​Volkswagen și Microsoft au anunțat joi un parteneriat pentru dezvoltarea de software pentru mașini autonome și conectate, amplificând modul în care cele două companii colaborează, după ce în 2018 demaraseră un parteneriat în domeniul cloud-computing. Microsoft a adăugat recent în lista colaboratorilor un alt partener din industria auto, investind în compania Cruise deținută de General Motors.

Bord de VW ArteonFoto: Volkswagen

Noua divizie software a Volkswagen va construi o platformă de cloud împreună cu Microsoft și parteneriatul va face ca update-urile să fie mai simplu de făcut și diverse noi opțiuni pot fi adăugate ”over the air” mai repede pe mașini.

În stilul Tesla, spre exemplu, vor putea fi adăugate printr-un simplu update mai multe capabilități de condus autonom.

Ca parte a acestei înțelegeri, primele teste cu o flotă de vehicule conectate vor fi făcute în acest an, iar producția va începe în 2022.

Volkswagen va investi 27 miliarde euro în domeniul dezvoltării software până în 2025 și entitatea "Car.Software" va ajunge să aibă 11.000 de angajați și va lucra la dezvoltarea ”VW OS”, sistem de operare care va fi prezent pe toate mașinile conectate ale grupului.

Tot până în 2025 VW își propune ca ponderea soft-ului dezvoltat ”in house” să crească de la 10% în prezent, până la 60%.

Alianțele dintre companiile auto și cele tech s-au înmulțit în ultimii ani pentru că soft-urile pot ameliora experiența condusului și pot îmbunătăți siguranța.