Informația pe scurt:
- La nivelul UE, dieselul reprezinta 42% din întregul parc auto, în timp ce în România, mașinile pe motorina aveau in 2019 aproape 43% din parcul auto. Sunt peste 100 de milioane de mașini diesel în UE, ponderi mari fiind în Franța, Austria, Croația și Irlanda.
- În Grecia și Olanda dieselul are cea mai mică pondere în parcul auto total, sub 15%. La capitolul mașini noi, înmatriculările de diesel-uri au scăzut cu 32% anul trecut în UE, iar spre final cota de piață a ajuns la sub un sfert din totalul mașinilor.
- Multor șoferi le plac mașinile diesel. Sunt plăcute la condus, consumul este mai mic, cuplul este mai mare și în unele țări taxele sunt mai reduse datorită emisiilor de CO2 mai mici.
- Mai multe studii au arătat în ultimii ani că emisiile de la mașinile diesel sunt foarte nocive și guvernele au fost îndemnate să ia măsuri. Constructorii auto au spus că diesel-urile moderne sunt extrem de ”curate” și că nu ar trebuie „penalizate” prin taxe mari sau interdicții.
- Câteva orașe europene au interzis accesul mașinilor diesel vechi în unele zone. Între 2024 și 2026 interdicțiile se vor generaliza pentru diesel-uri în orașele mari din Europa Centrală și de Vest.
- În piață sunt, de la an la an, tot mai puține motorizări diesel în ofertele dealer-ilor de mașini noi și tot mai multe mărci scot de tot dieselul din oferta comercială. La second-hand trei sferturi dintre mașinile scoase la vânzare în România au motor diesel.
- Este clar că mașinile diesel nu au cum să dispară total, însă cota lor va scădea și poate ajunge pe piața mașinilor noi de la 25-27%, la sub 10% în câțiva ani. Constructorii nu mai investesc în motoare diesel noi știind că aceste mașini nu prea au viitor.
”Mașinile diesel sunt terminate. În câțiva ani vor dispărea. Tehnologia aceasta este de domeniul trecutului”. Sunt spusele fostului comisar european Elzbieta Bienkowska, care făcea aceste declarații în mai 2018.
Rar o declarație din domeniul auto a fost atât de controversată, mai ales că multor șoferi le plac aceste mașini și nu le văd ca fiind de domeniul trecutului.
Pe șoselele din UE sunt peste 100 de milioane de mașini diesel. Într-o utilizare obișnuită, mașinile turbo diesel sunt mai economice și mai plăcute la condus decât cele pe benzină de putere similară. Acest lucru se întâmplă în principal deoarece cuplul motor este mai mare la un motor diesel și pentru că maximul de performanțe este dat la turații mai joase – adică în zona de turație în care oamenii folosesc cel mai mult mașinile, de obicei.
Dar, dacă în 2013 - 2014 părea că dieselul este de neoprit, în ultimii 2-3 ani tot mai multe companii auto anunță că renunță la versiunile diesel sau că le împuținează. În toamna lui 2020 Dacia a anunțat că noile Sandero și Logan nu vor mai avea variante diesel. Mai mult, mărci precum Bentley și Jaguar au anunțat că vor avea în gamă doar mașini electrice peste mai mulți ani. Cel mai recent anunț a venit de la Ford Europa care din 2030 va vinde doar mașini electrice în Europa. Mesajul transmis a fost cât se poate de clar.
Mașinile diesel in Europa și în România
La nivelul UE, dieselul reprezinta 42% din întregul parc auto, în timp ce în România, mașinile pe motorina aveau in 2019 aproape 43% din parcul auto.
Ei bine în 2015 ponderea dieselului era de 37% în România. In Franța, 64% dintre mașini erau diesel (59% în 2019), în Spania 56% (59% în 2019), în Germania 32% (la fel ca în 2019), iar in Marea Britanie, 35% (39% în 2019).
În România sunt în circulație aproximativ 8,5 milioane de autoturisme, dintre care 3,5 milioane sunt pe motorina. La autoutilitare, dieselul domină peste tot în Europa.
Țări europene unde parcul auto are peste 60% mașini diesel:
Lituania și Letonia
Țări europene unde parcul auto are peste 50% mașini diesel: Franța, Austria, Croația, Irlanda, Luxemburg, Portugalia, Spania
Țările europene cu cea mai mică pondere a dieselului la autoturisme: Grecia (8%), Olanda (14%), Finlanda (28%), Elveția (30%), Danemarca (31%).
