În ianuarie s-au vândut în UE 840.000 de mașini noi, scădere de 26% față de acum un an, fiind cel mai slab ianuarie din 1982 încoace. Cel mai vândut model auto a fost Toyota Yaris, urmat de Peugeot 208 și Dacia Sandero, iar vânzările modelului Ford Puma fabricat de Craiova au crescut cu 72%. În ianuarie cota SUV-urilor pe piața din UE a atins un nivel record de 44%, în timp ce în ianuarie 2016 era de 26%, iar doi ani mai târziu era 33%, arată datele JATO.

MasiniFoto: Pictura | Dreamstime.com

Ianuarie a fost specială prin faptul că liderul obișnuit Volkswagen Golf a fost abia pe patru în topul celor mai vândute mașini, iar Toyota Yaris a fost pe unu, cu 18.000 de unități și o creștere de 3%. Pe trei a fost Dacia Sandero, cu un avans de 13%, contând faptul că acum câteva luni a fost lansată noua generație. În top 10 au intrat și modele precum Volkswagen T-Roc și Fiat Panda.

Clasamentul se va schimba cu siguranță pe parcursul anului.

Cel mai vândut SUV a fost Peugeot 2008, cea mai cumpărată mașină de lux a fost Mercedes Clasa E, iar la clasa medie, BMW Seria 3 a depășit Passat și Clasa C. La MPV-uri conduce Volkswagen Touran, iar la mașini sport cel mai bine se vinde Porsche 911.

Bine a mers și Ford Puma ”de Craiova” care a crescut cu 72%, alte modele care au crescut fiind Ford Kuga, BMW X3, Mercedes GLA, Suzuki Ignis, Smart Fortwo și Porsche Macan.

Dintre modelele care acum un an nu erau lansate, cel mai bine se vând Mercedes GLB, Volkswagen ID3, Cupra Formentor, BMW Seria 2 Gran Coupe, Polestar 2, Porsche Taycan și Toyota Proace City Verso.