În UE s-au vândut anul trecut peste 500.000 de mașini electrice. Diesel-ul a scăzut cu 32%, iar vânzările de mașini pe benzină, cu 37%. Cum stă România
2020 a fost dezastruos pentru piața auto în general, dar extrem de bun pentru mașinile electrice. Astfel, s-au înmatriculat în UE 538.000, cu 117% mai mult decât în 2019, iar în România creșterea a fost de la 1.506, la 2.837 unități. Cea mai mare piață a fost Germania, cu 195.000 de unități, urmată de Franța cu 111.000. Olanda a fost pe trei, cu 71.000, iar dintre țările non-UE, Norvegia și Regatul Unit stau cel mai bine, cu 76.000, respectiv 108.000 mașini electrice.
Au fost mai multe țări în care vânzările de mașini 100% electrice au crescut de peste trei ori, cea mai mare creștere fiind în Slovenia: de la 186, la peste 1.600.
În țările UE au scăzut drastic înmatriculările de mașini pe benzină, de la 7,5 milioane în 2019, la 4,7 milioane anul trecut, iar în România scăderea a fost de la 107.000, la 66.000, adică 39%. Două piețe europene au avut cele mai dure scăderi, de peste 45%: Croația și Ungaria. Cipru a avut declinul cel mai mic: 17%.
În Regatul Unit scăderea a fost de 38% la mașinile pe benzină, iar în Norvegia a fost de 49%.
La mașini diesel piața totală a scăzut de la 4,1 milioane unități, la 2.7 milioane, în timp ce România a avut un declin de 22%, până la 33.000 unități. Aici a fost mult mai mare variația între diversele piețe: Olanda a scăzut cu 60%, Portugalia și Suedia, cu 47%. Ungaria, de pe altă parte, a avut un declin de numai 11%, iar Cehia, de doar 13% la mașinile noi pe motorină.

INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Marian Popescu, Centrul de Integritate al Universității București, despre frauda de la Drept: „Numărul studenților e șocant / Când copiatul ca mod de a funcționa ajunge la facultate, partida e pierdută”
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?
Ce conteaza ca datorita poluarii creste numarul de boli respiratorii, mai ales la copii? Important e ca fiecare mosh sa-si permita o masina din pensia pe 2-3 luni.
care calculează amprenta _totală_ de carbon a unui autoturism.
Că, impresia mea de necunoscător e:
- la fabricarea mașinii (caroserie, motor, vopsea, sticlă, elemente, etc.) se cheltuiește majoritatea amprentei de carbon
- procesele industriale prin care se obțin aceste componente se derulează în mod tradițional, cu emisii imense de CO2
- consumul de carburant pe perioada reală de viață a vehiculului nu are o pondere zdrobitoare, ci moderată
- reciclarea bateriilor unei mașini electrice în condiții ecologice este foarte costisitoare
și nu în ultimul rând
- în majoritatea statelor (cu câteva excepții - Franța etc) energia electrică produsă are o amprentă de carbon ridicată, fiind produsă într-un mix/coș inclusiv prin termocentrale - arderi de cărbune - și deci CO2 masiv.
Per total, din punct de vedere al mediului, părerea mea e că în 2021 mașina electrică poluează cu CO2 sensibil mai mult decât un vehicul cu motor termic.
Sunt de acord că dacă nu pornim, nu realizăm nimic niciodată, dar azi, vorbesc de azi: un vehicul electric = poluant.
Cel mult poți argumenta că _mută_ poluarea din centrele orașelor în zone industriale, asta da!
Dar suma emisiilor de carbon este mai mare la EV.
Sunt real interesat de articole care să dezbată asta și să mă contrazică.
https://www.carbonbrief.org/factcheck-how-electric-vehicles-help-to-tackle-climate-change
are linkuri și către studii care afirmă că EV-ul nu ajută la nimic și sunt linkuri că studii care afirmă exact invers. Totul depinde de datele pe care le iei în considerare. E destul de lung, așa că pregătește-te.
Apoi tendinta generala este trecerea pe energii alternative. Sunt tari care subventioneaza consumatorii mici sa treaca pe solar si eolian. Mai nou inclusiv consumatorii industriali primesc astfel de subventii.
De exemplu Maroc, tara producatoare de autovehicule, ia mare parte din energia folosita industrial din padurea de panouri solare instalate la marginea desertului. In curand ar putea furniza si Europei astfel de energie. Davd Attenborough a scris o carte legata de asta, exemplul Marocului e in acea carte.