În șase ani s-a schimbat totul
În UE, 53% dintre mașinile noi vândute în 2014 au fost diesel, iar în 2020 ponderea dieselul-ui era de 28% pe tot anul și de 25,4% în ultimul trimestru. În 2016 dieselul avea 49%, un an mai târziu scădea la 44% și în 2018 ajungea la 39%, pentru ca un an mai târziu să scadă cu alte 9 puncte procentuale.
În UE s-au vândut anul trecut cu 32% mai puține mașini diesel decât în 2019, ceea ce înseamnă 2,77 milioane, față de 4,1 milioane.
La vehicule comerciale ușoare, 89,5% din parcul auto din UE este diesel, în România ponderea fiind 82,7%, la fel ca și în Cehia. Mai mică este ponderea motorinei în Polonia, 66,7%, dar în Germania este 93% și în Spania, 94%. Irlanda are cea mai mare pondere a diesel-ului: 98%, împreună cu Portugalia (99,2%)
În România dieselul a avut în 2014 56,5% din piața mașinilor noi si 53,5% în 2015, iar în 2019 și 2020 a scăzut la 26-27%. Cele mai cumpărate modele diesel sunt Duster și Logan de la Dacia, Skoda Octavia, Volkswagen Passat, Dacia Sandero, Peugeot 3008, Skoda Kodiaq și Volkswagen Tiguan.
Piața second-hand, care a avut un 2020 foarte bun, este dominată de mașinile diesel: datele Autovit.ro arată că trei sferturi dintre mașinile care au fost scoase la vânzare anul trecut erau diesel, iar cele mai ieftine erau mașini de sub 1.000 de euro, de aproape 20 de ani vechime și cu peste 300.000 km. Patru mărci se regăseau în 75% dintre anunțurile pentru mașinile pe motorină: Volkswagen, BMW, Mercedes-Benz și Audi.
Dieselul, presat în Europa la toate nivelurile
A trecut vremea în care dieselul era lăudat ca fiind un „carburant curat” și studii aprofundate au arătat că în ciuda emisiilor de CO2 mai scăzute, a consumului mai redus și a cuplului forte, aceste mașini emit alți agenți poluanți în cantități mari, spre exemplu oxidul de azot care poate cauza probleme respiratorii grave.
Un studiu de acum câțiva ani al Organizației Mondiale a Sănătății a încadrat emisiile diesel în categoria substanțelor cancerigene. Alte studii au arătat că emisiile de oxizi de azot ale unor mașini diesel cu motoare mici sunt de câteva ori mai mari decât cele ale unor autobuze sau ale unor camioane.
Asociațiile de mediu acuză companiile auto că nu investesc suficient în tehnologie pentru ca emisiile de noxe ale diesel-urilor să fie mai mici. Companiile auto au fost catalogate ca fiind arogante de unele voci mai radicale.
Pe de altă parte, constructorii auto au spus ani de zile că mașinile pe motorină sunt "demonizate" pe nedrept, deși niciodată nu au fost mai ecologice. Aceste companii sunt supărate pentru că 15 ani au fost încurajate să investească în diesel, iar din 2015 li se tot spune că trebuie să schimbe totul.
În acest context sunt voci care spun că se insistă foarte mult pe mașinile electrice și că prea sunt ”băgate pe gâtul consumatorilor”, deși sunt încă scumpe, autonomia este mică încă și modul în care sunt produse nu este prea ecologic. În multe țări europene mașinile full-electrice se vând cu subvenții de câteva mii de euro, fiindcă altfel ar fi extrem de scumpe.
Scandalul Volkswagen din 2015 a pus dieselul într-o lumină și mai proastă și a determinat în unele țări urgentarea măsurilor împotriva acestor mașini. Pentru posesorii de diesel-uri au apărut tot mai multe interdicții (spre exemplu nu mai au acces în centrul unor orașe dacă au mașini mai vechi pe motorină).
Franța, Marea Britanie, Olanda și Norvegia sunt țările europene cu cele mai radicale planuri de "curățare" a străzilor de diesel. Între 2030 și 2040 în mai multe țări europene vor mai putea fi înmatriculate DOAR mașini electrice, ceea ce va schimba mult peisajul pieței auto.
Este greu de spus exact câte modele noi NU vor mai avea versiuni diesel în Europa, dar estimările indică 20 de modele auto care nu vor mai avea în showroom-uri variante pe motorină în acest an. Printre ele se numără Volkswagen Polo, Renault Scenic, Nissan Micra sau Honda Civic.
