Grupul coreean Hyundai - Kia își va dezvolta propria platformă pentru mașini electrice și propriul sistem de încărcare pentru acestea, planul fiind de a lansa în cinci ani 23 de modele electrice ale mărcilor Hyundai, Kia și Genesis. Grupul care vrea să ajungă să vândă un milion de mașini electrice în 2025, spune că noua platformă va permite și lansarea de modele ce pot ajunge în 3,5 secunde de la 0, la 100 km/h, dar și modele cu autonomie de 500 km. Grupul a avut în ultimele luni probleme cu mașinile electrice și a fost nevoit să facă rechemări în service.

Hyundai Kona electricFoto: Hyundai Motor Co

Hyundai - Kia spune că noua platformă, în care se vor investi peste 500 milioane dolari, va permite reducerea cu până la 60% a numărului de componente și va duce și la creșterea cu 20% a autonomiei pentru mașinile ce vor fi lansate în anii următori.

Crearea propriei platforme este complicată, dar are avantaje: timpii de încărcare vor putea fi scăzuți, astfel încât la o stație rapidă mașina să poată fi încărcată la 80% din capacitate în 18 minute.

Grupul sud-coreean spune că platforma modulară denumită e-GMP va permite construirea de mașini de la clasa C până la MPV-uri de șapte locuri, iar cele mai rapide mașini vor putea atinge 260 km/h și vor ajunge în 3,5 secunde de la 0, la 100 km/h.

Modelele celor două mărci se vor diferenția prin design, iar primul model lansat pe noua platformă va fi Ioniq 5, un crossover de la Hyundai care va fi pe piață în 2021 și va urma un model de la Kia care va fi prezentat tot anul viitor, dar spre final.

Un model electric al mărcii de lux Genesis, probabil un sedan, va fi prezentat în 2021.

Surse: Financial Times, Reuters