion al Glanetasului

   o solutie sa dai la firmele care se ocupa de asa ceva si ei merg pe motivul 1
   • 0 (0 voturi)    
    mai simplu (Vineri, 27 martie 2020, 12:21)

    Ion al Glanetasului [utilizator] i-a raspuns lui spy

    N_ar fi mai simplu sa prelungeasca termenul? La urma urmei pana acum 2 ani ITP ul era la 2 ani...
 • +1 (1 vot)    
  ITP (Sâmbătă, 28 martie 2020, 19:56)

  campolino [utilizator]

  Haideti sa lasam politica si sa incercam sa stimulam
  autoritatile de resort sa ia o decizie clara si corecta privind posibilitea de amanare a ITP, rezolvare necesara .
  Sa va dau un exemplu . Cum rezolvi problema pentru persoanele de peste 65 ani si care pot parasi domiciliul numai 2 ore , de la 11-13?
  Ce parere aveti?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by