Tot în 2021 se estimează că vor fi lansate peste 20 de modele full-electrice noi, inclusiv Dacia Spring.
Spre exemplu, în Regatul Unit numărul total de variante diesel de la toate mărcile s-a înjumătățit în cinci ani, cele mai mari scăderi procentuale fiind la mărcile Renault și Mini.
În 2015 pe piața germană peste jumătate dintre mașinile Fiat 500L vândute erau diesel, în timp ce în 2019 ponderea a scăzut la sub 8%, iar dacă în 2015 peste o treime dintre mașinile Audi A1 vândute erau pe motorină, acum ponderea este zero.
Evident că presiunea este simțită și de producătorii auto care trebuie să facă modificări și același lucru este valabil și la furnizorii de componente. Sunt cazuri în care uzine auto care fabricau motoare diesel se transformă în uzine care produc pentru mașini electrice, dar cum aceste motoare au mai puține componente, este nevoie și de mai puțini angajați.
În 2016 se estima că ponderea dieselului în vânzările de mașini noi în UE va scădea în 2020, spre 35%, (față de 53% în acel moment). Scăderea a fost și mai puternică de atât, iar 2021 poate duce dieselul la o pondere de 20-23% din piața mașinilor noi, hibridele și electricele urmând să aibă mai mult.
Este clar că dieselul nu are cum sa dispară din piață total, însă declinul va continua și în 2030 mașinile diesel pot deveni extrem de rare, cu o cotă de sub 10% din piața mașinilor noi. Nu trebuie uitat că flotele de autoutilitare și de autobuze sunt alcătuite aproape în totalitate din diesel-uri și ar fi imposibil ca aceste vehicule să fie scoase rapid din circulație.
Se vor lansa furgonete electrice și se discută și de utilitare mai mari, însă dieselul va continua să domine această piață mult timp de acum înainte.
Este putin important sau chiar deloc ce cred consumatorii. Ecodictatura UE a decis ca electricele sa fie bagate pe gat subventionate din banii tuturor deci cui nu-i place poate merge in Rusia
Nu conteaza ca diesel-ul este mult mai daunator sanatatii miilor de oameni pe langa care treci cand te plimbi comod prin oras?
Libertatea ta se termina cand le faci rau celorlalti. Sper sa inceapa sa bage taxe de poluare cat mai repede in orase pentru ca sanatatea tuturor e mai importanta decat lacomia unora.
O masina cat de cat buna cost noua minim 20000 euro.Sub aceasta valoare cumperi un trocarici cu tablețică in bord!Un golf decent pleaca de la aceasta suuma cu o motorizare modesta de 1,6 tdi.un golf de 2.0 tdi e cam 24000 euro.Prea multi bani pt o tara ca romania unde drumurie sunt proaste iar autostrazile lipsesc cu desavarsire.plus ca in vacanta in romania nu prea ai oe unde sa te duci ca n ai ce sa faci.
Daca te referi la cazane nu cred ca te contrazice cineva...Dar noi comparam mere cu mere, adica ce se fabrica acum (sau macar in trecutul recent -Euro6 e din 2014).
Si la fel cu poluarea; ultima oara cand s-a facut analiza comparativa era mai mare in Brasov si Cluj decat in Bucuresti.
Adu argumente daca vrei sa demonstrezi ceva, nu mai eticheta.
Puteam sa iau pe benzina, costa cu 3000 euro mai putin la aceleasi dotari iar dealer-ul neamt mi-a facut calculul ca la cam cat merg, din consum nu amortizez diferenta. I-am raspuns ca am vazut masina pe benzina arzand si ca nu as vrea in caz de accident sa traiesc experienta asta.
Mi-a dat dreptate.
Am 125000 km cu ea acum, mototul merge exceptional, schimbat o singura data placutele de frana la 100 000 km cu tot cu discuri si cam atat. Nicio problema la ITP.
Urmatoarea masina (daca mai apuc) va fi numai electrica. Nu ma incurc cu hibrid din motivul mentionat mai sus!
Eu cred un PHEV cu bateria protejata inspre partea interiora a masinii e mai sigur decat electricele cu bateria mare.
Daca masina electrica arde, cu siguranta ca la fel arde si o masina hibrida care tot o masina electrica este, cu baterii reincarcabile + un motor pe benzina!