Revin la intrebarea ta, google, sunt foarte multe studii de ambele parti. Depinde cine le-a comandat. Dar ideea de baza e ca viitorul trebuie sa fie fara carbune si lemn ars.
dar daca nu esti cu "ardeti pe ruc toate masinile non-electrice" esti rau!
adevarul e ca sunt prea scumpe, oferta e mica si infrastructura e de tot kktu. sa nu mai vb. ca mie imi trebuie o masina maricica, deci ori imi vand ambii rinichi + inca 2-3 organe, ori imi iau i masina in care imi pu sotia pe capota!
de infrastructura si timpii de incarcare nu mai vb, cel putin in anumite tari.
si mai e o problema pe care multi o ignora: unu care nu merge mult cu masina (sub 10k / an) polueaza mai putin daca ar conduce o masina electrica, decat una normala (una normala decenta, nu un cazan din 95).
masinile electrice intra in mare parte la masini personale, deci exista riscul ca sa nu aiba chiar efectul dorit din cauza acestui fapt!
si eu imi doresc lipsa de poluare , dar masurile astea trebuie gandite, nu ne vine o idee (o singura idee ca tot veni vorba) si insistata pe aia pana murim.
de asemenea, atata timp cat china, india si alte tari (care polueaza mai mult decat europa, mult mai mult) nu dau 2 parale pe lupta anti-poluare, totul e inutil! Nu o sa se intample decat ca tarile anti-poluare sa aiba un nivel mai scazut, ATAT! Aerul nu se opreste la granita cu europa si zice: "bai astia nu polueaza, hai sa bagam numai aer curat aici si aerul mizerabil sa-l dam la chinez-, da-i dracu". Ma rog e mai complicat de atat, dar ideea e ca fara un eforct al TUTUROR tarilor din topul celor poluante, mare branza nu castigi prin masurile astea..
https://stiintasitehnica.com/masini-electrice-poluare-conexa/
Bottom line: masinile electrice polueaza, dar in mod cert mai putin decat cele termice. Si chiar daca e sa consideram ca toata energia electrica e produsa cu surse fosile, randamentul unei termocentrale e clar peste cel al unui motor termic, deci poluarea tot mai mica e.
2. Mutarea poluarii din orase in alte zone nu este de neglijat. Dimpotriva, va imbunatatii viata oamenilor si va reduce costurile cu sanatatea.
3. Productia de energie electrica este intr-adevar doar intr-o mica masura din surse regenerabile. Asta nu inseamna ca va ramane asa. UE isi doreste neutralitatea climatica si va face pasi in aceasta directie, cu tot lobby-ul facut de opozanti (a caror interese pari a le sprijini :)) Prin taxare, prin favorizarea tehnologiilor non-poluante, prin actiuni de prevenire si reducere a poluarii, directia este clara.
4. La fabricarea masinilor, indiferent ca sunt electrice sau nu, s-a luat si se iau in mod constant masuri pentru reducerea poluarii. Aici sunt normele EURO prin care poti sa observi progresele facute. Si aici, nu se va opri acest proces.
5. Nu a zis nimeni, niciodata, ca masinile electrice vor elimina complet orice fel de noxe. Nu, nu toata lumea vrea sa fie Greta si sa innoate peste Atlantic in chiloti de bumbac reciclabil. Important este directia in care se merge. Iar directia utilizarii combustibililor fosili este una care, desi a ajutat mult in progresul societatii, este depasita in acest moment. Ca societate, trebuie sa gasim alternative pentru a pastra mediul inconjurator propice si pentru generatiile urmatoare.
6. Romania este mult in urma cu infrastructura. Daca privesti situatia ca roman, da, suntem mult in urma si nu este neaparat eficient sa iti iei o masina electrica acum. Momentan suntem, si vom deveni si mai mult, groapa de gunoi a Europei. Toate rablele vor ajunge la noi.
2. Daca te gandesti la Bucuresti, principalele probleme sunt particulele de praf, fum din incinerari/centrale termice, noxe de la masini care au fentat ITP, aici intra si camionetele ADP care polueaza cat alte sute de masini Euro2/3 sau mai vechi. Ma indoiesc ca vor baga camionete electrice pentru strans gunoiul. Praful de pe jos il ridica si o electrica aproape la fel de mult ca una non-euro.
3. Productia de energie verde in Ro a intrat in linie moarta de vreo 7 ani, de cand a plafonat Ponta certificatele verzi. procentajul este in crestere pentru ca se produce mai putin la termocentralele din Oltenia dar IMPORTAM MAI MULT. Pana in 2019 balanta era pe 0, in ultimii 2 ani am importat la ore de varf puteri de 1.8GW adica mai mult decat pot produce cele 2 reactoare de la Cernavoda. Totul ca sa dam bine in statistici, sa fie procentul de carbune jos si sa cumpere prostimea electrice.
