În primele trei luni ale anului cele mai vândute modele pe piața mașinilor noi au fost de la Dacia, însă a mers foarte bine și SUV-ul Ford Puma, fabricat la Craiova. Au fost trei luni foarte bune și pentru mașinile electrice, cu o creștere de 52% față de primul trimestru din 2020. Patru modele din top 10 sunt asiatice.

MasiniFoto: Ocskay Mark, Dreamstime.com

Pe o piață în care vânzările totale de mașini noi au trecut de 20.000 de unități, trei modele au depășit fiecare câte 1.000 de unități: Logan, Sandero și Duster, iar pe patru a fost Skoda Octavia.

Pe locul cinci, cu 649 unități, a fost Ford Puma, modelul produs la Craiova, care a fost în premieră și cel mai bine vândut model al mărcii în țară. Două modele asiatice au ocupat locurile șase și șapte: Hyundai Tucson și Toyota Corolla, fiecare cu peste 500 de unități.

Pe locul opt a fost Jeep Compass, iar top zece a fost încheiat de Suzuki Vitara și Toyota CH-R.

La tipul de combustibil, benzina a avut 61%, dieselul a avut 27%, iar hibridele + electricele, 12%. Acum un an ponderea era astfel: benzină 65%, diesel 29%, hibride+electrice 6%.

La capitolul mașini full-electrice total a urcat cu 52%, spre 414 unități, cele mai căutate mărci fiind: Volkswagen (123), Peugeot (47), BMW (40), Renault (34), Mini (24) și Nissan (20).

La vehicule comerciale mai mici de 3,5 tone cele mai vândute modele au fost Iveco Daily, Dacia Dokker, Mercedes - Benz Sprinter, Ford Transit și Renault Master. Totalul pentru acestă categorie a fost de 3.898 unități, jumătate dintre vânzări fiind pentru modelele din top 5. S-au vândut și 30 de exemlare Duster Pick-up.