Dacia Bigster
Dacia a arătat joi poze cu modelul de 4,6 metri lungime Bigster, un concept care dă indicii despre primul SUV de 7 locuri al mărcii și primul model de segment C. Părerile au fost împărțite la capitolul design: unii au spus că mașina este urâtă rău de tot, iar alții, la polul opus, că arată bine și este ”cool”.

Numele Bigster vine de la ”big Duster”, așadar un frate mai mare al primului SUV Dacia (lansat în 2010 și reînnoit puternic în 2017).
Bigster ar putea fi produs la uzina de la Mioveni unde este capacitate de producție, iar când va fi lansat putem estima că prețurile de pornire vor fi undeva pe la 16-19.000 de euro, dat fiind că vorbim de o mașină de mari dimensiuni. În versiunea hibridă și cu maxime dotări prețurile se pot apropia de 30.000 de euro.
”Am crescut prea mult, dar nu am devenit și mai buni”, spunea joi CEO-ul Renault, Luca de Meo, referindu-se la anii Ghosn când grupul Renault urmărea să-și crească puternic vânzările. Acum, sub conducerea sa, cuvântul de bază este raționalizarea și nu se mai urmăresc volumele mari, ci se dorește lansarea de mașini mai mari, mașini electrice și mașini la care marja de profit este mai bună.

Oficialii Renault au spus joi că vor ca prețul mediu de vânzare să crească la Dacia cu 30%, iar asta nu înseamnă că toate Daciile vor fi scumpite, ci că vor fi lansate modele mai scumpe care vor duce în sus prețul mediu de vânzare. Primul va fi Spring, model electric ce va costa de la aproximativ 17.000 de euro, iar Bigster va contribui și el la creșterea mediei. Rămâne de văzut și dacă, atunci când va fi reînnoit, și Duster va fi ceva mai scump.
Dacia va merge și la Bigster pe rețeta cu care a avut succes și în trecut: un raport bun calitate - preț și spațiu interior. Mașina va fi construită pe platforma CMF-B folosită pe un mare număr de vehicule din grup, de la Clio, până la Arkana. Evident că grupul va trebui să aibă grijă ca noul model să nu ”fure” din clienții mărcii Renault, astfel că se va lucra și la diferențiere.
Cum spunea un ziarist francez: Bigster este cu 12 cm mai lung decât un Renault Kadjar și ar trebui să coste cât un Renault Captur.
Cel mai mare model Dacia era MPV-ul Lodgy, lansat în 2012 și produs în Maroc, mașină de 4,5 metri lungime care nu a avut vânzări spectaculoase. Modelul produs la Tanger și-a găsit în 2019 aproximativ 28.000 de clienți în Europa, ceea ce înseamnă cam 5% din vânzările mărcii. Cel mai bun an a fost 2013, chiar după lansare, cu 33.000 de mașini, însă anul următor totalul a fost de 21.000. Modelul este disponibil în patru versiuni de motorizare, cu prețuri între 13.900 și 16.500 euro. Bigster va fi clar mai modernă decât Lodgy, va oferi mai mult spațiu interior și ar trebui să arate și mai bine decât Lodgy când va fi lansată.
Despre o Dacie de segment C se vorbește de aproape un deceniu, dar abia acum a venit momentul ca acest model să fie confirmat, ca parte a acestui plan de la Renault în care se pune accent pe vânzarea unor modele cu prețuri mai mari și cu caroserii mai mari, în ideea ca marjele de profit să fie și ele superioare.
Apropierea Dacia - Lada
În planul Renaulution mărcile Dacia și Lada au fost puse împreună, iar acest lucru i-a surprins pe mulți, iar pe unii i-a speriat, teama fiind că Dacia ar putea ajunge să fie subordonată mărcii Lada.

Cel mai recent exemplu este legat de Jean Philippe Salar, cel care a condus ani buni centrul de design din București: de la 1 ianuarie 2021 a devenit vicepreședinte director de Design pentru marca Lada în Rusia.


Însă Lada merge bine în Rusia unde are 20% din piață și, deși cota a scăzut mult față de acum 10-15 ani, ea rămâne foarte bună datorită unor modele precum Granta, Largus sau Vesta. În plus, dintre toate mărcile din grupul Renault, Lada a avut în anul pandemiei cea mai mică scădere a vânzărilor, 7%.
Marca are o rețea de 300 de dealeri în Rusia și urgența ține de modernizarea mai rapidă a gamei, iar francezii au anunțat joi că Lada va lansa patru modele noi până în 2025.
Lada se vinde bine și în alte țări din fosta URSS, dar, ca și Dacia în Europa de Vest, are o problemă în a atrage clienții tineri și această modernizare a gamei îi va prinde bine.
Ar fi aratat mult mai bine daca faceau un Sandero Stepway alungit de 4.5 metri. Cred ca singurul scop al masinii asteia e sa incapa 7 oameni si 2 porci.
Defapt suv ul o masina pt toate si buna la nimic! E doar o gaselnita de a stoarce bani de la oameni care nu se pricep la masini ,da' asta e alta discutie!
O masina care e cu caroserie monococa n are ce cauta in offroad! D'aia G-klasse ,defender ul, saz toyotele le vezi prin desert ca au sasiu!Vezi ce s a ales de pajero ca au renuntat la sasiu!
don`t quit your daytime job pleb :DDD
Lasand gluma deoparte, designul aduce foarte aproape de HUMMER EV, nu crezi?
Renault estecu un picior in groapa si ei vor sa scumpeasca masinile cu 30%....proasta alegere
Problema de baza este ca nu au mai vandut masini de dinainte de corona si scandall cu Ghosn i-a facut praf
Concluzia este ca banul conteaza
Sigla DC in schimb este meh. Spre deosebire de "D" si "C" din font, sigla are o linie dreapta in interior in loc de un unghi, asa cum este fontul din DACIA. Probabil pentru a nu o face sa semene cu o cheie fixa de mecanic. Dar arata rau... Si nu e coerenta cu fontul DACIA.
Mai lucrati la ea. Este pacat de fontul acela, extrem de reusit si potrivit marcii.
Nissan Navara vs Renault Alaskan vs Mercedes X Class. E aceeasi masina dar brandul si unele finisaje difera. Platforma, caroseria si motoarele insa sunt aceleasi.
Asa va fi si cu Dacia si Lada. Asa se reduc costuri.
De exemplu la Duster, daca ai pretentii de aer conditionat automat, sare pretul la 18.500 de euro. Si la 20-22.000 gasesti spre exemplu Hyundai Tucson, cu portbagaj de 600 L in loc de 400, cu look futurist, cu fiabilitatea Hyuday (mai prin toate clasamentele de fiabilitate pe primele 5 locuri la bataie cu Toyota). Sau alternativ Seat Ateca la 20.000 de asemenea,
Si atunci ma intreb cat va costa acest Bigstar ca sa aiba sens sa-l cumperi cu dotari de confort decente ca sa fie mai ieftim decat, sa zicem un Seat Taracco sau un Skoda Kodiac care se invart prin jurul a 27-28.000 de euro.
Pentru ca nustiu altii cum sunt, dar mie mi se pare usor aiurea sa imi iau SUV cu aer conditionat manual in 2021...
Tu ai cumpara o firma din R Moldova, de exemplu, unde statul sa-ti impuna ce si cum sa p[roduci si ce si cum sa vinzi?!?
Si avand in vedere volumul de vanzari as putea spune ca Renault a reusit sa faca o treaba OK...