Producătorul auto Ford a avertizat marți că se așteaptă să înregistreze o pierdere operațională de 5 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, din cauza scăderii preconizate a volumului de vânzări de mașini în toate zonele geografice ca urmare a pandemiei de coronavirus, potrivit AFP.

Ford Puma in uzina auto din CraiovaFoto: Ford

Acest deficit se adaugă unei pierderi operaționale de 632 milioane USD în primul trimestru, se arată într-un comunicat de presă.

În total, Ford, care încă nu a anunțat data redeschiderii fabricilor sale americane închise pentru a se conforma măsurilor de distanțare socială, ar putea avea pierderi mai mari de 5,6 miliarde în șase luni.

Profitul operațional este un important indicator economic de gestiune care masoară nivelul profitului unei companii ce rezultă din activitatea sa de bază. Profitul operational se calculează ca diferenţă între veniturile totale şi cheltuielile totale ale unei companii, fără a lua in considerare dobânzile şi impozitele.

La Craiova, Ford plănuiește să reia producția etapizat, într-un singur schimb de lucru, atât în Fabrica de Asamblare Vehicule cât și la Fabrica de Motoare, începând cu data de 4 mai. Angajații vor fi anunțați de către supervizorul/team leader-ul lor daca este cazul să vină la muncă. Persoanele care nu vor veni la muncă, vor rămâne în șomaj tehnic, în baza unei decizii formale. Se vor lua mai multe măsuri de siguranță: cantinele din fabrică vor fi închise, mijloace de transport vor fi ocupate pe jumătate și angajații nu au voie să umble în grupuri mai mari de trei persoane.

Planurile Ford pentru Europa

Ford a confirmat astăzi că intenționează să repornească producția în majoritatea fabricilor sale europene de vehicule și motoare începând cu data de 4 mai.

Producția va fi reluată treptat, începând cu data de 4 mai la fabricile de producție vehicule și motoare din Craiova (Romania) și Koln (Germania), precum și la uzinele de producție vehicule din Saarlouis (Germania) și Valencia (Spania).

Producția de la Fabrica de Motoare din Valencia, Spania, va fi reluată pe 18 mai, în timp ce data de reluare a producției în Fabricile de Motoare Ford din Dagenham și Bridgend, Marea Britanie, va fi confirmată ulterior.

Producția va începe treptat, acordând prioritate comenzilor clienților noștri și va crește în următoarele câteva luni până la reluarea completă a acesteia. Planurile de producție țin cont de disponibilitatea furnizorilor, de restricțiile de circulație națională și de redeschiderea reprezentanțelor de vânzări ale dealerilor Ford pe piețele cheie, precum și de cererea clienților.