Vânzările de mașini noi din Rusia au scăzut cu 72,4% în aprilie, comparativ cu un an mai devreme, a declarat marți Association of European Businesses (AEB), pe fondul epidemiei de coronavirus a încetinit producția și a oprit operațiunile dealerilor, anunță Reuters.

In uzina Lada AvtoVAZFoto: Renault

Doar 38.922 de automobile noi și vehicule comerciale ușoare au fost vândute în Rusia în aprilie, fiind cea mai importantă cădere lunară înregistrată vreodată de AEB, după o creștere de 4% în luna precedentă.

Cele mai populare au fost mașinile Lada, fabricate de Avtovaz, care au reprezentat aproximativ un sfert din vânzările din aprilie, cu 9.396 de unități.

„Aprilie Negru 2020 a afectat puternic lichiditatea dealerilor și, pe termen mediu, chiar și sustenabilitatea acestora”, a declarat Thomas Staertzel, președintele Comitetului Producătorilor de Automobile AEB. „Dealerii se pregătesc pentru o repornire, deși nu așteptăm rezultate mult mai bune în vânzări în mai”.

Oamenii s-au grăbit să cumpere mașini în luna martie, cînd vânzările au crescut cu 22,7%, deoarece se așteptau ca prețurile să crească după o scădere a rublei, din cauza reducerii prețurilor petrolului și a epidemiei de coronavirus, a declarat agenția Autostat luna trecută.

Rusia a raportat 232.243 de cazuri de coronavirus și 2.116 de decese, potrivit Mediafax.