Renault își va reduce capacitatea globală de producție de la 4 milioane vehicule/an în 2019, la 3,3 milioane în 2024. Traiectoria este cu totul diferită de cea imaginată de fostul CEO Carlos Ghosn care vorbea de 5 milioane de mașini în 2022.
Proiectul include următoarele elemente principale:
⦁ Îmbunătățirea eficienței și reducerea costurilor de inginerie, profitând de activele consolidate ale Alianței, aproximativ 800 de milioane EUR:
⦁ Raționalizarea proiectării și dezvoltării vehiculelor: reducerea diversității componentelor, creșterea standardizării, programele Leader - Follower din cadrul Alianței.
⦁ Optimizarea resurselor: concentrarea dezvoltării tehnologiilor strategice cu valoare adăugată ridicată în sit-urile de inginerie din Ile-de-France; optimizarea utilizării centrelor de cercetare și dezvoltare din străinătate și subcontractarea; optimizarea mijloacelor de validare prin utilizarea sporită a digitalului.
⦁ Îmbunătățirea procesului în noile proiecte de inginerie: accelerarea digitalizării și „design to process ” („de la concepție la proces”).
⦁ Dimensionarea corectă a capacităților industriale:
• Capacitatea de producție globală revizuită de la 4 milioane de vehicule în 2019 la 3,3 milioane până în 2024 (referință Harbour).
• Ajustarea numărului de angajați din producție.
• Suspendarea proiectelor de creștere capacitară planificate în Maroc și România, studiu pentru adaptarea capacităților de producție ale Grupului în Rusia, studiu pentru raționalizarea activităților de fabricație a cutiilor de viteze în lume.
• În Franța, patru ipoteze de lucru pentru optimizarea producției vor face obiectul unei consultări aprofundate cu toate părțile interesate, în special cu partenerii sociali și cu autoritățile locale:
▪ Renault lansează un proces de consultare la uzinele din Douai și Maubeuge pentru a studia crearea unui centru optimizat de excelență pentru vehicule electrice și vehicule comerciale ușoare în nordul Franței.
▪ Reflecție deschisă asupra reconversiei uzinei de la Dieppe la sfârșitul producției Alpine A110.
▪ În Flins, crearea unui ecosistem de economie circulară pe sit, inclusiv transferul activităților de la Choisy-le-Roi.
▪ La Fonderie de Bretagne, Renault lansează o revizuire strategică.
Această reorientare asupra activității de bază a Grupului printr-o modificare în domeniul său de activitate va fi în special axată pe:
⦁ O parte din rețeaua de distribuție RRG integrată în Europa.
⦁ Transferul pachetului de acțiuni deținut de Groupe Renault la Dongfeng Renault Automotive Company Ltd (DRAC) din China către Dongfeng Motor Corporation și încetarea activităților cu vehicule termice, sub marca Renault, pe piața chineză.
Aceste planuri vor fi prezentate organismelor reprezentative ale angajaților în conformitate cu reglementările aplicabile.
Acest proiect de ajustare a forței de muncă urmează să se bazeze pe măsuri de recalificare, mobilitate internă și plecări voluntare. Acesta se va întinde pe parcursul a trei ani și va viza aproape 4.600 de posturi în Franța, la care se adaugă reducerea cu peste 10.000 de alte posturi în restul lumii, unde Grupul este prezent.
Dificultățile cu care se confruntă Grupul, criza majoră prin care trece industria auto și urgența tranziției ecologice sunt imperative care determină compania să accelereze această transformare.
Acest proiect de plan va consolida capacitatea de adaptare a Grupului, prin concentrarea pe generarea de flux de numerar. Se bazează pe o abordare mai eficientă a activităților operaționale și pe gestionarea riguroasă a resurselor.
