În Marea Britanie s-au înmatriculat 1,63 milioane de mașini noi anul trecut, piața fiind la cel mai scăzut nivel de după 1992 din cauza restricțiilor legate de pandemie și a faptului că o perioadă showroom-urile au fost închise. Mai mult, scăderea anuală de 29% este cea mai mare înregistrată de piața auto din Regatul Unit din 1943 încoace.

LondraFoto: Pere Sanz | Dreamstime.com

Estimările sunt că sectorul a pierdut 20 miliarde de lire sterline cifră de afaceri din cauza pandemiei, a incertitudinilor legate de Brexit și din cauza popularității tot mai scăzute a mașinilor pe benzină și motorină.

Cele mai vândute modele au fost Ford Fiesta, Vauxhall Corsa, Volkswagen Golf, Ford Focus și Mercedes Clasa A. Ford Puma, modelul produs la Craiova, a fost pe locul 9, cu peste 26.000 de mașini. La electrice au mers bine modele precum Tesla Model 3 și Volkswagen ID 3.

Nivelul de 1,63 milioane de mașini este mai mic și decât cel întregistrat de piața britanică în timpul crizei din 2008-2009 când piața a scăzut la sub 2 milioane de unități. Cei mai buni ani au fost 2016 și 2017, cu peste 2,5 milioane unități, arată datele SMMT.