​Infrastructura de încărcare pentru automobile electrice a ajuns la o oarecare maturitate în 2021, în România. Cei care utilizează o mașină electrică au la dispoziție stații mai multe ca niciodată. E drept, încărcările gratuite aproape au dispărut complet, iar prețurile pentru 1 kWh sunt de la simplu la triplu. Iată o radiografie a infrastructurii de încărcare pentru mașini electrice în România, în 2021.

Port incarcare EVFoto: Volkswagen

În acest moment România poate fi parcursă din orice punct în orice punct cu o mașină electrică cu autonomie medie măcar 150 km. Stațiile de încărcare sunt mai bine distribuite de-a lungul drumurilor României, după cum se poate vedea și pe PlugShare.com.

Furnizorii de servicii de încărcare sunt tot mai diverși.

La nivel național sunt circa 300 de amplasamente unde poate fi încărcată o mașină electrică. Media este de 3 puncte de încărcare într-un loc/amplasament. Adică suntem undeva la 900 de puncte de încărcare în România, în 2021.

În interiorul acestor cifre avem, desigur, locuri în care există un singur punct de încărcare. Dar și locuri în care pot fi încărcărcate 5-10 mașini electrice simultan (hub-uri de încărcare).

Citește articolul complet pe 0-100.ro