​Dacia se află într-un an greu, dar și memorabil, fiindcă vânzările europene au scăzut cu 40%, dar compania a anunțat și că va lansa un model electric. Acum, Dacia lansează oficial și noile generații ale modelelor Logan, Sandero și Sandero Stepway, iar momentul este unul special. Mașinile utilizează o platformă tehnică mai modernă din grupul Renault, dispar din gamă motorizările diesel la aceste modele, designul este ameliorat și Dacia speră să atragă și clienți mai tineri. Mașinile vor ajunge în showroom-uri cel târziu în noiembrie.

Noile Dacia Sandero, Sandero Stepway si LoganFoto: Hotnews

Dacia trece printr-una dintre cele mai mari perioade de modernizare din istoria mărcii. Compania va prezenta în câteva luni prima sa mașină electrică, iar acum a prezentat noile generații Logan și Sandero care arată mai modern și sunt pe o nouă platformă, CFM-B, cea folosită de modelele Clio și Captur de la Renault.

Click pentru a mări fotografia

Anul trecut a fost cel mai bun pentru Dacia, cu vânzări record de 736.000 de unități în lume, dintre care 581.000 în Europa. 2020 nu putea fi mai diferit, fiindcă la opt luni vânzările au scăzut cu 40% în UE, iar cota de piață a mărcii s-a diminuat și ea, de la 4,3%, la 3,8%. Scăderea mărcii a fost peste media totală a pieței care s-a situat la -32%. Va fi primul an de scădere după șapte ani consecutivi de creștere.

În 2004, când se lansa Logan, Dacia vindea sub 70.000 de mașini, în 2008, anul lansării Sandero, vânzările depășeau 100.000 în Europa, iar pragul de 250.000 era depășit în 2020, anul lansării Duster. Anul acesta vânzările europene vor ajunge în cel mai bun caz probabil undeva pe la 450.000 de mașini.

Foto HotNews.ro

Vestea bună pentru Dacia este că noul CEO Renault, Luca de Meo, este foarte interesat de marca Dacia, vede un potențial uriaș de dezvoltare și îi dă în cadrul grupului o autonomie cum nu a avut niciodată.De Meo vrea ca Dacia să aibă o imagine mai cool, dar nu vrea să se depărteze de filozofia mărcii.

Dacia a avut succes fiindcă mașinile sale sunt cu câteva mii de euro mai ieftine decât concurența, au doar dotările esențiale în versiunile de bază și marca nu a avut probleme de fiabilitate. Și prețurile au crescut cu timpul: spre exemplu, acum în multe țări cel mai ieftin Sandero este în jur de 8.300 de euro, iar cea mai scumpă variantă de Duster trece de 20.000 de euro (TCe 150 4X4 cu maxime dotări). S-a abandonat de mult timp ideea mașinii de 5.000 de euro, fiindcă în Europa a astfel de mașină nu ar putea respecta normele de poluare și de siguranță.

Interiorul unui Logan cu maxime dotări . Click aici pentru a mări poza

Dacia este nevoită însă să modernizeze designul fiindcă și cumpărătorii cer asta, la fel cum cer și mult mai multe opțiuni și tehnologii, fiindcă industria s-a schimbat mult în ultimul deceniu și șoferii s-au obișnuit să aibă camere video în bord sau să-și sincronizeze telefonul cu sistemul mașinii. Pentru Dacia situația este complicată fiindcă trebuie să facă modernizările, dar fără a crește mult prețurile, fiindcă ar scădea marja de profit. În plus, marca trebuie să rămână diferită față de brandul Renault în cadrul grupului.

Descrierea de mașină ”low-cost” a fost de ani buni abandonată de Dacia, fiind considerată peiorativă, iar locul ei a fost luat de ”smart buy” sau ”achat malin” cum spun francezii. În cuvintele celor de la Dacia, marca a devenit sinonimă în Europa cu ceea ce înseamnă o ”achiziție rațională” cu o strategie client care a avut în centrul ei ”simplitatea, frugalitatea, dar acompaniate de un nivel de robustețe și fiabilitate”.

Dacia mai are un obiectiv cu aceste mașini: să atragă în medie clienți mai tineri, dar clar că nu va fi ușor.

Cei de la Dacia spun că Sandero este în câteva țări europene cea mai vândută mașină pe segmentul persoanelor fizice, iar compania spune că se va axa în continuare pe retail și nu pe flote pentru rent-a-car sau școli de șoferi și că Dacia nu acordă discount-uri în cele mai multe țări europene.

