Dacia reia, progresiv, producția la Mioveni. Marți repornește uzina Mecanică și de Șasiuri și un departament de la cea de Vehicule, iar pe 4 mai va reîncepe producția propriu-zisă de mașini. Compania nu a dat cifre, dar producția va fi departe de nivelul maxim și se va respecta distanțarea socială. Compania produce în mod normal peste 25.000 de mașini pe lună, dintre care peste două treimi sunt Duster. Producția va fi cu peste 40.000 de mașini sub cea dintr-un an normal, însă și cererea este foarte slabă, din moment ce aproape toată Europa este în carantină.

Masini DusterFoto: Dacia

Automobile Dacia a întrerupt producţia la uzinele din Mioveni pe data de 19 martie până 5 aprilie, în contextul pandemiei de coronavirus, iar 13.500 de angajaţi au intrat în şomaj tehnic. Pe 2 aprilie compania a anunțat că va prelungi perioada de întrerupere, dar nu a comunicat atunci data reluării. Pe 9 aprilie Dacia a comunicat planul de reluare a activității.

Dacia a avut în 2019 un an record de vânzări datorită modelului Duster. La Dacia au fost produse peste 50.000 de mașini în primele două luni din an, dintre care 36.000 Duster.

Ce spunea Dacia

În acord cu partenerii sociali și din respect pentru protejarea și siguranța angajaților, toate măsurile sanitare de protecție în vigoare, în România, au fost implementate pentru a relua progresiv activitatea de fabricație derulată pe platforma industrială Dacia de la Mioveni. Astfel, începând cu data de 21 aprilie, activitățile de producție ale celor două uzine vor fi reluate pe bază de voluntariat:

Uzina Mecanica și Șasiuri este pregătită să redemareze activitatea în echipă redusă de lucru

Uzina Vehicule va relua producția în departamentul Presaj, în două schimburi.

Din data de 4 mai, vor redemara activitățile ambelor uzine.

Pe tot parcursul perioadei în care activitatea de producție a fost întreruptă au fost definite si aplicate măsuri pentru a proteja angajații în perspectiva revenirii acestora la lucru. Aceste măsuri care țin de igienizare și securitate vor fi aplicate în mod riguros. Angajații vor fi informați despre necesitatea respectării măsurilor luate pentru protejarea sănătății lor și a colegilor.

Potrivit reprezentanţilor sindicatului din fabrica Dacia, a doua zi după Paşte, 250 de oameni din cei peste 4.000 de salariaţi din Uzina Mecanică şi Şasiuri încep producţia de motoare şi cutii de viteză.

Tot atunci, alţi 190 de oameni vor începe să lucreze în departamentul „presaj”, unde se produc o parte dintre piesele folosite la fabricarea autoturismelor.