Asociația producătorilor de vehicule cu motor din UK, The Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), a anunțat vineri: „Producția britanică de automobile a scăzut cu 99,7% în aprilie, cu 197 de vehicule fabricate, din cauza pandemiei coronavirus care a provocat închiderea fabricilor. Doar 197 de mașini de lux, premium și sport au ieșit pe porțile uzinelor, modele care fuseseră asamblate în luna anterioară și care au mai necesitat doar unele operațiuni de finisaj”.

Foto:

SMMT prognozează că producția anuală din UK va fi cu un milion de unități mai mică în 2020, ceea ce dacă se va adeveri va însemna un volum mai mic decât în vârful marii recesiuni din 2009 și cu o treime sub cel prognozat în ianuarie, înaintea crizei sanitare.

În vreme ce cei 168.000 de angajați din industria auto încep să revină la lucru, SMMT consideră că reluarea treptată a activității uzinelor și măsurile de distanțare socială pot duce la o scădere cu 400.000 de unități față de prognoza din ianuarie și spune că aceasta ar însemna o pierdere de 12,5 miliarde de lire pe ansamblul industriei.

Scăderea producției este cauzată parțial și de faptul că mulți producători s-au concentrat pe fabricația de echipament de protecție a personalului (EPP), ca mănuși medicale și viziere pentru cadrele medicale. SMMT spune că producătorii de automobile au făcut 711.495 de piese EPP, pe lângă ventilatoare high-tech în cadrul Ventilator UK Challenge Consortium.

Șeful executiv al SMMT, Mike Hawes, a spus: „Uzinele britanice de automobile fiind în conservare în aprilie, datele nu sunt surprinzătoare, dar scot în evidență provocările imense cu care se confruntă industria, care a avut venituri efective zero luna trecută. Producătorii încep să revină într-o lume foarte nesigură după închiderea prelungită, așa că avem nevoie ca guvernul să lucreze alături de noi pentru a accelera revenirea acestui sector fundamental de puternic, a stimula investițiile și a proteja locuri de muncă”.

În această lună, SMMT a anunțat că doar 4.321 de mașini au fost înregistrate în aprilie, cel mai mic număr lunar după 1946. În aprilie 2019 se vânduseră 161.064 automobile.

În Statele Unite, General Motors, Ford și Fiat Chrysler au repornit fabricile acum aproape două săptămâni după o oprire totală pentru a lupta cu pandemia coronavirus. (Market Insider)