Sandero este însă un model cu vânzări bune: de exemplu a fost luna trecută pe locul șase al celor mai vândute mașini noi în Europa, iar în 2019 s-au vândut 223.000 de Sandero pe continent, cea mai bună valoare anuală de până acum. Duster și-a găsit 220.000 de clienți în Europa anul trecut, iar Logan, peste 60.000.

Cea mai mare schimbare pentru noile Logan și Sandero ține de faptul că se renunță la vechea platformă B0 (care este deja învechită din punct de vedere tehnic) și s-a trecut la cea numită CMF-B utilizată deja pe Clio și Captur.

Cei de la Dacia spun că noua platformă aduce un șasiu mai rigid, un vehicul mai silențios și o direcție asistată electric, pe gama actuală fiind o direcție asistată hidraulic. Compania spune că folosirea acestei platforme tehnice a alianței permite adăugarea unui nivel de echipare modern (evident, în versiunile de top). Și la interior se schimbă multe: arhitectura planșei de bord este cu totul diferită. Ecranul sistemul multimedia este de sine stătător și amplasat pe partea superioară a planșei de bord, pentru a fi mai ușor de urmărit de către șofer.

Un alt semn că lucrurile s-au schimbat mult este și că berlina Logan NU va mai fi vândută în Europa de Vest, în afară de Spania, fiindcă acolo nu este cerere pentru ea. Logan berlină rămâne însă cel mai vândut model nou în România și rămâne bine vândută în țări precum Maroc sau Turcia. Trebuie spus că, dacă primul Logan a fost asemănat cu un dulap, Logan 3 este clar mai modern și mult mai puțin ”pătrățos”.

Vânzările Logan au totalizat 61.000 de unități în Europa anul trecut și, în timp ce Sandero și Duster au avut un an record de vânzări, Logan a fost departe de cel mai bun an din istoria sa (2009 când s-au vândut peste 100.000 de unități).

Click pentru a mări fotografia

La capitolul motorizări sunt patru variante, toate pe benzină, existând și posibilitatea de a alege cutie automată. Cele patru motoare sunt: SCe 65, TCe 90, TCe 90 CVT, TCE 100 ECO-G. Este prezentă. așadar, și cutia automată CVT (transmisie cu variașie continuă).

Un lucru important este că dispare diesel-ul din gamă. De ce? ”Am decis să renunțăm la diesel, cred că nu este o surpriză pentru nimeni. Tendințele europene în segmentul B sunt cât se poate de clare și dieselul a ajuns să aibă o pondere de sub 10%”, spune Ionuț Gheorghe directorul de marketing al Dacia. La Duster vor fi menținute însă versiunile diesel, existând cerere. Pe de altă parte, Dacia este foarte mulțumită de cum merg vânzările de mașini pe GPL în Europa, mai ales în sud, un exemplu fiind Duster pe GPL în Italia.

Ce este nou la interior ( o parte dintre dotări sunt disponibile în versiunile de vârf de gamă)

  • o nouă arhitectură electronică ce permite integrarea la bord a unor noi echipamente de siguranță și asistență pentru condus
  • mașina dispune de frânarea automată în caz de urgență, radar de parcare față + radar spate (și cameră de marșarier), detectorul de unghi ”mort” (prezent pe Duster) și apelul automat în caz de urgență.
  • La capitolul siguranță pasivă a crescut numărul de airbag-uri, de la 4, la 6 (șofer pasageri, laterale torace și laterale de tip cortină față spate)
  • Vor fi în oferta trei sisteme multimedia, două dintre ele cu ecran tactil de 8 inci (mărimea a crescut de la 7 inci). MediaNav va permite o replicare a telefonului via WiFi.
  • cartela ”mâini libere”
  • pornirea automată a farurilor și a ștergătoarelor
  • frână de mână electrică

Designul

Sunt multe diferențe față de generația a doua, iar la capitolul design a lucrat și studioul de la București și testele au fost realizate și la centrul tehnic RTR Titu. Cei de la Dacia spun că totul s-a schimbat la capitolul design, în afară de logo-ul mărcii.

.

Noul Logan este mai lung, are o ”siluetă complet redesenată. O serie de elemente estetice ale noului Logan se regăsesc și pe noile Sandero și Sandero Stepway, printre acestea figurând ”semnătura luminoasă” în formă de Y, ecartul redus între roți și pasajele acestora, precum și noul design al mânerelor de uși”.