4. Cu noile norme Euro, in UE nu se va mai fabrica aproape nimic. Industria va fi rasa ca urmare a pretului mare la energie si a faptului ca nu va mai exista
1. unde ai vazut ca am zis ceva despre bateriile pe litiu? eu vorbesc despre masinile electrice, respectiv chiar am mentionat FCEV pe hidrogen, iar tu discuti discutii.
2. Nu, nu ma gandesc la groapa de gunoi a Europei. Poluarea aerului are mai multe surse, masinile fiind doar una dintre acestea. Schimbarea directiei catre energie verde este in toate directiile, nu doar masini electrice. Si productia de energie electrica sau energie in general se va schimba (de ex centrale termice geotermale pt incalzirile centralizate)
3. A intrat pe linie moarta pentru ca niste idioti au crezut ca statul va rascumpara certificate verzi la pretul initial, si se vor imbogati peste noapte. Ca dau un tun. Apoi, au inceput sa planga ca si-au dat seama ca investesc fara noima si ca certificatele nu vor fi rascumparate la banii la care se asteptau.
4. E ok, sa se fabrice cat mai putin si mai corect. Se va fabrica cat va fi nevoie. Reducerea consumului de energie e benefica trendului catre energie regenerabila.
5.
5.De acord. Banii trebuie sa fie cheltuiti pe retehnologizarea centralelor electrice si cresterea capacitatii de productie de energie verde, nu pe subventii pentru masini electrice (obiecte care tin de proprietatea privata). Potentialul eolian al Marii Negre inca nu este exploatat, foarte probabil il vor exploata altii inaintea noastra.
6. Rablele vor ajunge la noi pentru ca germanii fac regulile iar ei au nevoie constant sa-si schimbe masinile deci au nevoie de piata pentru cele uzate. Problema asta se poate rezolva printr-o simpla schimbare a legislatiei de inmatriculare masini SH de import. Cei care isi permit pisicute sau ursuleti sh la 8-10k euro, cu siguranta isi permit si logan nou fabricat in Ro dar Germania face regulile.
Infrastructura văd că începe să apară și ea, sper ca în 2 ani să pot renunța la PHEV-ul de acum și să trec la EV.
Asha ca... decoamdata, pentru cine nu vrea masina doar pentru oras si refuza sa foloseasca avionul pentru distante mai mari de 3-400 de km, PHEV-ul e o varianta mult mai buna.
cel putin nu in tarile in care venitu nu e pe la 30k+ pe an
pentru cei mai multi masina electriac e inca insuficient de matura si exagerat de scumpa.
also... la cat merg eu pe an (5k-7k de km) efectiv e mai putin poluanta masina pe benzina decat cea electrica!
mie tot bagatu asta pe gat al masinilor electrice mi se pare mai degraba ceva economic decat care sa rezolve cu adevarat problema poluarii
sa nu uitam ca in continuare energia electrica NU este predominant verde
sa nu uitam ca masinile personale polueaza relativ putin procentual fata de : transportul profesionist (unde e cam greu cu masina electrica), transport maritim, transport aerian, constructii (mai ales in tarile gen romania unde legea se respecta din 2 in 2), fabrici etc. bonus (ce-i drept pt romanica: arderi ilegale);
da stu, o sa fiu injurat, dar realitatea e ca masinile electrice NU sunt un "silver bulet", nici pe departe!
Calitati? Tinand cont ca are zeci de sisteme in pachetul de baza, de la pilot automat la ghidaj dupa linie, de la oglinzi incalzite la camera pentru parcare si altele, la 25000 euro e o masina foarte ok. Si merge parfum. E o placere sa o conduc. In plus, am vazut foarte multe modelul asta in oras si o buna parte erau anul trecut cu numere rosii :)
Full electric era peste buget si, in plus, locurile de incarcare nu sunt atat de multe. Iar momentan nu imi pot face unde stau unul.
2. Nu vad cum ti-a dat tie la calcul cum ca la 7k km/an masina electrica e mai poluanta
3. Energia electrica nu e predominant verde, dar in romania e 25% verde si procentul creste constant. Si... energia electrica produsa de o termocentrala are randament mult peste ce stie sa faca motorul termic, deci chiar si cu energia electrica produsa 100% termic, tot iesi in avantaj. Ca sa nu mai spun ca una e sa poluezi in Bucuresti, alta e sa poluezi undeva pe camp, unde e o termocentrala.
4. Transportul auto personal polueaza la greu, nu e neglijabil cum zici tu.
5. La arderile ilegale iti dau dreptate, e frustrant sa dai 10k eur bonus de masina electrica si sa nu prinzi niste tuciurii care ard cabluri la marginea orasului (si nu ma refer doar la Bucuresti) saptamanal.