”Înainte de criză, în februarie, am anunțat că suspendăm o parte din investiție, fiindcă analizăm piața și de asta decidem dacă este sau nu cazul să investim. O parte dintre investiții s-au făcut, de exemplu linia de presaj de mare viteză, o parte sunt suspendate, fiindcă nu este timpul potrivit, dacă ținem cont de context și de diversele informații”, spune Dridi. Urmau investiții într-o nouă vopsitorie și o nouă linie de șasiuri, dar acelea au fost oprite.
Vezi aici:
https://www.euronews.com/2020/05/25/germany-s-top-court-to-rule-on-dieselgate-compensation-claim
Dupa mintea unora ca tine industria auto germana e tinuta de clientii din romania!Pai daca ar fi asa s ar duce de rapa!
Nu bre, vanzarile de automobile germane sunt date de cumparatorii din vest (inclusiv de francezi care saliveaza la marcile germane) si usa.
Tu caltaloghezi masinile dupa ce vezi pe soselele din romania.Aici sunt multe cazane aduse din vest!Dar chiar daca sunt cazane tot modelele germane sunt preferate.De ce? Pai incearca sa intretii un peugeot sau un renault de vreo 10 ani si cu 300000 km- stai toata ziua sa repari la ea!
Comparativ, companiile japoneze detin impreuna 35-40% din piata. Si tot cam atat si companiile americane.
Renault are probleme mai de mult ,nu de la inceputul pandemiei!
Renault s a incapatanat zeci de ani sa fabrice modele care nu au cautare datorita imaginii de marca!Ei trebuiau sa fabrice doar modele de clasa mica si compacta adica gen clio si megane!
Clasa medie nu e de ei .Ani de zile s au chinuit cu safrane ,laguna si acum cu talisman!Pt clasa asta exista passat si superb singurii care vand ,deci nu e de ei! (Mondeo iese din discutie ,honda nu mai are model in europa iar toyota nici atat cu avensisu')Iar la clasa de lux au avut cea mai usturatoare pierdere :vel satis la fel si cu alpine!
In plus, Dacia fiind o marca de masini ieftine dar moderne, s-ar putea sa aibe un avantaj pe o piata in criza, fata de restul producatorilor auto!
Franta va ajuta Renault cu minim 5 miliarde euro (ajutor de stat, sa vedem ce zice Comisia UE), dar cu conditia ca fabrica sa produca "made in France".
Li s-a cerut sefilor Renault sa nu mai inchida nici o sectie de productie in Franta si sa produca cat mai mult in tara si mai putin in alte tari.
O cerinta franceza in completa contradictie cu regulile UE de concurenta loiala, dar care va fi trecuta cu vederea din cauza pandemiei.
Conditiile guvernului francez lovesc indirect in Romania, acolo unde productia Renault e cea mai rentabila din grup (marca Dacia se vinde foarte bine peste tot in Europa).
In consecinta, Renault nu se va mai extinde in strainatate si va pune accent pe productia "nationala", potrivit unei doctrine lansata de un fost prim-ministru al Frantei si numita "patriotism economic".
Adaugati la asta si faptul ca e normal sa nu se mai extinde productii de masini "clasice", cu moatoare termice, viitorul va insemna mult mai multe masini hibride si cele electrice 100%.
Dacia are in proiect un model electric, vom vedea daca si cand va fi definitivat si va intra in productie in Romania.
Guvernul PNL e unul "national liberal", sper sa faca tot ce e necesar pt ca orice poate fi produs in Romania la calitate buna si pret rezonabil sa fie produc aici, cu ajutor de stat pt locurile de munca, subventii, reguli de export, etc.
Cu cat cumparam mai multe produse romanesti (corect facute, pt a incuraja calitatea, nu orice) cu atat ne ajutam pe noi insine ca tara, ca societate, ca indivizi care vor un stat mai stabil si mai puternic.
Mai cumparam anul asta frigidere, aragaze sau case???
Cred ca se amana pana la anul si multa sanatate,,,
Macar daca am merge sa studiem in loc sa cheltuim banii in mall...