Click pentru a mări fotografia

”Linia ușor descendentă a pavilionului, cu antena radio amplasată în partea din spate a acestuia, precum și efectul generat de îngustarea graduală a geamurilor laterale conferă vehiculului un aspect dinamic”, spune Dacia despre Logan 3.

Foto HotNews.ro

”Noul Sandero beneficiază pe de altă parte de un aspect robust pus în evidență de flancurile bine marcate și de pasajele roților generos dimensionate. Personalitatea mașinii este completată de profilul cu linii fluide, ale cărui repere vizuale sunt reprezentate de parbrizul mai înclinat și de noua formă a pavilionului, aplecat ușor spre spate.

Beneficiind de o gardă la sol cu 17 mm mai mare decât la Sandero, Sandero Stepway este descris de Dacia ca fiind ”model recreațional polivalent”. Din punct de vedere vizual, diferențele față de noul Sandero sunt de acum mult mai ușor de remarcat. Alături de ornamentele specifice dispuse deasupra proiectoarelor de ceață, noul Sandero Stepway beneficiază de o capotă a motorului cu bosaje proeminente, denumirea modelului fiind vizibilă sub forma unei monograme cromate amplasate în partea de jos a calandrului.

Foto Renault

Blocurile optice față și spate ale celor trei modele inaugurează noua semnătură în formă de „Y”a mărcii Dacia. Atât în față cât și în spate, blocurile optice sunt reunite de o nervură orizontală, care accentuează impresia de lățime mai mare a vehiculelor.

Ce spune Dacia despre interior

”Interiorul face un mare salt înainte pe toate planurile. Cele trei modele dispun de o planșă de bord care oferă o ergonomie mai bună și beneficiază de materiale noi și de calitate. Ambianța generală este mai modernă iar gradul de confort înregistrează un net progres datorită noului profil al scaunelor și posibilităților de ajustare a poziției la volan. Dacia propune, totodată, un nou sistem Media Control care permite utilizarea radio-ului și a navigației direct pe smartphone-ul instalat într-un locaș aflat în partea superioară a planșei de bord. Acest sistem este completat pe versiunile superioare de sistemele Media Display și Media Nav, care dispun de un ecran specific pe consola centrală”.

Ce spune Dacia despre cele trei sisteme multimedia disponibile

Noile Logan, Sandero și Sandero Stepway sunt disponibile cu trei sisteme multimedia: Media Control, Media Display și Media Nav.

În cazul sistemului Media Control, smartphone-ul poate fi așezat într-un locaș amplasat ingenios în partea superioară a planșei de bord. Situat astfel la îndemâna șoferului, smartphone-ul se poate transforma într-un sistem multimedia datorită noii aplicații gratuite Dacia Media Control și a unei conexiuni Bluetooth sau USB. Acest dispozitiv permite accesul ușor la radio, la fișierele muzicale, asigurând totodată preluarea și efectuarea apelurilor telefonice, ascultarea sau vizualizarea mesajelor, utilizarea aplicațiilor GPS și a multor alte funcții, precum recunoașterea vocală Siri sau Android. Pentru un plus de siguranță în timpul șofatului, comenzile radio sunt accesibile atât la volan cât și pe satelitul aflat în spatele volanului.

Foto Renault

Atât radio-ul cât și ascultarea fișierelor muzicale cu ajutorul prizei USB sunt disponibile și în cazul în care la Media Control nu este conectat un smartphone.

Echipamentul cuprinde două difuzoare, o conexiune Bluetooth și USB, și ecranul digital TFT de 3,5” amplasat între cadranele de bord, pe care sunt afișate și informațiile aparatului de radio.

Odată cu sistemul Media Display și cele patru difuzoare ale sale, consola centrală găzduiește de acum un ecran tactil cu diagonala de 8”, așezat în poziție înaltă și ușor înclinat către șofer, oferind astfel o mai bună vizibilitate și ergonomie. Interfața intuitivă dispune de conectivitate Bluetooth și este compatibilă cu sistemele pentru smartphone Android Auto și Apple CarPlay. O nouă comandă asigură accesul la reglajele anumitor sisteme de asistență.

În fine, odată cu Media Nav, sistemul multimedia dispune de navigație și de conectivitate wireless pentru Apple CarPlay și Android Auto. Sistemul audio beneficiază în acest caz de 6 difuzoare.