​Dacia a adus în țară pentru scurt timp un exemplar din primul său model electric Spring, mașină ce va fi pusă la vânzare în primăvara lui 2021 în versiunea pentru servicii de car-sharing și în septembrie în versiunile pentru persoane fizice și pentru curierat. Spring este și primul model de clasă mini al Dacia, iar prețurile vor fi anunțate în februarie, dar probabil vor porni de la aproximativ 17.000 euro și vor trece de 20.000 de euro cu toate dotările, înainte de aplicarea subvențiilor. Nu se știe câte versiuni de echipare vor fi, dar numărul va fi mic.

Dacia SpringFoto: Vlad Barza / HotNews.ro

Click pentru a mări fotografia

Va exista, așadar, versiunea de retail (cea pentru publicul larg) și două versiuni de business (cea pentru car-sharing și cea de cargo. Cea pentru car-sharing, care vine prima pe piața, va permite montarea de sisteme de geolocalizare și va putea fi deschisă și cu smartphone-ul. Cea cargo, destinată ”micilor întreprinzători” are doar două locuri, iar bancheta spate este înlocuită cu un spațiu de depozitare total de 800 de litri și sarcina utilă este 325 kg.

Dacia nu a comunicat exact care vor fi versiunile de echipare și nici ce dotări vor fi în versiunea de bază. Totuși, varianta de car-sharing va avea o singură versiune de echipare care va dispune de o tapițerie specială, de sistemul Media Nav și de aer condiționat. Și varianta cargo va avea o singură versiune de echipare și va dispune de aer condiționat și jante de tablă cu capace.

La varianta de retail, destinată publicului larg, nu a fost comunicat încă numărul de versiuni de echipare, însă vor fi cel mult două.

Click aici pentru a mări fotografia

Date despre mașină

Preț: Probabil undeva în intervalul 17.000 - 20.000 în funcție de dotări și undeva între 8.500 - 11.000 euro după aplicarea subvențiilor. Prețurile vor fi comunicate în februarie

Țara de producție: China

Dimensiuni

Lungime : 3 734 mm

Lățime : 1 622 mm (1 770 mm cu oglinzile retrovizoare)

Înălțime : 1 516 mm

Ampatament : 2 423 mm

Gardă la sol gol : 150 mm

Motor

Motor electric 33 kW (44 CP)

Baterie : 26,8 kWh

Încărcare : AC până la 6,6 kW / DC până la 30 kW (opțional)

Autonomie : 225 km WLTP / 295 km WLTP City, poate scădea la sub 180 km la viteze mari sau pe vreme rece

Viteză maximă : 125 km/h

Printre dotări se numără acționarea electrică a geamurilor și oglinzilor, aerul condiționat, direcția asistată electric, dispozitivul Media Nav cu ecran tactil de 7 inci compatibil cu Android Auto și Apple Car Play. Există și cameră de marșarier și asistență la parcarea cu spatele, iar printre echipamentele de siguranță se numără frânarea automată de urgență (radarul amplasat frontal detectează obstacolele la viteze cuprinse între 7 și 125 km/h și avertizează conducătorul vizual și sonor, iar dacă acesta nu frânează sau frânează insuficient, mașina va frâna automat). Toate versiunile vor avea șase airbag-uri.