Departamentul de Transport al SUA a făcut „primul pas” către eliminarea unei reguli adoptate sub administrația Trump pentru a împiedica California să stabilească propriile standarde pentru emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la vehicule, potrivit AFP

HotNews.roFoto: Hotnews

Eliminarea acestei reguli va face posibilă „ștergerea” tuturor problemelor de reglementare, inclusiv prin „inversarea eforturilor inutile și potențial ilegale pentru a împiedica” statele americane să acționeze singure, a declarat ministrul Transporturilor Pete Buttigieg.

Autoritățile au stabilit până acum o perioadă de treizeci de zile pentru ca publicul să dezbată propunerea.

Controversa a izbucnit în septembrie 2019 când Donald Trump a anunțat că vrea să împiedice California să adopte propriile standarde privind emisiile poluante.

Statul condus de democrați, cea mai mare piață a automobilelor din Statele Unite, care dorește să fie și în fruntea luptei împotriva schimbărilor climatice, a contestat imediat această decizie „ilegală” în instanță. Peste douăzeci de alte state americane se alăturaseră acestei proceduri.

Unii producători de automobile, inclusiv Ford, Honda și Volkswagen, au decis să încheie acorduri cu California pentru a reduce în mod voluntar emisiile produselor lor.

Alții precum General Motors s-au alăturat lui Trump în procesul legal, înainte de a-și schimba poziția după ce Joe Biden a fost ales președinte.

"Sectorul transporturilor este cel mai mare contribuitor la gazele cu efect de seră din economia noastră - ceea ce înseamnă că poate și ar trebui să fie o parte importantă a soluției climatice", a declarat ministrul Transporturilor Pete Buttigieg în comunicat.

"Această propunere ar constitui un pas important către protecția sănătății publice și lupta împotriva schimbărilor climatice", a adăugat el.