La Autohaus-ul de la care mi-am luat eu masina imi atrasese atentia un Toyota hybrid Prius second hand, la vreo 3 ani si cu relativ putini km (vreo 60-70 de mii) si la un pret mult mai mic. Dar acelasi dealer-ul neamt mi-a atras atentia ca peste putini km va trebui sa-i schimb bateriile, ceea ce ma va costa cam 6000 euro!
2. Masina ta are toate sansele sa faca parte din linia de modele impilcate in dieselgate.
3. La ITP nu se descopera decat probleme majore si asta daca se doreste. In cazul tau masina practic nu a indeplinit niciodata normele de poluare deci ce sa mai discutam.
4. Stai linistit ca apuci. Dupa 120.000 incep sa pice piese pe masina. Nu-s nici pe departe asa de fiabile ca si cele Euro4 iar electricele sunt departe ca infrastructura.
problema e ca vom ramane in romania cu vreo 5 milioane de masini diesel VECHI, cotete pe roti
Diesel o sa se tot fabrice si o sa fie cumparat
Vom vedea acum cate vanzari va avea Dacia care din pacate au modele frumoase dar submotorizate si lipsite de Diesel!
La fel si la VW polo sau Skoda Fabia ,am senzatia ca nr de modele noi a scazut fiind lipsite de Diesel!
Cei care ar fi vrut unul din aceste modele s au orientat ori spre S scala pt ca e ceva mai mare si are Diesel ori spre o masina rulata!
Cine dracu' da bani pe o masina cu motor de motocositoare ,gurmanda si lesinata cu cilindree de nici 2 beri?!
Personal in romania mi se pare prostie curata sa cumperi masina noua! Inseamna sa ti bati joc de munca ta!
Studii recente arată că pentru un 1 kWh de baterie produs, se elimină între 61 Kg și 106Kg de CO2 în atmosferă. Luăm cazul cu 106 Kg (worst case) și zicem că EV_ul are baterie de 50kWh. Asta înseamnă 5300 Kg de CO2. Arzând 1L de benzină elimini 2.3 Kg de CO2. Asta înseamnă că tre să arzi 2300L de benzină ca să balansezi producția bateriei de la o electrică. La un consum de 6L/100km (rezonabil... nu mă luați cu 4L/100km, alea sunt povești de adormit copiii), ar înseamna că parcurgi 38.000km. De unde scoateți 300k km e dincolo de înțelegerea mea. Ăsta e calcul de șervețel. Nu pun la socoteală cât CO2 se elimină când produci benzina/motorina, nu pun cât CO2 produci când faci motorul cu ardere internă, etc.
Mașinile bazate pe H sunt "dead on arrival". Au nevoie de baterii (doar pilele electrice nu au putere suficientă). Producția de H necesită consum enorm de energie, etc. etc. Nimeni nu mai marșează pe hidrogen. Nici măcar Toyota.
Masina mea, PHEV cu baterie de 10KWh, o incarc de la priza in garaj la 3.7 KWh peste noapte odata la 2 zile. Imi ajunge pentru 25 de km parcursi iarna si 45 vara.
Poti merge cu o masina absolut banala diesel 800-900 de km fara sa fii nevoit sa alimentezi. Si, cand ai nevoie de alimentare, intri in prima benzinarie din cam orice asezare umana din continentul asta, chiar si in ultimul sat din Bulgaria, Romania sau Albania, si faci plinul in 3-4 minute. Si te costa 50-60 de euro.
Sa imi arati si mie masina electrica sau pe benzina care iti permite sa faci asta ACUM. Oamenii care isi cumpara diesel nu sunt toti nebuni.
P.S. Eu nu am diesel :).
Ce e drept pe autobahn in De, la 170-180 Km/h consuma cca 7,7 l/100km.
Place pentru că e ieftin pentru unii, dar ne furăm căciula pentru că plătim toți cu plămânii.
Diesel poate pe autostrăzi; în orașe le miroși la semafor.
Un amarat de benzinar in 3 pistoane de un litru consuma peste 10 in ora .Un diesel de 1,9 sau 2.0 consuma in oras 8,5-9.
La Diesel in afara de ulei si filtre nu schimbi nimic in 120000 km(pana ka schimbul distributiei) .benzinarele au bujii care tre schimbate regulat , dupa ceva timp garniturile de pe supape imbatranesc si incep sa consume ulei! Un motor pe benzina devine placut de la 2litri in sus si asta doar daca e turbo.(adica motor de generatie noua)
Multa lume nu va renunta la Diesel.Motoarele rezista sute de mii de km.Tocmai de asta e asa mare disperarea de a scoate dieslul din fabricatie.